More than an athlete

More than an athlete

Gazzetta team

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς είναι ο «Βασιλιάς» του ΝΒΑ, τουλάχιστον στην εποχή μας. Μετά τον τεράστιο Μάικλ Τζόρνταν, εκείνοι που ήθελαν την θέση του στην κορυφή ήταν αρκετοί, εκείνοι που πλησίασαν ελάχιστοι και ο ΛεΜπρον είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θέλει την θέση του Νο.1 στην ιστορία.

Αγωνιστικά, όντας πλέον στα 35 του, παλεύει για τρόπαια και τίτλους, που θα τον κάνουν να πλησιάσει λίγο ακόμα την κορυφή, αλλά παράλληλα έχει και άλλα θέματα να αντιμετωπίσει. Οι εποχές άλλαξαν, η τεχνολογία και τα social media είναι πλέον πολύ βαθιά μέσα στην ζωή μας και ένας ηγέτης και ένας «Βασιλιάς» οφείλει να έχει φωνή και άποψη.

bwin – Δες τις μεγαλύτερες διοργανώσεις σε live streaming*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Ο Τζόρνταν είχε αποφασίσει να πορευτεί με μοναδικό «όπλο» του το ταλέντο του και όσα πετύχαινε μέσα στο παρκέ, το είχε δηλώσει και ποτέ δεν κρίθηκε ιδιαίτερα αυστηρά γι' αυτό. Όμως οι εποχές δεν είναι ίδιες, καλώς ή κακώς και ο Τζέιμς έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά θέματα ως ηγέτης. Οφείλει να ισορροπεί μεταξύ πάρα πολλών πραγμάτων και συχνά φαίνεται πως αυτή η ισορροπία πάει περίπατο. Ακόμα ένα παράδειγμα ήταν η τελευταία πολύ μεγάλη κρίση στο ΝΒΑ, η οποία για ακόμα μια φορά, με κάποιον τρόπο, έφερε τρομερή αρνητική κριτική για τον ηγέτη των Λέικερς.

Μέσα σε δύο μήνες ο ΛεΜπρον έρχεται και πάλι στο επίκεντρο, με την συμπεριφορά του να μην είναι ψύχραιμη και να δείχνει ότι ακροβατεί μεταξύ political correct και του ότι... Εγώ είμαι ο Βασιλιάς.

image

Σε πρώτο χρόνο πήρε τα credits...

Η φετινή σεζόν του ΝΒΑ δεν μοιάζει με καμία άλλη. Είναι μοναδική από πολλές απόψεις. Η πανδημία έφερε μια τεράστια ανατροπή, οι αγώνες σταμάτησαν και όλοι έμειναν να κοιτούν με αγωνία το μέλλον. Ο ΛεΜπρον, έτσι κι αλλιώς, βιώνει μια ιδιαίτερη σεζόν. Μετά την περσινή αποτυχία, θέλησε να μην αφήσει τίποτα στην τύχη και έκανε όλες εκείνες τις κινήσεις, που θα του έδιναν την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει, τουλάχιστον αγωνιστικά. Η διακοπή της πανδημίας δεν ήταν το μοναδικό θέμα στη φετινή σεζόν. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ποτήρι, που ήταν εδώ και καιρό στο όριο να ξεχειλίσει.

Ένας άοπλος άνδρας, δολοφονείται από το πόδι ενός αστυνομικού και η πραγματικότητα ανοίγει την πόρτα και μπαίνει στο σπίτι του καθένα. Οι αντιδράσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η πανδημία πέρασε σε δεύτερη μοίρα και άπαντες συντάσσονται υπέρ ενός και μόνο σκοπού. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι η απαίτηση και όλοι γίνονται μια γροθιά για έναν σκοπό. Οι παίκτες βγαίνουν στον δρόμο και η επανάσταση έχει ξεκινήσει. Κάπου εκεί ο ΛεΜπρον βγαίνει μπροστά. Η φωνή του είναι πιο δυνατή από ποτέ, τα μηνύματα που στέλνει το ίδιο.

Δημοσίευσε τις δύο γονατιστές φωτογραφίες, αυτή του αστυνομικού να πατάει τον Φλόιντ, και αυτή του Κόλιν Καπέρνικ, που το 2016 διαμαρτυρήθηκε με αυτόν τον τρόπο στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών και για τις φυλετικές διακρίσεις και έγραψε, «Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ; Ή σας είναι ακόμη θολό; Μείνετε σε εγρήγορση!».

Ο ΛεΜπρον βγήκε μπροστά και πήρε όλα τα credits γι' αυτό. Η φωνή του ήταν ηχηρή από την πρώτη στιγμή και έδωσε το σύνθημα για μια επανάσταση, η οποία έχει ανάγκη ηγέτες με το δικό του «μέγεθος». Αλλά τα πράγματα άλλαξαν. Το ΝΒΑ έριξε στο τραπέζι την ιδέα της «φούσκας» και η πρόκληση του να βάλει αυτόν τον αγώνα, πάνω από την καριέρα του και το μέλλον της ήταν τεράστια.

image

Καλή η επανάσταση, αλλά κυνηγάει και την κορυφή του Τζόρνταν

Κάπου εκεί και με τους ΝΒΑers να έχουν βγει στους δρόμους και να διαμαρτύρονται στο πλευρό των ανθρώπων που αναζητούν μια αλλαγή, η λίγκα πρότεινε την ιδέα της φούσκας. Οι παίκτες να κλειστούν σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, με καθημερινά και διπλά τεστ, χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο, απλά για να παίξουν και να τελειώσουν την σεζόν. Μοναδικός στόχος της λίγκας ήταν να μαζευτεί κάπως η τεράστια ζημιά από την διακοπή της πανδημίας. Η επανάσταση που είχε ξεκινήσει, δεν μπορούσε να γίνει ο λόγος που θα σταματούσε μια βιομηχανία, όπως είναι αυτή. Οι αντιδράσεις από τους παίκτες ήταν πάρα πολλές. Όχι όμως από τον ΛεΜπρον. Ο φίλος του ο Ίρβινγκ βγήκε μπροστά, κάμποσοι τον ακολούθησαν, ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις, αλλά πουθενά αυτή του Τζέιμς.

Κυριότερο ερώτημα ήταν για το πως θα κλειστούν σε ένα αποστειρωμένο και προστατευμένο περιβάλλον, μαύροι παίκτες, ενώ έξω ο κόσμος επαναστατεί για ένα θέμα που τους αφορά όλους. Το παράδειγμα που θα έδιναν δεν θα ήταν το σωστό και είναι κάθετα αντίθετο με όσα έλεγαν, πριν το ΝΒΑ αποφασίσει αυτή την συγκεκριμένη λύση. Ο διχασμός ήταν μεγάλος και μάλιστα αρκετοί παίκτες ποτέ δεν πείστηκαν να μπουν στην φούσκα.

Ο ΛεΜπρον, όμως, δεν ήταν μέσα σε αυτές τις αντίθετες φωνές. Ήθελε την φούσκα και την συνέχεια της σεζόν. Μάλλον ήθελε την συνέχεια της σεζόν με κάθε κόστος. Η κληρονομιά του είναι πάνω απ΄όλα και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. Ο ΛεΜπρον χρειάζεται έναν τίτλο, για να πλησιάσει τον Τζόρνταν με κάθε κόστος. Και όταν λέμε με κάθε κόστος, φροντίζει να δείξει ότι δεν υπολογίζει τίποτα. Ποτέ δεν σκέφτηκε να μείνει εκτός και πίεζε από την πρώτη στιγμή για συνέχεια της φετινής. Ήξερε ότι έχει μια μεγάλη ευκαιρία για τον τίτλο και όσο θελκτικό είναι να τον αποθεώνουν άπαντες για όσα κάνει εκτός παρκέ, στο τέλος της ημέρας αυτά που κάνει εντός μετράνε και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν και τίποτα να του στερήσει έναν τίτλο στο παλμαρέ του.

Ο ΛεΜπρον μπήκε στη «φούσκα» με χαρά και αυτό ήταν πρόβλημα.

Κοινωνικό μήνυμα στη φανέλα; Όχι ο «Βασιλιάς»...

Για να πείσει το ΝΒΑ τους παίκτες να πάνε και να παίξουν αποφάσισε να τους δώσει κάποια κίνητρα. Το μεγαλύτερο είναι ότι τους υποσχέθηκε ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη «φούσκα» ως μια πλατφόρμα για να περνάνε από εκεί τα κοινωνικά τους μηνύματα, κάτι που πριν ήταν απαγορευτικό. Το ΝΒΑ έκανε πίσω σε πάρα πολλούς από τους κανόνες του και έδωσε επίσημα στους παίκτες την ευκαιρία να νιώσουν ότι θα έχουν φωνή.

image

Η πιο προφανής απόφαση ήταν αυτή με την οποία οι παίκτες θα μπορούσαν να αλλάξουν το όνομά τους με κοινωνικά μηνύματα στις φανέλες τους. Έγινε μεγάλη συζήτηση γι' αυτό το πράγμα, οι επιλογές αποφασίστηκαν και οι παίκτες κλήθηκαν να επιλέξουν το δικό τους μήνυμα. Όχι όμως ο ΛεΜπρον. Ο Τζέιμς δεν άλλαξε το όνομα στην φανέλα του και κράτησε το δικό του. Για ακόμα μια φορά πολλά ακούστηκαν.

image

Ο «Βασιλιάς» ούτε σε αυτό ακολούθησε την κοινή δράση και ενώ όλοι πίστευαν ότι μπορεί να έχει σκεφτεί κάτι διαφορετικό για να περάσει το δικό του μήνυμα, κάτι τέτοιο εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι δεν ισχύει. Ο ΛεΜπρον δεν έχει κάνει κάτι το διαφορετικό στη «φούσκα», δεν έχει δώσει δύναμη στην ήδη δυνατή φωνή του και ήδη κρίνονταν γι' αυτό, πριν τα τελευταία γεγονότα.

image
image

Το ξέσπασμα με τους Μπακς

Κάπως έτσι η «φούσκα» ξεκίνησε, με τον ΛεΜπρον να κρατά τα social του ανοιχτά, για πρώτη φορά στην ιστορία των playoffs, αφού ήθελε την επικοινωνία με την οικογένεια του. Όλα πήγαιναν καλά, οι αγώνες κανονικής διάρκειας τελειώσαν, δίχως παρατράγουδα και τα φετινά playoffs ξεκίνησαν. Την ηρεμία του Ορλάντο, ήρθε να διακόψει ακόμα ένα σοκαριστικό βίντεο. Τον γύρο του διαδικτύου έκανε ένα βίντεο, με αστυνομικούς να πυροβολούν άοπλο μαύρο άνδρα από πίσω, ο οποίος πήγαινε να μπει στο αυτοκίνητο του. Οι ΗΠΑ και πάλι... φλέγονται και οι παίκτες του ΝΒΑ είναι κλεισμένοι στην «φούσκα» τους και παρακολουθούν. Οι περισσότεροι έκαναν δηλώσεις για το περιστατικό, όπως και ο ΛεΜπρον, με τον Τζορτζ Χιλ να είναι ο πιο έντονος απ' όλους και να λέει ότι κακώς μπήκαν εξ' αρχής οι παίκτες σε αυτό το εγχείρημα.

Ο Χιλ έδειξε ότι έχει επηρεαστεί βαθιά και η επόμενη κίνηση ήρθε για να κουνήσει και πάλι τα εύθραυστα θεμέλια της «φούσκας». Οι Μπακς ανακοίνωσαν, λεπτά πριν το Game 5, ότι θα μποϊκοτάρουν το παιχνίδι τους με τους Μάτζικ και το ΝΒΑ έχασε την... μπάλα. Η είδηση άρχισε να κάνει τον γύρο και οι αντιδράσεις να έρχονται από παντού. Οι παίκτες των Μπακς είχαν τινάξει το ΝΒΑ στον αέρα.

Στη bwin κάνεις παιχνίδι με χιλιάδες ειδικά στοιχήματα, ενισχυμένες αποδόσεις και αξεπέραστο live. |21+

Ούτε η ίδια η ομάδα δεν ήξερε τις προθέσεις που είχαν. Οι αντίπαλοι, οι υπόλοιποι παίκτες, άρχισαν να καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί και ένα κύμα αντιδράσεων να χτυπάει όλο το κοινό. Τα προγραμματισμένα παιχνίδια δεν έγιναν ποτέ, οι παίκτες των Μπακς εξήγησαν τι κάνουν και όλοι έμειναν να αντιδρούν στα απόνερα τους.

Αυτό δεν άρεσε καθόλου στον ΛεΜπρον Τζέιμς. Για την ακρίβεια έγινε έξαλλος...

Λέικερς και Κλίπερς αντέδρασαν πιο έντονα απ' όλους. Στην πρώτη σύσκεψη των παικτών θέλησαν να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Με τον ΛεΜπρον να... δίνει τον ρυθμό, οι ομάδες του Λος Άντζελες δήλωσαν ότι δεν θα συνεχίσουν στην «φούσκα» και ο «Βασιλιάς» έδειξε πως θα ήθελε να είναι εκείνος που θα κάνει το επόμενο βήμα. Οι λεπτομέρειες που βγαίνουν λένε ότι ο ΛεΜπρον ήταν έξαλλος με τον Χιλ και τους Μπακς, επειδή δεν τον ειδοποίησαν και έδρασαν μόνοι τους και κάπως έτσι έφυγε από την πρώτη σύσκεψη, πριν ολοκληρωθεί.

Η επόμενη σύσκεψη είχε το ίδιο ενδιαφέρον με την πρώτη. Ο ΛεΜπρον καθυστέρησε να πάει εκεί που τον περίμεναν για 45 λεπτά και με αυτά που είπε κατάφερε να νευριάσει αρκετούς παίκτες της λίγκας, ιδιαίτερα τους νεαρούς. Ο ΛεΜπρον είναι το πρόσωπο της λίγκας και ένιωσε ότι δεν του φέρθηκαν έτσι, με σκοπό στο τέλος να τους εκνευρίσει όλους. Πήρε το μικρόφωνο και μιλούσε για 15 λεπτά, υποτιμώντας τους υπόλοιπους και αναφερόμενος στους υπόλοιπους λέγοντας πως είναι... από κάτω του.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που είναι στην «φούσκα» όλα αυτά τα γεγονότα άφησαν «πληγωμένο» τον ΛεΜπρον και το πρόσωπο του στην λίγκα. Έχασε την ψυχραιμία του, έδειξε τι τον ενδιαφέρει πραγματικά και αυτό δεν άρεσε σε πολλούς. Το ότι έχασε αρκετούς από τους πιο νέους παίκτες από το πλευρό του είναι πλήγμα. Το ίδιο ισχύει και με τον κόσμο. Ο ηγέτης των Λέικερς θέλει να συνεχίσει να παίζει για κάποια χρόνια ακόμα και χρειάζεται στήριξη. Αυτό υπάρχουν στιγμές που του ξεχνάει και η απομόνωση της «φούσκας» έχει θολώσει το μυαλό όλων. Μένει να δούμε πόσο πληγωμένος θα βγει τελικά από όλο αυτό.

image

Οι κακές στιγμές

Ο ΛεΜπρον έχει προσπαθήσει πάρα πολύ για να χτίσει ένα προφίλ ολοκληρωμένου ηγέτη εντός και εκτός παρκέ, αλλά δεν γίνεται να το γκρεμίζει τόσο εύκολα. Έτσι κι αλλιώς η κριτική που πέφτει επάνω του είναι ιδιαίτερη σκληρή, έχει ακούσει πολλά και έχει μάθει τι πρέπει να κάνει στα δύσκολα. Άλλωστε δεν είναι πολύς ο καιρός που έχει περάσει για την θέση που ΔΕΝ πήρε για το θέμα της Κίνας. Πιέστηκε πολύ, κρίθηκε ακόμα περισσότερο, αλλά τα συμφέροντα τεράστια, με τον ΛεΜπρον να μην παίρνει ποτέ θέση. Στο παρελθόν έχει κάνει κι άλλα λάθη, αλλά φρόντιζε να τα καλύπτει.

Από το «The Power of One» που έγραψε στα παπούτσια του το 2015, όταν κρίθηκε από την μητέρα ενός δολοφονημένου νεαρού, ενώ εκείνος ήταν όταν ξεκίνησε το κίνημα με το «I Can't Breathe». Στο γράμμα επιστροφής του στο Κλίβελαντ με τίτλο «I'm Coming Home» είχε εξηγήσει τι έχει στο μυαλό του και αυτή η εξήγηση, είναι η απάντηση σε πολλά.

«Νομίζω ότι η επιστροφή μου εδώ ξεπερνά το μπάσκετ. Έχω την ευθύνη να ηγηθώ».

Έχει δείξει ότι θέλει να το κάνει, κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει γι' αυτό. Ήταν ο πρώτος που πέρασε μήνυμα στα παπούτσια του, όταν η λίγκα το απαγόρευε, ενώ ήταν εκείνος που δέχτηκε την επίθεση της Laura Ingraham και φρόντισε να σταθεί απέναντι στο «Shut Up And Dribble». Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν έχει προσπαθήσει. Έχει προσπαθήσει, έχει σταθεί πολλές φορές δίπλα σε όσους τον έχουν ανάγκη και έχει κάνει δράσεις για να στηρίξει το περιβόητο «I'm More Than An Athlete», αλλά λάθη έχουν αρχίσει και μαζεύονται αρκετά. Και όλα δείχνουν ένα πράγμα.

Ότι οι φιλοδοξίες του είναι μεγαλύτερες από τα κίνητρα για τα κοινωνικά θέματα. Δεν είναι εύκολο να ισορροπήσεις. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες κάνουν λάθη. Όλοι. Κάποιοι απλά επιλέγουν να είναι αμέτοχοι σε ό,τι συμβαίνει, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Οι αθλητές το 2020 έχουν να συνδυάσουν πολλά πράγματα και αυτό δεν είναι εύκολο. Τα χρήματα και τα συμφέροντα είναι πολλά, όπως και όλα όσα γίνονται. Είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να σταθεί στην... μέση, με ίσες αποστάσεις και χωρίς απώλειες.

Χρειάζονται θυσίες και πρέπει να είναι πρόθυμοι να τις κάνουν. Ο ΛεΜπρον στην συγκεκριμένη περίπτωση έδειξε ότι οι... θυσίες του έχουν όριο και αυτό είναι κάτι που φαντάζει λογικό. Όχι όμως και αυτονόητο ή αποδεκτό απ' όλους. Ο Τζέιμς επιλέγει να ακροβατεί μεταξύ αυτού που... πρέπει να κάνει και αυτού που μπορεί να κάνει και το αποτέλεσμα είναι να κάνει ένα βήμα μπροστά και αρκετά βήματα πίσω. Το που θα καταλήξει αυτό, είναι δύσκολο κάποιος να το προβλέψει, ίσως ακόμα και ο ΛεΜπρον. Παίζει με τις πιθανότητες και εύχεται στο τέλος της διαδρομής να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες «πληγές».

Νομίζω ότι η επιστροφή μου εδώ ξεπερνά το μπάσκετ. Έχω την ευθύνη να ηγηθώ

image

Ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο ή ο καλύτερος αθλητής;

Αυτό το ερώτημα είναι σίγουρο ότι έχει απασχολήσει και τον ίδιο τον ΛεΜπρον. Είναι ένας εκ των κορυφαίων παικτών, που έχουν παίξει ποτέ μπάσκετ, αλλά ο μύθος του Τζόρνταν είναι τεράστιος. Για κάποιον που η κορυφή είναι σημαντική, είναι δύσκολο να αποδεχτεί κάτι τέτοιο. Αυτό συμβαίνει και με τον ΛεΜπρον. Δεν δέχεται ότι είναι κάτω από τον MJ. Δεν δέχεται εκείνους που λένε ότι δεν είναι κορυφαίος. Θέλει να περάσει τον Τζόρνταν. Σε τίτλους αυτό φαντάζει δύσκολο, αλλά τουλάχιστον μπορεί να τον πλησιάσει. Οι εποχές είναι διαφορετικές, οι συγκρίσεις φαντάζουν κάπως άτοπες, αλλά κάποιος πρέπει να είναι κορυφαίος και ο ΛεΜπρον δεν μπορεί να ανεχθεί ότι δεν μπαίνει καν στην κουβέντα για την κορυφή. Θέλει όσους τίτλους θα μπορούσε να κατακτήσει. Και θα κάνει τα πάντα γι' αυτό. Ακόμα και αν το τίμημα είναι κάτι για το οποίο έχει δουλέψει εξίσου πολύ.

Ο ΛεΜπρον έχει δουλέψει τον μύθο του εκτός παρκέ. Ακολούθησε άλλο μοντέλο από αυτό του MJ. Αλλά το... αλλά είναι τεράστιο. Αλλά ένας αθλητής με άποψη έχει τεράστιες δυσκολίες να αντιμετωπίσει και κυρίως βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα τα οποία συχνά βλάπτουν την μπασκετική του αξία. Ο «Βασιλιάς» έχει δείξει ότι προβληματίζεται. Αυτό τον «πληγώνει» και σε πολλές περιπτώσεις έχει επιλέξει τον δρόμο της μπασκετικής δόξας, από το διαφορετικό μονοπάτι. Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι έχει καταφέρει να δέχεται κριτική απ' όλες τις πλευρές. Η πορεία του έχει ακόμα δρόμο και το τέλος της διαδρομής δεν μπορεί κανείς να το προεξοφλήσει, αλλά σίγουρα θα πρέπει να κλείσει τις πληγές του, να συνεχίσει και να τις μετρήσει στο τέλος. Αν θα βγει... ζωντανός θα το κρίνει η ιστορία. Μέχρι τότε οφείλει να συνεχίσει να μάχεται.

Εκανε πράξη την υπόσχεση που είχε δώσει στο Λος Αντζελες («θα σας πάω ξανά στους τελικούς του ΝΒΑ) και πλέον μπροστά του γυαλίζει το 4ο δαχτυλίδι του. Αν θα τον φορέσει θα μεγαλώσει τον μύθο του και θα πάρει επιπλέον πόντους στη συζήτηση για τον GOAT. Αν το χάσει; Τα ερωτήματα θα παραμένουν αναπάντητα...

bwin - Συνδύασε πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα με το Build A Bet.