Εξαιρετικά νέα: Το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό!

Gazzetta team
Εξαιρετικά νέα: Το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό!
Τεράστια εξέλιξη, με τις Pfizer και Biontech να ανακοινώνουν πως το εμβόλιό τους κατά του κορονοϊού είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό!

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», όπως ανακοίνωσαν σήμερα (9/11) τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Συγκεκριμένα, «το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα», ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με τη σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση και 28 ημέρες μετά την πρώτη», εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

«Μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα»

Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες ελπίζουν σε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού που θα είναι τουλάχιστον 75% αποτελεσματικό, ενώ ο επιφανής επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ Άντονι Φάουτσι, είχε δηλώσει ότι θα ήταν αποδεκτό ένα εμβόλιο αποτελεσματικό κατά 50% με 60%.

Ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλάς, χαιρέτισε την εξέλιξη ως «μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

«Ένας χρόνος η προστατευτική δράση του εμβολίου»

Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

Ο συνιδρυτής της Biontech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αισιόδοξος ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.