Αλλαγές στις μετακινήσεις λόγω Πάσχα: Τα τσουχτερά πρόστιμα και τα απαιτούμενα έγγραφα

Gazzetta team
Αλλαγές στις μετακινήσεις λόγω Πάσχα: Τα τσουχτερά πρόστιμα και τα απαιτούμενα έγγραφα
Ανακοινώνεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη η νέα ΚΥΑ για τις μετακινήσεις το Πάσχα. Τσουχτερά πρόστιμα. Ποια έγγραφα θα απαιτούνται.

Μία σειρά από αυστηρά μέτρα και αλλά και κυρώσεις πήρε η Κυβέρνηση για να αποφευχθούν οι αναίτιες μετακινήσεις για το Πάσχα προς την επαρχία. Πέραν από τους αυστηρούς ελέγχους που ήδη εφαρμόζονται στις εξόδους του Νομού, θα απαιτούνται μία σειρά από βεβαιώσεις για τις μετακινήσεις, ενώ για τις ψευδείς δηλώσεις και τις παραβάσεις, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Τα 300 ευρώ θα αφορούν την αναίτια μετακίνηση και τα 500 την ψευδή βεβαίωση.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες με βάση την ΚΥΑ είναι:

  • Μετακινήσεις σε άλλη περιφέρεια για λόγους υγείας θα επιτρέπονται μόνο με έγγραφο από δημόσια δομή υγείας.
  • Διαπεριφερειακές μετακινήσεις με βάση την δήλωση Ε9 και αιτιολογικό ότι οι πολίτες μετακινούνται στον επίσημο τόπο κατοικίας τους θα μπορούν να χρησιμοποιούνται εφ' άπαξ και δεν θα επιτρέπεται η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσης.
  • Η συγκομιδή προϊόντων ως αιτία για υπερτοπική μετακίνηση απαλείφεται και δεν θα προβλέπεται για την περίοδο του Πάσχα.
  • Όσοι επιθυμούν υπερτοπική μετακίνηση με αφορμή τον θάνατο και την κηδεία συγγενικού τους προσώπου θα μπορούν να το πράττουν επιδεικνύοντας στους; αστυνομικούς την ληξιαρχική πράξη θανάτου του οικείου τους.
  • Για όλες τις περιπτώσεις -πλην της επιστροφής στον τόπο μόνιμης κατοικίας- ο απολύτως αναγκαίος χρόνος της παραμονής σε άλλη περιφέρεια θα είναι ένα 48ωρο.
  • Μέσω της Εργάνης θα μπορούν να εκδίδονται βεβαιώσεις για μετακινήσεις μόνο για τους μισθωτούς που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Τσουχτερά πρόστιμα

Όπως είπαμε, οι κυρώσεις θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές και θα επιβάλλονται 300 ευρώ πρόστιμο όπου εντοπίζεται αναίτια μετακίνηση και 500 ευρώ σε όποιον προσπαθήσει να προβεί σε υπερτοπική-διαπεριφεραική μετακίνηση κάνοντας χρήση ψευδούς βεβαίωσης.

Στις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής (23/4) ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα δημοσιοποιήσει τα μέτρα που θα ισχύσουν για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στον χώρο της εστίασης από την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ