Με κλήρωση θα επιλέγονται οι παραγωγοί κάνναβης στην Ολλανδία

Gazzetta team
Με κλήρωση θα επιλέγονται οι παραγωγοί κάνναβης στην Ολλανδία
Με κλήρωση πρόκειται να επιλέξει το ολλανδικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας σήμερα (3/12) τους 10 μελλοντικούς παραγωγούς κάνναβης, στο πλαίσιο ενός πειράματος αποποινικοποίησης της παραγωγής του ναρκωτικού.

Επί του παρόντος, η Ολλανδία διαθέτει 570 coffeeshops, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Υγείας, τα οποία πωλούν κάνναβη στους καταναλωτές, την ώρα που η παραγωγή κάνναβης και η προμήθειά της είναι ακόμα παράνομες.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σημερινή κλήρωση για τους μελλοντικούς παραγωγούς κάνναβης συμμετέχουν 39 υποψήφιοι.

«Οι δέκα επίδοξοι καλλιεργητές κάνναβης που θα κληρωθούν, θα υποβληθούν σε έρευνα ακεραιότητας», είχε διευκρινίσει το ολλανδικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. «Αν η διαδικασία εξελιχθεί χωρίς εμπόδια και δεν υπάρξει καμιά ένσταση, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να αναγνωριστούν επισήμως στο τέλος Φεβρουαρίου 2021».

Η κυβέρνηση επιθυμεί να μελετήσει τις συνέπειες της αποποινικοποίησης της παραγωγής. «Ο στόχος αυτού του πειραματισμού είναι να παρατηρήσουμε αν και πώς οι καλλιεργητές μπορούν να προμηθεύουν νομίμως τα coffeeshops με κάνναβη ή χασίς, η ποιότητα των οποίων θα ελέγχεται», εξήγησε το υπουργείο.

Από την 1η έως τις 28 Ιουλίου, οι επίδοξοι παραγωγοί μπορούσαν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο πείραμα. Χρειαζόταν να αναφέρουν τα κίνητρά τους και το πώς φαντάζονται τις εκμεταλλεύσεις τους: Τοποθεσία, προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητα της κάνναβης που θα καλλιεργηθεί.

Από τις 147 αρχικές αιτήσεις, προκρίθηκαν 39 υποψηφιότητες.

Μεταξύ αυτών θα επιλεγούν με κλήρωση 10 παραγωγοί. Η ακριβής ώρα που θα γίνει η κλήρωση δεν έχει ανακοινωθεί. Στη συνέχεια το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει να ερευνήσει όσον αφορά την ακεραιότητα εκείνων που θα κληρωθούν.