«Άμα ζήσω θα σας γ@W!$ω»: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πολεμούσε και έβριζε (pics)

Gazzetta team
«Άμα ζήσω θα σας γ@W!$ω»: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πολεμούσε και έβριζε (pics)
Σαν σήμερα, στις 22 Απριλίου του 1827 πυροβολήθηκε θανάσιμα ένας από τους σπουδαιότερους οπλαρχηγούς της Επανάστασης και ο μεγαλύτερος αθυρόστομος. Από χέρι Τούρκου ή Έλληνα;

Πραγματικός Αρχηγός και ο μεγαλύτερος αθυρόστομος της ελληνικής επανάστασης. Ο μεγαλύτερος, όχι ο μοναδικός, καθώς οι Έλληνες πολεμούσαν, έβριζαν, πολεμούσαν ξανά και μετά… έβριζαν. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, σαν σήμερα το 1827, τραυματίζεται από σφαίρα στο Φάληρο, σε μία ακόμη ομηρική μάχη με τον Κιουταχή και την επομένη πεθαίνει στη Σαλαμίνα. Ο Νικόλαος Κοσομούλης ακούει τα τελευταία του λόγια, τα οποία έχουν μείνει στην ιστορία: «Κλάστε μου τώρα τον μπούτζον...».

Ο Καραϊσκάκης, ο σπουδαιότερος οπλαρχηγός δίπλα στον Κολοκοτρώνη, συνήθιζε να βρίζει σε κάθε ευκαιρία. Είτε τους Τουρκαλβανούς είτε για να ελαφρώσει τους στρατιώτες του πριν τις μάχες και να τους κάνει να γελάσουν.

Παρά το γεγονός, ότι τον αποκαλούσαν “γύφτο” και “μούλο” καθώς η μητέρα του- μοναχή- είχε συνάψει σχέση παράνομη με καπεταναίο, εκείνος φερόταν ακομπλεξάριστα. Αποκαλούσε μάλιστα τον εαυτό του “ζαμπούνη”.

«Τα κερατά σας, γαμώ την πίστιν σας»

Με ανοικτό το στόμα άφηνε κάθε απεσταλμένο Τούρκου ή ακόμη και τους ίδιους του πασάδες, όταν ήθελαν να συνάψουν παύση πυρρός μαζί του.

«Έλα, σκατότουρκε… έλα απεσταλμένε από τους γύφτους, έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες… Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “από ημάς” συνθήκην με “έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην, να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον μπούτσον!» είχε πει το 1823 στον απεσταλμένο του Τούρκου αρχηγού των Τρικάλων, Σιλιχτάρ Μπόδα.

Σε επιστολή του στον Μαχμούτ Πασά είχε απαντήσει: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω», ενώ σε μια άλλη είχε πει: «Ιδού οι Έλληνες! Αυτοί σας χέζουν και τώρα και πάντα».

«Σας γάμησα τα κέρατα και θα σας γαμήσω και πάλι»

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, τα έλεγε σταράτα και στους Έλληνες πολιτικάντηδες. Είχε πει στον «πρωθυπουργό» Κουντουριώτη, θέλοντας να τον… πικάρει για την τραγική απόφαση να κάνει εκστρατεία εναντίον του Ιμπραήμ που κατέληξε σε μεγάλη ήττα των Ελλήνων στο Κρεμμύδι το 1825, είχε πει: «Ώρες Κουντουριώτη, άκουγα και νόμιζα θα είναι γεμάτο μυαλό το κεφάλι σου. Εσύ όμως έχεις τόσο μυαλό όσο εγώ έχω σπόρο στα αρχίδια μου».

«Τζιογλάνι», αποκαλούσε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και «τεσσερομάτη», επειδή φορούσε γυαλιά.

Στον Νότη Μπότσαρη είχε πει για μία εκστρατεία που προγραμμάτιζαν στην Άρτα «πηγαίνετε και εγώ το ντουφέκι σας το βάνω από τις πλάτες. Σας γάμησα τα κέρατα και θα σας γαμήσω και πάλι!».

Όταν σήκωσε τη φουστανέλα

Πέρα από την αθυροστομία του ο Καραϊσκάκης συχνά επιδιδόταν και σε χειρονομίες. Στην αυλή του Αλή-Πασά, είχε μοστράρει επιδεικτικά τα γεννητικά του όργανα στο γιο του Αλή, Μουχτάρ Πασά ενώ στη Μάχη στο Κομπότι της Άρτας ανέβηκε σε ένα βράχο και σήκωσε τη φουστανέλα του δείχνοντας τα οπίσθιά του.

Το κόλπο στον γιατρό

Ο γιος του Δημήτρη Καραΐσκου και της καλόγριας Ζωής Ντιμινσκή, γεννημένος μέσα σε σπηλιά, ήταν φιλάσθενος και έπασχε από καλπάζουσα φυματίωση. Όταν του σύστησαν έναν καινούριο γιατρό, είχε κρύψει ο παμπόνηρος έναν από τους άντρες του, κάτω από τα σκεπάσματα. Ο γιατρός έπιασε το χέρι του… αλλουνού και του είπε «Στρατηγέ, οι δυνάμεις σου έχουν πέσει πολύ». Ο Καραϊσκάκης τινάχτηκε πάνω και έτσι αποκαλύφθηκε πως ο γιατρός κρατούσε αλλουνού χέρι, εισπράττοντας πληρωμένη απάντηση: «Ο μπούτσος μου έπεσε μωρέ, όχι οι δυνάμεις μου».

Από χέρι Τούρκου ή… Έλληνα;

Αυτό που μένει ακόμα και σήμερα άλυτο μυστήριο, είναι ποιος τον πυροβόλησε. Πολλοί ανέφεραν πως δεν ήταν από Τούρκους αλλά από πληρωμένους Έλληνες, πολιτικούς του αντιπάλους, αν και τριγύρω του είχε δικούς τους. Πυροβολήθηκε χαμηλά ενώ ίππευε σε άλογο και οι θεωρίες συνομωσίας ακόμα και σήμερα δίνουν και παίρνουν. Ο ίδιος φαίνεται πως είδε και έλεγε «αν ζήσω θα τον γαμησω».

Οι Τουρκαλβανοί, όταν είδαν πως ο Καραϊσκάκης ήταν αυτός που πυροβολήθηκε φώναζαν στους Έλληνες: «Ωρέ ο Καραϊσκάκης ο γιος της καλόγριας πέθανε. Όλοι να βάλετε μαύρα γιατί άλλον σαν κι αυτόν δεν έχετε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ