Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα για το νομοσχέδιο για την Παιδεία (vid)

Gazzetta team
Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα για το νομοσχέδιο για την Παιδεία (vid)
Εν μέσω αντιδράσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων και σωματείων εκπαιδευτικών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Βουλή.

Στη συγκέντρωση κάλεσαν ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, καθώς και σωματεία εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάλεσμα απηύθυναν παράλληλα και Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με μαθητές, οι οποίοι με πορεία κατευθύνθηκαν νωρίτερα από τα Προπύλαια προς τη Βουλή.

Με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στο οποίο περιλαμβάνεται και η διάταξη για την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και επί συγκεκριμένων άρθρων.

Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση, με αλληλοκατηγορίες σχετικά με το ζήτημα της Παιδείας, αλλά και της πανδημίας.

Κ. Μητσοτάκης: «Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία»

Τη σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Όπως είπε, στο εξής βασικά την ευθύνη θα έχει η μονάδα ασφάλειας και προστασίας, που θα υπάγεται απευθείας στον πρύτανη ή τον αντιπρύτανη. Αυτή θα πλαισιώνεται από τη νεά αυτή ομάδα, ηοποία θα αποτελείται από στελέχη της ΕΛΑΣ, που θα είναι στα Πανεπιστήμια χωρίς όπλα αλλά με ειδική εκπαίδευση, θα συνεργάζονται με τον πρύτανη, καθώς και με την ειδική συμβουλευτική επιτροπή, ένα νέο όργανο που θα μελετά τις συνθήκες φύλαξης κάθε Σχολής.
«Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία» συμπλήρωσε.

Επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση

Μύδρους εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό για τον χειρισμό της πανδημίας και για την επίσκεψη στην Ικαρία.

Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «Alt right δεξια του Τραμπ και όχι συντηρητική δεξιά», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εκμετάλλευση μιας πρωτοφανούς κρίσης. Θέλετε να επιβάλετε ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης με απαγορεύσεις και πρόστιμα». «Επιχειρείτε να χειριστείτε την κοινή γνώμη με τρόπο που θα τον ζήλευε ο Όργουελ».

«Όσες απαγορεύσεις όμως ενοχλούν εσάς και τους φίλους σας τις παρακάμπτετε. Δεν δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους εργασιακούς χώρους για να μην κλείσετε συμφέροντα. Έχετε νομοθετήσει οι εργαζόμενοι αν νοσήσουν να κάνουν 1 μήνα απλήρωτες υπερωρίες».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στην Ικαρία: «Για δεύτερη φορά δεν τηρείτε τα μέτρα. Σε τηλεοπτική συνέντευξη δεν είπατε ούτε μία συγγνώμη. Ο ελληνικός λαός είναι τόσους μήνες σε καραντίνα και σας βλέπει».

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Διέκρινα έναν εκνευρισμό στον τόνο σας, ασυνήθιστο σε σχέση με τις τελευταίες σας εμφανίσεις» σχολίασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδίδοντάς τον στην αναφορά που έκανε στη νεολαία Λαμπράκη, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

«Μια άλλη γενιά αριστερών προέτασσαν την ακαδημαϊκή αριστεία ως στόχο που θεωρούσαν ότι δε συγκρούεται επί της αρχής με το δικαίωμα στον αγώνα» είπε και εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ανακρίβεια, επειδή επικαλέστηκε τον στίχο του Ελύτη για τους «νέους με τα πρησμένα πόδια» που, όπως είπε, τον έγραψε για τους νέους της Κατοχής και όχι για τους νέους της νεολαίας Λαμπράκη.

Θα ήθελα να αναθεωρήσετε την άποψή σας περί αποχαυνωμένων πολιτών, «φαντάζομαι ότι το είπατε εν τη ρήμει του λόγου σας και δεν το εννοείτε» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Αμιγώς για τα θέματα της Παιδείας, ο πρωθυπουργός ρώτησε από πού προέκυψε ο υπολογισμός ότι 24.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός της Ανώτατης Εκπαίδευσης; «Πώς έρχεστε και σπέρνετε τον πανικό όταν είναι μαθηματικώς αδύνατον να υπολογιστεί τι βάσεις θα βάλουν τα πανεπιστήμια και τι βαθμούς θα γράψουν τα παιδιά;» διερωτήθηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και αναφορά του κ. Τσίπρα στα κολλέγια. «Όλα αυτά τα τμήματα που φτιάχνατε νύχτα, βρίσκονται ψηλά ή χαμηλά στις αξιολογήσεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ποιότητα σπουδών των κολλεγίων.

ΚΙΝΑΛ: «Διαγωνισμός ανευθυνότητας»

«Ο διαγωνισμός ανευθυνότητας και συμψηφισμού λαθών δεν αφορά κανένα» είπε, προσθέτοντας πως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να μοιάζουν και το δίπολό τους δεν πάει τη χώρα μπροστά. «Ο ένας προκαλεί κι άλλος τραβάει το σχοινί» τόνισε.
Η κ. Γεννηματά ανέβασε τους τόνους της κριτικής για το νομοσχέδιο της Παιδείας και την ασφάλεια των Πανεπιστημίων και υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, 2010-2012, τον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ επέκρινε τη ΝΔ πως άρχισε το ξήλωμά του και τον ΣΥΡΙΖΑ πώς τον κατάργησε. «Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση, σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά όχι αυτού του τύπου.

Μετατρέπει το ερώτημα “φύλαξη ή ασυδοσία” στο “αστυνομία ή όχι αστυνομία”.
Επιτρέπει έτσι σε αυτούς που θέλουν τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ξέφραγο αμπέλι να “κρυφτούν” πίσω από το “όχι στην αστυνομία”», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε ότι «κερδισμένοι θα είναι οι αρνητές της φύλαξης, αυτοί που θέλουν την βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια».

ΚΚΕ: «Είναι ντροπή»

«Φτιάχνετε ένα πανεπιστήμιο που θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις κοινωνικές ανάγκες, από τις δυνατότητες που υπάρχουν, να διαδίδεται η γνώση, που παράγεται σε αυτό και να δίνει απάντηση στα λαϊκά βάσανα, στις αγωνίες, σημείωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την μεταρρύθμιση στην παιδεία, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «όλο αυτό το διάστημα, με αφορμή τη συζήτηση γι' αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση, έχει βάλει λυτούς και δεμένους να στοχοποιούν, όποιον έχει την οποιαδήποτε ένσταση, αντίρρηση ακόμα και προβληματισμό για τις διατάξεις».

«Είναι πραγματική ντροπή αυτό το πράγμα», είπε. «Και είναι ντροπή, γιατί κατά τ' άλλα κόπτεστε για την ποιότητα των σπουδών και την επιστημοσύνη», πρόσθεσε. « Όμως τους πανεπιστημιακούς, τους ανθρώπους που ζουν, δημιουργούν γνώση, εργάζονται στα πανεπιστήμια, τους φοιτητές, που αγωνιούν να σπουδάσουν, να έρθουν σε επαφή με το επιστημονικό και επαγγελματικό τους αντικείμενο, τους στοχοποιείτε και τους απαξιώνετε», τόνισε.