Fenomeno Mitrogolo!

Fenomeno Mitrogolo!

Gazzetta team

Fenomeno είσαι εσύ και ο τεράστιος Φίγκο υποκλίνεται στο μεγαλείο σου! Ο Θρύλος αποθέωσε τον Κώστα Μήτρογλου και πώς να μην το κάνει, όταν σκοράρει κατά ριπάς! Ο Λουίς Φίγκο τον συμπεριέλαβε στην κορυφαία ενδεκάδα του πορτογαλικού πρωταθλήματος και… συμφώνησαν η πορτογαλική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FPF), η Εθνική Ένωση προπονητών ποδοσφαίρου (ANTF) και η Ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (SJPF). «Ευχαριστώ πολύ για την αναγνώριση και είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι στους καλύτερους 11 της περσινής σεζόν», απάντησε ο διεθνής φορ και είναι έτοιμος να συνεχίσει να σκοράρει. Μητρο-γκολ στην Ελλάδα, Μitrogolo στην Πορτογαλία και το όνομά του το έμαθαν και κάποιες δεκάδες εκατομμύρια στην Κίνα, αφού θέλουν έναν «Ελληνα Θεό» να κάνει το πρωτάθλημά τους πιο αστραφτερό! Ο ίδιος όμως βρήκε τον παράδεισό του στην Πορτογαλία! Στον Πειραιά ονειρεύτηκε, στο Λονδίνο είδε εφιάλτη, αλλά ξύπνησε στον παράδεισο της Λισαβόνας.

Των Πολύδωρου Παπαδόπουλου -Δημήτρη Τομαρά

Φέτος, σε 37 ματς είχε σκοράρει 25 γκολ και είχε δώσει 4 ασίστ. Πέρυσι, σε 45 ματς σημείωσε επίσης 25 γκολ και η αλήθεια είναι ότι ο Μήτρογλου έχει... κλέψει την καρδιά των Πορτογάλων! Πριν καν ολοκληρώσει την δεύτερη σεζόν του στη Λισαβόνα μετράει ήδη 50 γκολ και είναι ο έβδομος ξένος σκόρερ στην ιστορία της Μπενφίκα! Είπαμε, είναι παιχταράς!

Το Gazzetta.gr πήρε… σκυτάλη από τον Φίγκο και σας βάζει στον κόσμο του δικού μας σταρ, του τύπου που κάνει τους φίλους της Μπενφίκα να του ζητούν το… πουλόβερ του! Ο Μίχαελ Σκίμπε τον αποθεώνει, ο Ρουί Βιτόρια δε ζει χωρίς αυτόν, ο Τύπος στάζει μέλι και θυμάται το γκολ της περσινής κούπας. Μήτρογλου, είσαι ένας σούπερ σταρ!

image

Ο Μήτρογλου στο Gazzetta.gr: «Ωραία τα γκολ, καλύτεροι οι τίτλοι»

Οι επιδόσεις του στο σκοράρισμα, ο τρόπος που παθιάζεται στο παιχνίδι και το πως πανηγυρίζει και λειτουργεί στο γήπεδο τον έχουν μετατρέψει στον απόλυτο πρωταγωνιστή και τον αγαπημένο στα χείλη των οπαδών!

«Ναι, είμαι ευτυχισμένος. Η Μπενφίκα είναι ένα τεράστιος, ένα τρομερός και ένας πραγματικά πολύ μεγάλος σύλλογος. Δεν μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος και το μεγαλείο της εάν δεν το ζήσεις. Εδώ έχω βιώσει απίστευτες στιγμές και τρομερή αγάπη από τον κόσμο από πέρυσι. Στιγμές που θα θυμάμαι για μία ζωή.

Ο κόσμος αγαπάει πολύ την ομάδα, παθιάζεται και φτιάχνει τρομερή ατμόσφαιρα. Είναι φοβερό να βλέπεις 40 και 50.000 κόσμο σε κάθε ματς και δίπλα στην ομάδα. Εάν δεν έχεις παίξει στην Μπενφίκα δεν μπορείς να καταλάβεις... Ηρθα εδώ για να κάνω το καλύτερο δυνατό κι αυτό προσπαθώ πάντα.

Δεν τα παρατάω ποτέ όπως μου έμαθε η ομάδα μου. Ζω σε μια υπέροχη οικογένεια που με «σπρώχνει» στην επιτυχία. Ολοι μας παίζουμε για να κερδίσουμε τον τίτλο. Ωραία τα γκολ για έναν επιθετικό, αλλά καλύτεροι οι τίτλοι της Μπενφίκα. Αρμονία, οικογένεια, Μπενφίκα, ο ιδανικός συνδυασμός!», τονίζει σχετικά.

Πώς να ξεχάσει την περσινή κατάκτηση του τίτλου… Κυριακή 9 Μαΐου και η Σπόρτινγκ στο +1! Οι «Αετοί» υποδέχονται τη Μαρίτιμο, έμειναν με 10 παίκτες στο 37', καθώς ο Ρενάτο Σάντσες αντίκρισε τη 2η κίτρινη, όμως η λύτρωση για την ομάδα του Ρουί Βιτόρια ήρθε από τον «Μητρο-γκολ». Ένα εξαιρετικό πλασέ έφερε την… ανάσταση και λίγες ημέρες αργότερα χιλιάδες οπαδοί υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του. «Δεν είχα ζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Καθόμουν με τη γυναίκα μου σε ένα σημείο και δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε τον κόσμο που είχε έρθει στην πλατεία», θα τονίσει.

image

Σκίμπε: Ξέρει πώς να τη βάλει στα δίχτυα!

Φήμες πως ο Μίχαελ Σκίμπε τόνιζε πως ο Μήτρογλου είναι καλύτερος του Λουκακού… ελέγχονται, αυτό που όμως επιβεβαιώνεται είναι ο τεράστιος σεβασμός του Γερμανού για τον διεθνή φορ. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας… τρελαίνεται μαζί του και κάθε του εμφάνιση περνά από ακτίνες. Η Ελλάδα έχει την τιμή να διαθέτει στη γραμμή κρούσης ένα «τανκ» και ο Σκίμπε υποκλίνεται στη μαχητικότητά του. Αλλωστε, ξέρει όσο λίγοι τις δυνατότητές του. Ο Γερμανός τα λέει όλα στο gazzetta.gr:
«Γνωρίζω από παιδί τον Κώστα Μήτρογλου, διότι έπαιζε στην Γερμανία. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχω παρακολουθήσει όλη την καριέρα του. Πιστεύω ότι ειδικά τα τελευταία 2- 2,5 χρόνια, γίνεται ολοένα και καλύτερος.

Καθ' όλη την διάρκεια της αγωνιστικής ζωής του ήταν καλός στράικερ και σημείωνε πολλά γκολ. Ήξερε τι να κάνει μπροστά στο τέρμα.

Αλλά, όπως είπα, τα τελευταία χρόνια, έμαθε καλύτερα να κινείται στην άμυνα και στην επίθεση. Δουλεύει πολύ καλύτερα με την ομάδα και για την ομάδα.

Αυτή η εξέλιξή του πιστεύω ότι οφείλεται στο χρονικό διάστημα που βρισκόταν στην καλύτερη ελληνική ομάδα εκείνη την περίοδο, δηλαδή στον Ολυμπιακό, και σήμερα στο γεγονός ότι αγωνίζεται για την Μπενφίκα, δηλαδή την καλύτερη πορτογαλική ομάδα αυτήν την στιγμή. Νομίζω, λοιπόν, ότι ο Κώστας Μήτρογλου βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο αγωνιστικό του επίπεδο από ποτέ».

image

Ένα μεγάλο ΟΧΙ

Ανεπισήμως για τις κρούσεις και το ενδιαφέρον από ομάδες για τον Μήτρογλου στην περίοδο που βρίσκεται στην Μπενφίκα χρειάζεται να καταρτίσει κανείς έναν μακρύ κατάλογο. Δεν χρειάζεται όμως να μπούμε σε τόσο μεγάλο... κόπο.

Η Μπενφίκα είναι ένας σύλλογος τον οποίο δεν πλησιάζουν πολλοί. Ως επί το πλείστον πουλάει πολύ πιο ακριβά απ' όσο αγοράζει και αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να της πάρεις τον οποιονδήποτε παίκτη. Μία πρόταση που ήρθε ήταν εκείνη της Βαλένθια στα 18 εκατ. ευρώ. Το συζήτησε με τον Μήτρογλου και η απόφαση ήταν κοινή. ΟΧΙ!

Με ρήτρα 45 εκατ. ευρώ δεν είχε καμία τύχη! Η Τιανγίν Κουανγιάν του Καναβάρο όμως τα έδινε... cash αυτά τα χρήματα! Με μία μόλις δόση και φαινόταν αποφασισμένη για όλα. Έδινε στον Μήτρογλου 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο (!) για τρεις σεζόν συνεργασίας. Συμβόλαιο και λεφτά που δεν έχει δει ούτε στα... όνειρά του κανένας επαγγελματίας παίκτης. Εξάλλου ο Μήτρογλου από την περίοδο που είχε πάει στην Φούλαμ και την Premier League είχε γίνει με διαφορά ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας με συμβόλαιο άνω των 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο συν μπόνους! Oι Πορτογάλοι… θόλωσαν, αλλά ξέρουν όσο λίγοι πώς να αποθεώσουν έναν παίκτη. Του έδωσαν τη σκυτάλη, του είπαν πως τον στηρίζουν όσο ποτέ και του τόνισαν πως αυτός και μόνο θα αποφασίσει το μέλλον του. Η απάντηση;;; ΟΧΙ! Δεν ήθελε να αφήσει την Πορτογαλία, τη Μπενφίκα και τη νέα ζωή του. Αλλωστε, όταν είσαι στον παράδεισο, γιατί να ξενιτεύεσαι…

Άλλος στην θέση του μπορεί ίσως πανηγύριζε! Ναι, το έκαναν κάποιοι «μισθοφόροι» από το κορυφαίο πρωτάθλημα του Πλανήτη, την Premier League! Ο Μητρογκόλ όχι!

Ανθρωποι που τον ξέρουν καλά μας τόνιζαν:
«Είναι σε μία φάση της ζωής του που ξέρει τι θέλει και το πως θα το πετύχει. Θεωρεί πως στην Μπενφίκα έχει όλα όσα έχει. Ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού του να έχει κάτι... χρωστούμενα από το ανεπιτυχές του πέρασμα από την Αγγλία. Ενδεχομένως να έχει σκεφτεί και την Ισπανία. Όχι τώρα όμως. Έχει ακόμα... δρόμο μπροστά του. Στη Μπενφίκα δεν του λείπει τίποτα. Ίσως να ήθελε να κάνει κάποια πιο καλά ματς με την Εθνική, όμως συνολικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πέρασε δύο τελευταία δύσκολα χρόνια, εκεί που τους πήρε όλους η... μπάλα». Κώστα ετοιμάσου, έρχεται ξανά η σειρά της Εθνικής!

image

«Μήτρογλου, ο μεγαλύτερος αετός»

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν ξεχνούν τα «πιστόλια» του Μήτρογλου και τη γκολάρα κόντρα στην Άντερλεχτ! Οι Πορτογάλοι θα θυμούνται πάντα το όνομά του. Προσπαθήσαμε να βρούμε τίτλο για το αφιέρωμα και μας τον έδωσαν στο πιάτο: «Fenomeno Mitrogolo»! Ο Sergio Crithinas της Record θυμάται: «Τι γκολάρα είχε πετύχει με τη Σπόρτινγκ την προηγούμενη σεζόν! Η Μπενφίκα κέρδισε και όλοι ξέρουμε πως χάρη σε αυτό το τέρμα πήρε τον τίτλο. Έκανε ματσάρα κι εκεί όλοι αποδέχθηκαν τον τίτλο του Killer. Ξέρετε ότι η Σπόρτινγκ είχε προσπαθήσει να τον αποκτήσει;;; Η Μπενφίκα όμως είδε μπροστά και τον έκλεισε. Ο πρόεδρος της Σπόρτινγκ είπε πως δεν αποκτήθηκε γιατί δεν άρεσε. Έτσι, ο Μήτρογλου βρήκε την ευκαιρία να του απαντήσει με έναν… τίτλο! Είναι απίθανο δίδυμο με τον Ζόνας και τους απολαμβάνουμε. Χαιρόμαστε τόσο που τον έχουμε στην Πορτογαλία».

Ο Πέδρο Πόντε (Record) τον αποθεώνει και δεν διστάζει να πει πως είναι η κορυφαία μεταγραφή της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Ναι, για μια ομάδα που σε αυτό το διάστημα έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια: «Να πετυχαίνεις 50 γκολ ούτε σε 2 σεζόν δεν το κάνουν και πολλοί. Τον τσεκάραμε στην πρώτη σεζόν που σκόραρε περισσότερα από 20 τέρματα. Αυτό που μας… τρελαίνει και είναι πράγματι εντυπωσιακό, είναι το ότι για μεγάλο διάστημα μπορεί να είναι χαμένος στο γήπεδο και ξαφνικά να σκοράρει από το πουθενά. Αν δεν έχει αυτός ο παίκτης το ένστικτο του σκόρερ, τότε ποιος το έχει…
Οι οπαδοί τον αποκαλούν ήδη τον «Mitrogolo» και ξέρουν ότι μπορούν να υπολογίζουν στις ικανότητές του. Ο ίδιος θέλει, αλλά θα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο να τον κρατήσει η Μπενφίκα το επόμενο καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που ενδιαφέρονται για αυτόν. Μερικοί από αυτούς από την Κίνα. Μιλάμε για πολλά χρήματα... Ας δούμε τι θα συμβεί».
Ο Ζοάο Σοάρες Ριμπέιρο (Record) θυμάται: «Οι οπαδοί της Μπενφίκα λένε ότι ποτέ δεν χαμογελά αλλά αυτός ο παίκτης φροντίζει να τους κάνει χαρούμενους. Τρομοκρατεί τους αντιπάλους και αυτό είναι αρκετό! Ο Μήτρογλου είναι ο παίκτης των ειδικών αποστολών και ο άνθρωπος για τα μεγάλα γκολ. Ποιος θα ξεχάσει τη γκολάρα του με Σπόρτινγκ. Το περσινό πρωτάθλημα είχε την σφραγίδα του. Μήτρογλου είσαι γεννημένος πρωταθλητής».
image

Οι κόουτς τονίζουν: «Μήτρογλου είσαι ο καλύτερος»

Ρουί Βιτόρια, ο πιο ευτυχισμένος προπονητής στην Πορτογαλία. Όταν το ματς δεν κυλά όπως πρέπει, όταν ο κορυφαίος σου παίκτης αντικρίζει την κόκκινη κάρτα και το πρωτάθλημα… κάνει φτερά, τότε εμφανίζεται ο Μήτρογλου και σε βγάζει από το αδιέξοδο! Ο κόουτς της Μπενφίκα έθεσε βέτο σε ενδεχόμενη πώληση του διεθνούς φορ και ενώ το νέο συμβόλαιο έχει και την δική του σφραγίδα. Δε μιλάει πολύ για τους παίκτες του, αλλά για το Fenomeno κάνει εξαιρέσεις: «Ο Μήτρογλου είναι ισχυρός στην περιοχή και έχει ένα υψηλό ποσοστό ολοκλήρωσης της φάσης. Είναι καλό γι' αυτόν, αλλά πάνω απ' όλα για εμάς. Το σημαντικό είναι να κερδίζουμε βαθμούς και το κάνουμε χάρη σε αυτόν. Είμαστε όλοι χαρούμενοι που τον έχουμε». Άλλωστε κόντρα στη Σπόρτινγκ το γκολ του έδωσε την πρωτιά στη Μπενφίκα και την πρώτη νίκη στον Ρούι Βιτόρια σε classico!

Είναι πολλά τα αμυντικά πλάνα που σχεδιάζονται πάνω του, αλλά είναι αυτό που τονίζουν οι Πορτογάλοι είναι πως «όταν υπάρχει το ένστικτο του Killer, τι μπορεί να κάνει η άμυνα…». To Gazzetta.gr ρώτησε δυο προπονητές πως τον αντιμετωπίζουν… Χαμογέλασαν… «Ότι και να πω είναι λίγο. Είναι παίκτης της επαφής και της άμεσης αντίληψης. Σκοράρει με κάθε τρόπο. Με τα πόδια και με το κεφάλι. Είναι δύσκολο να τον περιορίσεις. Από τους κορυφαίους στην Πορτογαλία. Έχει κινήσεις που σε δυσκολεύουν. Πολύ επικίνδυνος. Είναι πολύ έξυπνος και βρίσκει χώρους. Ξέρει καλά το παιχνίδι και έχει κίνηση χωρίς την μπάλα. Έχει δέσει καλά μέσα στην ομάδα. Ξέρει πολύ καλά το πότε να κάνει τι. Σίγουρα. Τον έχω δει πριν έρθει στην Πορτογαλία. Πολύ πιο καλός τώρα και μπορεί να πάει ακόμα πιο καλά. Εάν βάλει και άλλα σημαντικά γκολ και αξιοποιεί και πιο καλά κάποιες ευκαιρίες θα γίνει ακόμα πιο σπουδαίος και τα σύνορα της Πορτογαλίας δεν θα τον χωρούν». τόνισε ο κόουτς της Μαρίτιμο, Ντανιέλ Ράμος.
Ο Μανουέλ Μασάδο της Αρούκα στάθηκε στην τρομερή του δύναμη και απάντησε:
«Τρομερός παίκτης που αξίζει να παίζει στην Μπενφίκα. Είναι αυτού του επιπέδου. Τα μεγάλα ατού του είναι η κίνηση δίχως μπάλα, ότι σουτάρει καλά και με τα δύο πόδια και ότι είναι καλός με το κεφάλι. Τρομερή δύναμη και σωματοδομή. Είναι από τους κορυφαίους φορ στην Πορτογαλία. Δικαιολογημένα θεωρώ. Προσωπικά εκτιμώ πως μπορεί να βελτιωθεί και άλλο διότι παίζει στην Μπενφίκα και σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Τον έχουμε αντιμετωπίσει και ξέρουμε το τι είναι ικανός να κάνει και… δυστυχώς για τους αντιπάλους τα καταφέρνει καλά».
image

Σπίτι, φαγητό και ... Μητρογκολάκι!

Οι Πορτογάλοι από το πρώτο διάστημα κιόλας προσπάθησαν να βρουν τυχόν... τρωτά σημεία στην καθημερινότητα του Μητρογκόλ ή Mitrogolo, όπως τον αποκαλούν. Δεν υπάρχει το παραμικρό! Ο Μήτρογλου με τα χρόνια ωρίμασε και προσωπικά και ποδοσφαιρικά και είναι αποκλειστικά αφοσιωμένος στην οικογένειά του και την καριέρα του.

Από την προπόνηση μετά έχει σπίτι, φαγητό και ξεκούραση με ποιοτικό χρόνο για τους δικούς του ανθρώπους αλλά και γυμναστήριο. Προσέχει πολύ τον εαυτό του και κάνει καλή ζωή. Αυτό φαίνεται και στο γήπεδο και στην σωματοδομή του.

Μέσα σε όλη την ποδοσφαιρική και επαγγελματική ευτυχία που ζει ο 29χρονος διεθνής Καβαλιώτης στράικερ έρχεται και η προσωπική. Η σύντροφός του, το στήριγμά του και ο άνθρωπος με τον οποίο είναι μαζί καιρό περιμένει το πρώτο τους παιδί σε περίπου τρεις μήνες.

Η έλευση του Μήτρογλου Junior (σ.σ. ναι θα είναι αγόρι, οπότε η ποδοσφαιρική παράδοση θα μπορεί να συνεχιστεί) θα ολοκληρώσει την ευτυχία του ζευγαριού, που είναι πιο δεμένο από ποτέ. Κάπως έτσι ο Κώστας Μήτρογλου από την εποχή της απόλυτης αμφισβήτησης έφτασε να ζει το όνειρό του, την υπέρτατη καταξίωση και αναγνώριση και να έχει δίπλα του όλους εκείνους που θεωρεί πως έχει ανάγκη και πραγματικά αγαπά.

image

Του γυαλίζουν τα παπούτσια!

Με αυτόν τον σχεδόν κυνικό τρόπο που ξέρει να σκοράρει φροντίζει να τρελαίνει τον κόσμο της Μπενφίκα. Γκολ, τίτλοι και καθημερινά το αθλητικό κέντρο συγκεντρώνει κόσμο, όπου οι περισσότεροι θα του ζητήσουν φωτογραφίες και αυτόγραφα. Δεν έχει μάθει να είναι σταρ αλλά γουστάρει να είναι σε επαφή με τους φιλάθλους και για αυτό και δεν χαλάει χατίρι… Πολλοί συμπαίκτες του θα… στραβώσουν, γιατί πρέπει να τον μιμηθούν. Κάποιοι… ζήλεψαν στο ματς με την Πάσος Φερέιρα. Ο Μήτρογλου σκόραρε για έβδομη διαδοχική αγωνιστική, βρέθηκε να καταδιώκει τον Θρυλικό Εουσέμπιο, την πιο εμβληματική μορφή στην ιστορία της Μπενφίκα και τότε το ματς διακόπτεται. Ένας οπαδός των Λουζιτανών εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο για να τον… προσκυνήσει. Του γυάλισε τα παπούτσια με ένα κασκόλ της ομάδας με τον Μητρογκόλ να μην μπορεί να καταλάβει τι συνέβη…

Το πιο απίθανο σκηνικό συνέβη σε ένα εντός έδρας ματς. Ένα πλακάτ έκλεψε τις εντυπώσεις. Οπαδός των «Αετών» έκανε την προσπάθειά του να γράψει ελληνικά και να ζητήσει την φανέλα του Μήτρογλου, όμως το google translate τον... πούλησε, με αποτέλεσμα να ζητήσει το... πουλόβερ του! Έπαθε και... έμαθε…