Tα playoffs της ζωής του

Tα playoffs της ζωής του

Gazzetta team

Μπορεί κάποιος να περίμενε τον ΛεΜπρον, τον Αντετοκούνμπο, τον Λέοναρντ, ακόμα και τον Πολ Τζορτζ να λάμψουν στα φετινά playoffs, αλλά για την ώρα ο Τζαμάλ Μάρεϊ είναι εκείνος που έχει «κλέψει» όλη την παράσταση. Οι Νάγκετς είχαν μάθει να στηρίζονται στον Νίκολα Γιόκιτς, εκείνος αδυνάτισε στην καραντίνα, τράβηξε από νωρίς την προσοχή και ήταν πανέτοιμος να ηγηθεί. Τα πράγματα όμως δεν έγιναν έτσι όπως μπορεί κάποιοι να εκτίμησαν. Ο Τζαμάλ Μάρεϊ ήρθε με φόρα και είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στον πρώτο γύρο των φετινών... ιδιαίτερων playoffs και έκανε ένα απίθανο Game 7 κόντρα στους Κλίπερς για να βάλει τους Νάγκετς στους τελικούς της Δύσης.

bwin – Δες τις μεγαλύτερες διοργανώσεις σε live streaming*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

O 23χρονος παίκτης έκανε... μυθική σειρά, έβαλε το όνομα του στα βιβλία της ιστορίας και έδειξε ότι είναι πανέτοιμος να βγει μπροστά για την νέα γενιά και να πάρει όλα όσα του αξίζουν. Παράλληλα, η ωριμότητα που βγάζει στις δηλώσεις του τον... ψηλώνουν ακόμα παραπάνω και δείχνουν ότι είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης, με φωνή και διάθεση να πρωταγωνιστήσει.

Και το κάνει και με το παραπάνω. Η σειρά κόντρα στους Τζαζ είναι μια σειρά καταξίωσης για εκείνον και στο Game 7 με τους Κλίπερς το... τερμάτισε. Η μήπως όχι;

image

Ποιος να το περίμενε...

Ο Τζαμάλ Μάρεϊ εμφανίστηκε στην... ζωή μας το 2016, έχοντας καταγωγή από τον Καναδά, όταν τον επέλεξαν οι Νάγκετς στην 7η θέση του ντραφτ του 2016. Έπαιξε έναν χρόνο στο Κεντάκι, έκανε πολύ καλή σεζόν και από εκεί βρήκε θέση στο ΝΒΑ. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν καλός, αλλά δεν είχε δείξει δείγματα για κάτι παραπάνω.

Γι' αυτό άλλωστε και οι Νάγκετς το σκέφτηκαν ιδιαίτερα για να του κάνουν επέκταση του συμβολαίου του για 170 εκατομμύρια δολάρια, για τα επόμενα 5 χρόνια. Η κουβέντα ήταν μεγάλη, σκέψεις υπήρξαν, αλλά το Ντένβερ τον πίστεψε. Από τους 9.9 πόντους που είχε ως ρούκι, στα τρία επόμενα χρόνια του είχε κατά μέσο όρο 16.7 πόντους, 18.2 πόντους και 18.5 πόντους και ξαφνικά βλέπουμε έναν παίκτη που ξεχωρίζει στα playoffs και σίγουρα τραβά πάνω του όλη την προσοχή.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο Μάρεϊ ήταν ένας από εκείνους που βοήθησαν το Ντένβερ να κάνει το βήμα μπροστά. Πριν τον επιλέξουν οι Νάγκετς ήταν στο 33-49, αλλά στην ρούκι σεζόν του έφτασαν στο 40-42, με την άνοδο να έχει αρχίσει, με τον Νίκολα Γιόκιτς να είναι εκείνος που έκανε την διαφορά. Η επόμενη σεζόν, η πρώτη του Μάρεϊ, η σεζόν 2017/18 ήταν εκείνη που το Ντένβερ έδειξε σημάδια... σοβαρότητας, φτάνοντας στο 46-36, αλλά και πάλι έχασαν τα playoffs.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τα πάντα. Οι Νάγκετς είναι μια ομάδα μεταξύ των κορυφαίων και φτάνοντας στο 54-28 την σεζόν 2018/19 τερμάτισε στην 2η θέση της Δύσης, φτάνοντας και στα ημιτελικά της Περιφέρειας. Τη σεζόν 2019/20 η ομάδα έμεινε σε υψηλά στάνταρ και τερμάτισε με ρεκόρ 46-27 στην κανονική διάρκεια, παίρνοντας την 3η θέση.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μάρεϊ είχε δώσει δείγματα... αλλαγής στα playoffs. Τη σεζόν 2018/19 είχε κατά μέσο όρο 21.3 πόντους, 4.7 ασίστ και 4.4 ριμπάουντ και φέτος αποφάσισε να κάνει όλο το ΝΒΑ να μιλά για εκείνον.

image

Μάρεϊ, we have a liftoff

Η φετινή ιδιαίτερη σεζόν είναι αυτό που χρειάζονταν ο Μάρεϊ. Η μια ιστορική εμφάνιση ακολούθησε την επόμενη, οι Νάγκετς ανέτρεψαν το 3-1 που έχαναν στην σειρά και στο τέλος μένει μόνο θαυμασμός. Έβαλε το όνομα του δίπλα σε εκείνα των θρύλων, έκανε μπόλικα ρεκόρ που είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν και στο τέλος είδε την ομάδα του να συνεχίζει, σε ένα ταξίδι που θα το θυμάται για πάντα.

Ο Μάρεϊ στα 23 του χρόνια έγραψε ιστορία με τρεις συνεχόμενες 40άρες, 5 ασίστ και 5 ριμπάουντ, κάτι που είχε κάνει μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν, ενώ ακολούθησε και πάλι τον MJ και τον Άιβερσον με περισσότερες από μια εμφανίσεις σε playoffs με 50+ πόντους. Στο Game 4 είχε 32 πόντους στο ημίχρονο και μπήκε σε κλειστό κλαμπ με Άιβερσον, Χάρντεν και Ουέστμπρουκ, ως οι μοναδικοί με 30άρες από ημίχρονο πάνω από μια φορά, από το 1996/97.

Ενώ όλο αυτό γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον, αφού με τους 33 πόντους που έβαλε στο δεύτερο ημίχρονο, ισοφάρισε τους δύο σταρ των Ρόκετς για τους περισσότερους από έναν παίκτη, που η ομάδα του είναι μπροστά στον αποκλεισμό.

Απίστευτο κατόρθωμα είναι ότι στα δύο προηγούμενα ματς έγραψε ιστορία, αφού είχε 92 πόντους, χωρίς να κάνει κανένα λάθος. Συνολικά αυτός ο τρελός 23χρονος έχει στα playoffs 31.6 πόντους, 6.3 ασίστ, 5.6 ριμπάουντ με 49.1% τρίποντα, 52.9 εντός παιδιάς, 82.5% βολές, έχοντας βάλει το όνομα του στα βιβλία της ιστορίας. Είναι πανέτοιμος να βγει μπροστά για την επόμενη γενιά του ΝΒΑ, δεν το κρύβει και άλλωστε πως να μην το κάνει, όταν είναι τόσο εντυπωσιακός.

image

Το πιο «καυτό»... πιστόλι

Το ζευγάρι των Νάγκετς με τους Τζαζ ίσως να είναι εκείνο που πήρε την λιγότερη προσοχή και ίσως να είναι εκείνο που έγιναν οι μεγαλύτερες και καλύτερες μπασκετικές «μάχες». Ο Μάρεϊ από την μία και ο Μίτσελ από την άλλη δημιούργησαν ένα δίδυμο, που είναι πραγματικά ένα μπασκετικό... ποίημα. Οι δυο τους έκαναν πραγματικά ιστορικές εμφανίσεις και όσο και να τους αγνοούσαν εκείνοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν.

Εκτός από τα ατομικά ρεκόρ, τα οποία είναι πολλά, κατάφεραν ως δίδυμο να προσφέρουν «μάχες» που θύμισαν άλλες εποχές. Αρχικά οι δυο τους έβαλαν το όνομα τους στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα τρίποντα, αφήνοντας πίσω τους τον Στεφ Κάρι, ενώ οι Μάρεϊ και Μίτσελ έγραψαν ιστορία καθώς έγιναν το δίδυμο με τους περισσότερους πόντους σε σειρά playoffs (475), παίρνοντας την πρώτη θέση από τους Τζέρι Ουέστ και Τζον Χάβλιτσιεκ και τους Τελικούς του 1969, στους οποίους είχαν 463 πόντους.

Αυτόματο Cash Out* - πάρε τον απόλυτο έλεγχο των στοιχημάτων σου! | 21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Οι δύο πιο πρόσφατοι που ήταν στη λίστα και έμειναν από κάτω ήταν οι Άιβερσον και Βινς Κάρτερ με 449. Παράλληλα, έγιναν και το πρώτο ζευγάρι με 30+ πόντους κατά μέσο όρο, ενώ σούταραν με 50% ή καλύτερο ποσοστό στην ίδια σειρά των playoffs. Αυτό το είχαν καταφέρει τελευταίοι οι ΛεΜπρον Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ στους Τελικούς του 2017.

Για να ολοκληρωθεί αυτή η σπουδαία «μάχη» οι δύο παίκτες είχαν μια μοναδική στιγμή στο τέλος της σειράς, αφού ο Μίτσελ, όντας συναισθηματικά φορτισμένος, βρέθηκε στο παρκέ και ο Μάρεϊ αναγνώρισε την προσπάθεια του, με τους δυο τους να έχουν μια ξεχωριστή στιγμή. Οι δύο κορυφαίοι δείχνουν σεβασμό ο ένας στον άλλον και το παιχνίδι πάει σε ένα άλλο επίπεδο.

image

Η προσωπικότητά του τον κάνει ξεχωριστό και εκτός... παρκέ

Ο Μάρεϊ είναι φτιαγμένος για να σταθεί στο ΝΒΑ και αυτό το δείχνει με κάθε κίνηση του. Η λίγκα δεν χρειάζεται παιχταράδες που να μπορούν να βάλουν πολλούς πόντους, αλλά χρειάζεται ολοκληρωμένες προσωπικότητες που μπορούν να σταθούν και να μιλήσουν για όλα. Ο Μάρεϊ στη φετινή πορεία απέδειξε ότι είναι ικανός για όλα. Μετά από ακόμα μια πολύ μεγάλη εμφάνιση του στο παρκέ, στάθηκε να κάνει δηλώσεις και τα λόγια του ξεπερνούν το μπάσκετ και τις 50άρες.

Μετά το Game 6 μίλησε για τον λόγο που μάχεται μέσα στο παρκέ: «Βρήκαμε κάτι για το οποίο πρέπει να πολεμάμε εμείς στο ΝΒΑ, ως ένα... και χρησιμοποιώ αυτά τα παπούτσια ως σύμβολο για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα παπούτσια σημαίνουν πολλά». Τα παπούτσια του Μάρεϊ έχουν πάνω τον δολοφονημένο από αστυνομικούς Τζορτζ Φλόιντ και την Μπριόνα Τέιλορ στο άλλο. Πριν μιλήσει στους δημοσιογράφους είχε αφήσει τα παπούτσια του στην καρέκλα του, για να δείξει ποιο είναι το κίνητρο του μέσα στο παρκέ.

bwin - Περισσότερα από 2300 παιχνίδια καζίνο για να επιλέξεις. |21+

«Στη ζωή βρίσκεις πράγματα που έχουν αξία για εσένα, πράγματα για τα οποία μάχεσαι και εμείς έχουμε βρει αυτό ακριβώς. Χρησιμοποιώ τα παπούτσια ως σύμβολο για να συνεχίσω», είπε με δάκρυα στα μάτια. «Αυτό μπορώ να πω. Μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω. Θέλουμε να κερδίσουμε. Δείχνω τα συναισθήματά μου και βγαίνει. Μου δίνουν ζωή. Ακόμα και αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν φύγει, με βοηθούν να βρω δύναμη να συνεχίσω να μάχομαι. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Ο παίκτης των Νάγκετς πριν πάει στα αποδυτήρια έπεσε κάτω και έκλαψε. Ξέρει ότι ακούγεται, ξέρει ότι μάχεται με τον καλύτερο τρόπο. Ξέρει ότι τον ακούν και αυτό είναι το καλύτερο νέο. «Ήταν μόνο συναισθήματα. Είναι δύσκολο να βρω λέξεις. Χωρίς το μπάσκετ, δεν ξέρω που θα ήμουν ή ποιος θα ήμουν. Έπρεπε να πάρω χρόνο για τον εαυτό μου, ένα λεπτό για τον εαυτό μου και να ανασυνταχθώ πριν πάω στα αποδυτήρια».

Ο Μάρεϊ είναι δυνατός εντός και εκτός παρκέ και φροντίζει να το αποδεικνύει. Το μέλλον του ανήκει και εκείνος φροντίζει να δυναμώνει, να χτίζει άμυνες για να δεχθεί τα μεγάλα... κύματα που είναι μπροστά του.

Χωρίς το μπάσκετ δεν ξέρω πού θα ήμουν ή ποιος θα ήμουν. Έπρεπε να πάρω χρόνο για τον εαυτό μου, ένα λεπτό για τον εαυτό μου – Τζαμάλ Μάρεϊ

image

Ο πιο... αδικημένος

Ο Μάρεϊ δυστυχώς για εκείνον «λάμπει» σε μια σεζόν, που δεν παίρνει την προσοχή που θα έπρεπε να πάρει. Πολλοί είναι οι παίκτες που έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα είτε για θετικό λόγο, είτε για αρνητικό. Ο Λέοναρντ ήταν σταθερά καλός, ο Λούκα Ντόντσιτς έκανε τα «μαγικά» του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού του ΝΒΑ, ο ΛεΜπρόν συνεχίζει να κάνει τις βασιλικές του εμφανίσεις, ο Ντέιβις είναι πάντα σταθερά καλός στο πλευρό του, ο Μίτσελ ήταν εξαιρετικός για τους Τζαζ, το μποϊκοτάζ έκλεψε την παράσταση και μέσα από όλα αυτά έμεινε ο Μάρεϊ να γράφει ιστορία... μόνος του.

Σίγουρα δεν πήρε την προσοχή που του άξιζε, σίγουρα δεν γράφτηκαν για εκείνον, όσα θα γράφονταν για κάποιον άλλον και είναι σίγουρα ο πιο αδικημένος παίκτης αυτή την στιγμή. Ήταν σταθερά καλός στον πρώτο γύρο, βασικά ήταν εκπληκτικός, αλλά σε αυτά τα playoffs έλαμψε και έχει ήδη αδικηθεί. Η πρόκριση της ομάδας του και η ανατροπή από το 3-1 σίγουρα βοηθάει.

Όπως και να έχει οι εμφανίσεις του μέχρι τώρα δείχνουν τον δρόμο και σίγουρα αξίζει μια υπόκλιση, σε έναν παίκτη, που έκανε κατάθεση ψυχής στο παρκέ.