Tι είναι το R0 που θα κρίνει την άρση των μέτρων και πότε κινδυνεύουμε

Gazzetta team
Tι είναι το R0 που θα κρίνει την άρση των μέτρων και πότε κινδυνεύουμε
Το R0 με το οποίο εμφανίστηκε ο κορονοϊός στην Ελλάδα, πόσο έχει πέσει τώρα και μέχρι που «επιτρέπεται» να φτάσει.

Το λεξιλόγιό μας στην εποχή του κορονοϊού, όσο περνάει ο καιρός, εμπλουτίζεται με όλο και περισσότερες λέξεις/εκφράσεις που πριν από 2-3 μήνες μας ήταν άγνωστες.

Η τελευταία που μπαίνει τώρα στην ζωή μας, ειδικά μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είναι το R0.

Και αναφερόμαστε ειδικά στο διάστημα που θα ακολουθήσει μετά την Δευτέρα 4 Μαΐου, γιατί ουσιαστικά το R0 θα κρίνει αν θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα στις ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ή αν θα κάνουν βήματα πίσω.

Τι είναι όμως το R0; Με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο, το έχει εξηγήσει σε μία από τις ενημερώσεις του, ο Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας πως «αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο: Δηλαδή εάν αφήσεις τον ιό χωρίς μέτρα κι έχει R0 πάνω από 2, ο ένας θα “κολλήσει” τουλάχιστον άλλους δύο».

Στην χώρα μας, τον Φεβρουάριο όταν και έκανε την εμφάνισή της η πανδημία, το R0 ήταν στο 2,5. Αυτό σημαίνει οτι ένα άτομο μπορούσε να μεταδώσει τη νόσο κατά μέσο όρο σε 2,5 άλλους, κάτι που όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αν δεν είχε περιοριστεί γρήγορα, θα προκαλούσε θλιβερά αποτελέσματα.

Τα περιοριστικά μέτρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα μέτρα προστασίας που άρχισαν να παίρνουν οι πολίτες, είχαν ως αποτέλεσμα να διαγράψει φθίνουσα πορεία και πλέον να έχει πέσει κάτω από το 1. Για την ακρίβεια βρίσκεται κοντά στο 0,5, όπως αποκάλυψε χθες ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος που είναι ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται αυτή τη στιγμή είναι τι θα γίνει από Δευτέρα που θα υπάρξει απελευθέρωση της κυκλοφορίας. Οι ειδικοί περιμένουν αύξηση των κρουσμάτων και αυτόματα του R0, ωστόσο αισιοδοξούν οτι δεν θα φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, αρκεί βέβαια να τηρούμε τους κανόνες προστασίας.

Φυσικά, σαφή εικόνα δεν θα έχουμε άμεσα, από τη στιγμή που ο ιός θέλει 4-5 τουλάχιστον για να «βγάλει» τα πρώτα συμπτώματα. Μία πρώτη θα έχουμε μετά από 7-8 ημέρες, ενώ ασφαλέστερες εκτιμήσεις θα μπορούν να γίνουν προς το τέλος του μήνα και συγκεκριμένα μετά τις 20 Μαΐου.

Τέλος, όσον αφορά το R0 που θα σημάνει τους ειδικούς, αυτό θα γίνει αν ξεπεράσει το 1. Αν δηλαδή ένα άτομο μεταδίδει τον ιό σε τουλάχιστον άλλο ένα. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό να δούμε την επιστροφή κάποιων περιοριστικών μέτρων.