«Οι μεταλλάξεις δεν κάνουν ανενεργό το εμβόλιο»: Η Μαρία Θεοδωρίδου αμφισβήτησε δύο θεωρίες αμφισβητιών (vid)

Gazzetta team
H Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις και τα αντισώματα από το εμβόλιο.

Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού σε σχέση με τα αντισώματα που παίρνουμε από το εμβόλιο έκανε λόγο στην ενημέρωση της Δευτέρας (17/5) η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό προστατεύουν από τις μεταλλάξεις».

Για τη διάρκεια προστασίας από τα αντισώματα είτε μετά από εμβολιασμό, είτε μετά από νόσηση, τόνισε πως είναι διάρκειας 13 μηνών, ενώ επανέλαβε πως όσοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό θα κάνουν μία δόση εμβολίου.

Η κ. Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ακόμα σε μία μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν, λέγοντας πως «τα αντισώματα παραμένουν έως και 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξη. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν».

Σημείωσε δε πως τα νέα στοιχεία καταρρίπτουν δύο επιχειρήματα όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων: Ότι δηλαδή το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ καιρό και ότι δεν «καλύπτει» τις μεταλλάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ