Champions League: Η πρώτη τιτανομαχία στο Μάντσεστερ και Βλαχοδήμος vs Ίντερ

Βασίλης Μπαλατσός
Μάντσεστερ Σίτι - Μπάγερν Μονάχου στα προημιτελικά του Champions League κι ένα... αουτσάιντερ στον τελικό

bet365

Τα προημιτελικά του Champions League αρχίζουν απόψε (22:00, Cosmote TV) με τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα να υποδέχεται την Μπάγερν Μονάχου του Τόμας Τούχελ και την Μπενφίκα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου να αντιμετωπίζει την Ίντερ στη Λισαβόνα.

Τα «αστέρια» επιστρέφουν! Απόψε (11/4, 22:00) ανοίγει η αυλαία των προημιτελικών του Champions League με δύο δυνατές αναμετρήσεις. Στο ίσως μεγαλύτερο ζευγάρι της φάσης των «8» η Μάντσεστερ Σίτι θα υποδεχτεί την Μπάγερν Μονάχου στο «Έτιχαντ» (Cosmote Sport 2 HD) και στη Λισαβόνα η Ίντερ θα τεθεί αντιμέτωπη με την εξαιρετική Μπενφίκα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου (Cosmote Sport 3 HD).

Μάχη Τιτάνων: Round One

Μάντσεστερ Σίτι και Μπάγερν Μονάχου πέρασαν με.... παραπάνω από πειστικό τρόπο στα προημιτελικά. Οι Πολίτες διέσυραν την Λειψία με 7-0 στην... παράσταση του Έρλινγκ Χάαλαντ, στην οποία πέτυχε πέντε γκολ. Από την πλευρά τους οι Βαυαροί έκαναν επίδειξη ανωτερότητας κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν των Κιλιάν Μπαπέ και Λιονέλ Μέσι, καθώς νίκησαν τόσο στο Παρίσι (0-1) όσο και στην «Allianz Arena» (2-0).

Φυσικά είναι ένα ξεχωριστό ματς για τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος αντιμετωπίζει μια από τις μόλις τρεις ομάδες που έχει κοουτσάρει στην σπουδαία καριέρα του (2013-16). Τόσο οι Πολίτες όσο και οι Βαυαροί είναι αήττητοι μέχρι στιγμής στη διοργάνωση, με τους πρωταθλητές Γερμανίας να έχουν το απόλυτο (8/8), ενώ η Σίτι έχει πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Η πρώτη αναμέτρηση με τη Σίτι θα είναι το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Τόμας Τούχελ στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου. Ο Γερμανός κόουτς δεν μπορεί να υπολογίζει τους τραυματίες Τσούπο Μόντινγκ, Τελ και τους γνωστούς απόντες Νόιερ και Ερναντέζ. Από την πλευρά του ο Πεπ Γκουαρδιόλα για ακόμα ένα ματς δεν θα έχει στη διάθεση του τον Φιλ Φόντεν.

Οι αριθμοί του Μάντσεστερ Σίτι - Μπάγερν Μονάχου

  • Αυτή θα είναι η έβδομη συνάντηση μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Μπάγερν Μονάχου στην διοργάνωση, με κάθε μία από τις δύο πλευρές να έχουν από τρεις νίκες – όλες στο Champions League.
  • Η Μάντσεστερ Σίτι έχει κερδίσει δύο από τις προηγούμενες φορές που υποδέχτηκε τους Βαυαρούς στο Champions League, με τη μία ήττα της να έρχεται από την Μπάγερν του Πεπ Γκουαρδιόλα τον Οκτώβριο του 2013 (1-3).
  • Από τότε που έχασε τέσσερα συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια εναντίον αγγλικών ομάδων στο Champions League μεταξύ 2005 και 2011, η Μπάγερν Μονάχου έχει χάσει μόνο σε δύο από τα δέκα ταξίδια της στην Αγγλία (6 νίκες - 2 ισοπαλίες) και νίκησε σε τρία από τα τελευταία τέσσερα (1 ισοπαλία).
  • Η Μάντσεστερ Σίτι έχει νικήσει στους τελευταίους 10 εντός έδρας αγώνες της εναντίον γερμανικών ομάδων στο Champions League με συνολικό σκορ 39-10, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων αγώνων κατά τη διάρκεια των νοκ άουτ φάσεων.
  • Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, έχει κερδίσει το 54% των αγώνων του στα νοκ άουτ του Champions League (39/72). Μεταξύ αυτών με 30+ παιχνίδια στα νοκ άουτ (συμπεριλαμβανομένων των τελικών), έχει το καλύτερο ποσοστό νικών από οποιονδήποτε προπονητή και είναι ο μόνος που έχει κερδίσει περισσότερα από τα μισά παιχνίδια του.
  • Αυτή θα είναι η τέταρτη συνάντηση μεταξύ του προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα και του Τόμας Τούχελ της Μπάγερν Μονάχου σε μια διοργάνωση κυπέλλου, με τον Τούχελ να κερδίζει δύο από τα προηγούμενα τρία. Στα τρία ματς, οι ομάδες του Γκουαρδιόλα απέτυχαν να σκοράρουν, με τον έναν θρίαμβο του να έρχεται μέσω της διαδικασίας των πέναλτι στον τελικό του DFB-Pokal το 2016.
  • Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει σκοράρει 10 γκολ σε έξι εμφανίσεις για τη Μάντσεστερ Σίτι στο Champions League, τα λιγότερα παιχνίδια που έχει χρειαστεί ένας παίκτης για να φτάσει σε διψήφιο αριθμό γκολ στη διοργάνωση για μια συγκεκριμένη ομάδα, μαζί με τον Σεμπαστιέν Αλε για τον Άγιαξ. Ο Χάαλαντ στην Ντόρτμουντ είχε χρειαστεί επτά ματς για να σκοράρει δέκα φορές.
  • Ο Λέον Γκορέτσκα έχει συμμετάσχει άμεσα σε περισσότερα γκολ από οποιονδήποτε άλλο παίκτη της Μπάγερν Μονάχου στο Champions League αυτή τη σεζόν (6 – δύο γκολ και τέσσερις ασίστ). Το 50% του συνδυασμού γκολ και ασίστ του Γκορέτσκα στη διοργάνωση στην καριέρα του έχει καταγραφεί αυτή τη σεζόν (6/12), στην έβδομη σεζόν του στο Champions League.
  • Ο Έρλινγκ Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι έχει σκοράρει πέντε γκολ σε επτά εμφανίσεις στην καριέρα του κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου (όλα για την Μπορούσια Ντόρτμουντ), ωστόσο έχασε και στους επτά αγώνες. Από τότε που εντάχθηκε στην Μπορούσια Ντόρτμουντ τον Δεκέμβριο του 2019, είναι η μόνη ομάδα που έχει αντιμετωπίσει ο Χάαλαντ περισσότερες από δύο φορές στην καριέρα του χωρίς να κερδίσει.
  • Ο Tόμας Μίλερ αγωνίστηκε στη νικήτρια ομάδα σε 99 από τις 140 εμφανίσεις του στο Champions League. Εάν παίξει απόψε και νικήσει η Μπάγερν Μονάχου, θα γίνει ο τρίτος παίκτης με 100 νίκες στη διοργάνωση μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο (115) και τον Ίκερ Κασίγιας (101) και ο πρώτος που θα το κάνει με έναν μόνο σύλλογο.

Οι Αετοί ψάχνουν ακόμα μια υπέρβαση

Αήττητη είναι μέχρι στιγμής και η Μπενφίκα. Το εξαιρετικό σύνολο που έχει δημιουργήσει ο Ρόγκερ Σμιντ άφησε στη δεύτερη θέση του ογδόου ομίλου την Παρί Σεν Ζερμέν και εκτός Champions League τη Γιουβέντους, ενώ στους «16» έκανε περίπατο, καθώς νίκησε την Κλαμπ Μπριζ τόσο στο Βέλγιο (0-2) όσο και στο «Ντα Λουζ» (5-1).

Η ομάδα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου καλείται να συνεχίσει τις ευρωπαϊκές υπερβάσεις και πλέον έχει απέναντι της την Ίντερ. Οι Νερατζούρι άφησαν εκτός τουρνουά την Μπαρτσελόνα του Τσάβι και ακολούθησαν στους «16» την... απόλυτη Μπαγερν Μονάχου. Οι παίκτες του Ιντζάγκι αγχώθηκαν ιδιαιτέρως για να αποκλείσουν στον πρώτο γύρο των νοκ άουτ την Πόρτο, την οποία νίκησαν με 1-0 και στο «Ντραγκάο»... ίδρωσαν για να φύγουν με τη «λευκή» ισοπαλία (0-0).

Οι Μιλανέζοι δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, καθώς έχουν συμπληρώσει έναν μήνα χωρίς νίκη, έχοντας σε αυτό το διάστημα τρεις ήττες και ισάριθμες ισοπαλίες. Αμφίβολοι για την ομάδα του Ιντζάγκι είναι οι Τσαλχάνογλου και Σκρίνιαρ, ενώ ο Σμιντ δεν μπορεί να υπολογίζει τους Μπα, Ντράξλερ, Οταμέντι, Ρίστις και θα κριθεί μέσα στις επόμενες ώρες η συμμετοχή του Γκέδες.

Τα στατιστικά του Μπενφίκα - Ίντερ

  • Αυτή θα είναι η τέταρτη αναμέτρηση μεταξύ Μπενφίκα και Ίντερ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η πρώτη μετά τη φάση των «16» του Κυπέλλου UEFA 2003-04. Η Μπενφίκα είναι χωρίς νίκη στα τρία προηγούμενα (μια ισοπαλία - δυο ήττες)
  • Η προηγούμενη συνάντηση μεταξύ Μπενφίκα και Ίντερ στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο/Champions League έγινε το 1965, όταν η ιταλική ομάδα κέρδισε με 1-0 στον τελικό που έπαιξε στο Μιλάνο.
  • Η Μπενφίκα έχει ήδη δύο νίκες επί ιταλικής αντιπάλου στο Champions League αυτή τη σεζόν, καθώς νίκησε τη Γιουβέντους εντός και εκτός έδρας στη φάση των ομίλων. Πριν από την αγωνιστική περίοδο 2022-23, είχαν κερδίσει μόνο δύο από τους 11 αγώνες εναντίον ιταλικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο/Champions League (2 ισοπαλίες - 7 ήττες).
  • Η Ίντερ εξασφάλισε τη θέση της στον προημιτελικό του Champions League αυτής της σεζόν, αφού απέκλεισε την πορτογαλική Πόρτο στον προηγούμενο γύρο. Η ομάδα του Σιμόνε Ιντζάγκι κέρδισε συνολικά με 1-0 και στα δύο σκέλη, παρά το αναμενόμενο σύνολο τερμάτων στο ζευγάρι 2,1 – 3,5 (βάσει των xGoals).
  • Η Μπενφίκα θέλει να καταγράψει πέντε διαδοχικές νίκες στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο/Champions League για πρώτη φορά από τη σεζόν 1989-90, όταν νίκησε σε έξι σερί παιχνίδια για να φτάσει στον τελικό εκείνης τη σεζόν (ήττα με 1-0 εναντίον της Μίλαν ).
  • Η Ίντερ είναι αήττητη στα τρία τελευταία παιχνίδια της στα νοκ άουτ της φάσης του Champions League (2 νίκες - 1 ισοπαλία), ενώ δεν έχει δεχθεί γκολ σε κανένα από αυτά. Οι Νερατζούρι έχουν την ευκαιρία να κρατήσουν το μηδέν για πρώτη φορά σε τέσσερις συνεχόμενες αναμετρήσεις στα νοκ άουτ της διοργάνωσης.
  • Η Μπενφίκα έχει επιχειρήσει περισσότερα σουτ μετά από λάθη που έγιναν κοντά στην περιοχή του αντιπάλου από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο Champions League αυτή τη σεζόν (18), ενώ έχει σκοράρει πέντε γκολ μετά την ανάκτηση της κατοχής με αυτόν τον τρόπο (σε απόσταση 40 μέτρων από το αντίπαλο τέρμα), τα περισσότερα μαζί με τη Νάπολι.
  • Η μέση απόσταση εκκίνησης build up της Ίντερ στο Champions League αυτή τη σεζόν είναι 34,8 μέτρα από το δικό της τέρμα, με την ομάδα του Σιμόνε Ιντζάγκι να ανακτά την κατοχή της πιο μακριά από την αντίπαλη εστία –κατά μέσο όρο– από οποιαδήποτε ομάδα που συμμετέχει στα προημιτελικά.
  • Ο Ράφα έχει σκοράρει πέντε γκολ σε οκτώ εμφανίσεις για την Μπενφίκα στο Champions League αυτή τη σεζόν, έχοντας βρει δίχτυα μόνο δύο φορές σε 22 αγώνες στη διοργάνωση πριν από την τρέχουσα σεζόν.
  • Επτά από τα οκτώ γκολ του Λαουτάρο Μαρτίνες για την Ίντερ στο Champions League σημειώθηκαν εκτός έδρας – αν βρει δίχτυα σε αυτόν τον αγώνα, θα ισοφαρίσει τον Σάντρο Ματσόλα και τον Αργεντινό Ερνάν Κρέσπο (8) ως πρώτοι σκόρερ για τους Νερατζούρι εκτός έδρας στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο/UEFA Champions League.

Τα προημιτελικά:

  • Μπενφίκα - Ίντερ 11/04
  • Μάντσεστερ Σίτι - Μπάγερν Μονάχου 11/04
  • Ρεάλ Μαδρίτης - Τσέλσι 12/04
  • Μίλαν - Νάπολι 12/04

Οι ρεβάνς θα πραγματοποιηθούν μία εβδομάδα αργότερα (18-19/4).

Οι διασταυρώσεις για τα ημιτελικά:

  • Μίλαν/Νάπολι - Ίντερ/Μπενφίκα
  • Ρεάλ Μαδρίτης/Τσέλσι - Μάντσεστερ Σίτι /Μπάγερν Μονάχου

Οι αγώνες είναι προγραμματισμένοι για τις 9-10/5 και 16/17 Μαΐου αντίστοιχα.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα