Συρίγος για αστυνομία στα πανεπιστήμια: «Καθηγητές αυτολογοκρίνονται, για να μη στοχοποιηθούν»

Gazzetta team
Συρίγος για αστυνομία στα πανεπιστήμια: «Καθηγητές αυτολογοκρίνονται, για να μη στοχοποιηθούν»
Ο Άγγελος Συρίγος μίλησε, από το βήμα της Βουλής, για την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένα πανεπιστήμια.

Όπως ανέφερε, ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος ομάδες φοιτητών και μη βάζουν στόχο συγκεκριμένες σχολές και επιστήμες.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολύ συγκεκριμένα ΑΕΙ μεγάλων αστικών κέντρων, γιατί γίνονται στόχος ομάδων φοιτητικών ή μη, που προσπαθούν αν αλιεύσουν οπαδούς» σημείωσε ο κ. Συρίγος.

«Δυστυχώς αρκετοί συνάδελφοί μου αυτολογοκρίνονται σε κεντρικά πανεπιστήμια, για να μην στοχοποιηθούν από αυτές τις ομάδες. Ξέρετε, ότι αυτές οι ομάδες έχουν λογοκρίνει συγκεκριμένες σχολές και επιστήμες όπως η εγκληματολογία; Γιατί στην εγκληματολογία πρέπει να συνεργάζεσαι με την αστυνομία. Αρα όποιος διδάσκει εγκληματολογία τίθεται υπό διωγμό. Υπάρχουν προγράμματα ερευνητικά που θα μπορούσαν να τρέξουν θέματα ενισχυτικά για την αμυντική θωράκιση της χώρας όπως η ανάπτυξη drones. Γνωρίζω ότι πολυτεχνικά τμήματα σκέφτηκαν να τρέξουν τέτοιου είδους προγράμματα αλλά προβληματίστηκαν για το αν θα στοχοποιούνταν από αυτές τις ομάδες ως φιλομιλιταριστές», είπε ο κ. Συρίγος.

Παράλληλα, εξήγησε ότι κανείς δεν θέλει αστυνομία στα πανεπιστήμια, αλλά δεν βλέπει άλλο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι η θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής επιλογής, αλλά αντικειμενικής ανάγκης. «Όχι δεν θέλουμε αστυνομία στα ΑΕΙ. Δεν είναι η δουλειά της ΕΛΑΣ αυτή. Δεν υπάρχει αστυνομία στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Όμως δεν υπάρχει στην Ευρώπη και το χτίσιμο καθηγητών. Προφανώς δεν θέλουμε αστυνομία αλλά φτάσαμε σε μια κατάσταση που έχει ξεφύγει».

«Ξέρανε ότι την μια μέρα θα επικοινωνούσαν με αστυνομία και τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου θα ήταν παρέα με όλους αυτούς τους τύπους που ασκούν εκφοβισμό. Το «Σιγά μην φοβηθώ» ήταν ένα τραγούδι κατά της Χρυσής Αυγής. Αυτό το σιγά μην φοβηθώ είναι και η πραγματικότητα στα ιδρύματα που επικρατεί ο φόβος», πρόσθεσε ο Άγγελος Συρίγος.