Αλλάζει το εργασιακό: Έρχεται 4ήμερο με 10ώρο

Gazzetta team
Αλλάζει το εργασιακό: Έρχεται 4ήμερο με 10ώρο
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο περιέγραψε ο Κωστής Χατζιδάκης κάνοντας λόγο για 4ήμερο με 10ώρο.

Αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης. Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφερόμενος στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο υπογράμμισε πως ανοίγει παράθυρο για τετραήμερη εργασία με δεκάωρο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα προστατεύει τους εργαζόμενους.

«Οι 5 ημέρες με 8ωρη εργασία θα μπορούν να αντιστοιχούν σε 4 ημέρες με 10ωρη και μια ημέρα ανάπαυσης. Το σύστημα ωφελεί τους εργαζόμενους, που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν άδεια, ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες, ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα.

Χωρίς ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους ούτε να αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα. Διερωτόμαστε, αυτοί που μας κατηγορούν θέλουν άραγε να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος;

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να εφαρμόζεται μόνο με συλλογική συμφωνία (όπως ισχύει σήμερα) ή με αίτηση του εργαζόμενου για συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ