Αλέξης Τσίπρας: Εγκληματική αμέλεια η ελλιπής ενίσχυση του ΕΣΥ (vid)

Gazzetta team
Αλέξης Τσίπρας: Εγκληματική αμέλεια η ελλιπής ενίσχυση του ΕΣΥ (vid)
Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη, έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, που χθες παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος του για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

«Για εμάς προέχει η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή. Γι’ αυτό στηρίξαμε τα μέτρα στο πρώτο κύμα, παρά το ότι βλέπαμε τα σφάλματα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση αν θα στηρίξει ένα νέο lockdown.

«Το ερώτημα δεν είναι τι θα κάνουμε να πει η επιστημονική κοινότητα ότι πρέπει να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown. Το ερώτημα είναι τι έκανε η κυβέρνηση για να μην φτάσουμε εκεί.

Το δεύτερο lockdown θα είναι η έκφραση της πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν είχε αρχή, μέση και τέλος. Υπήρξαν τρομακτικές αντιφάσεις. Ο τουρισμός άνοιξε χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, για να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία του ΕΣΥ. Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια η μη ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν το ενισχύουν λόγω ιδεοληψίας. Το μυαλό τους είναι στις μπίζνες με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι η υποστελέχωση του ΕΣΥ. Έχουμε 5.000 άτομα λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό από ό,τι όταν παραδώσαμε» τόνισε.

Στόχος μας το 42%

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και για το αν θα μπορούσαν να συνυπάρχουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο συμβούλιο αρχηγών όταν χαρακτηρίζει «απάτη» την πολιτική του είπε:

«Συγκάλεσα τρεις φορές το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών όταν ψεύτη με ανεβάζανε, κλέφτη με κατεβάζανε. Η κατηγορία της πολιτικής απάτης στοιχειοθετείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν διαφωνούσε στην πραγματικότητα. Το γνωρίζαμε πως δεν διαφωνεί, αλλά προτίμησε να διχάζει την ελληνική κοινωνία και μετά τις εκλογές ξέχασε τις διαφωνίες του.

Υποσχέθηκε περισσότερες δουλειές έφερε την ύφεση πριν την επιδημία.

Υπάρχουν δύο ειδών δημοσκοπήσεις. Άλλες θέλουν να καταγράφουν τις τάσεις της κοινωνίας και άλλες να τις διαμορφώνουν. Οι αξιόπιστες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συρρικνώνεται η αποδοχή από τους πολίτες των κυβερνητικών πολιτικών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πανδημία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα με 9 μονάδες στις ευρωεκλογές, πήγαμε στο 32%. Για να κυβερνήσουμε θέλουμε να πάμε στο 42%.

Κάθε κόμμα μετά από μια ήττα, περνάει περίοδο ενδοσκόπησης και αυτοκριτικής. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα έρθει ως αποτέλεσμα να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς πυξίδα στα Εθνικά θέματα

Σε ερώτηση για την Τουρκία και τις απειλές του Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Ο Ερντογάν δεν είναι ούτε απομονωμένος ούτε απρόβλεπτος. Θέλει συνεχώς να κερδίζει χώρο. Με την Τουρκία έχουμε μία και μόνο διαφορά την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορά που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί με διάλογο.

Ο κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς πυξίδα. Αν επιλέγει την προοπτική της Χάγης, γιατί μέχρι το τουρκολιβυκό σύμφωνο γιατί δεν είχε κάνει καμιά κίνηση για να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές; Γιατί δεν απαίτησε κυρώσεις όταν υπεγράφη το τουρολιβυκό σύμφωνο; Η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής και χωρίς να λέει την αλήθεια στο λαό.

Το κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα. Η στρατηγική της έχει να κάνει και με τις εμπορικές σχέσεις της με την ΕΕ. Απέναντι στην Τουρκία η ΕΕ πρέπει να έχει τακτική καρότου και μαστιγίου. Απειλή κυρώσεων, αλλά και διάλογος για την τελωνειακή ένωση και τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.