Lockdown: Αύξηση στην ζήτηση αλκοόλ, ψυχοφαρμάκων και ναρκωτικών (vid)

Gazzetta team
Lockdown: Αύξηση στην ζήτηση αλκοόλ, ψυχοφαρμάκων και ναρκωτικών (vid)
Από το lockdown του Μαρτίου μέχρι και σήμερα οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ραγδαία αύξηση σε αλκοόλ και ναρκωτικά στην χώρα μας.

Μπορεί ένα lockdown να έχει τις ίδιες ψυχολογικές επιπτώσεις με μια μεγάλη φυσική καταστροφή όπως ένας πολύ ισχυρός σεισμός ή μια πυρκαγιά; Μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή που επιβαρύνει ιδιαίτερα τον ψυχισμό μας;

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ψυχοθεραπευτής-ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης στο Star: «Είναι γεγονός ότι τα lockdown, τείνουν να έχουν περίπου τις ίδιες επιπτώσεις με τις μεγάλες φυσικές καταστροφές».

Ναρκωτικά, αλκοόλ και ψυχοφάρμακα είναι δυστυχώς η διέξοδος για πολλούς.

Από το lockdown του Μαρτίου μέχρι και σήμερα οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ραγδαία αύξηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Star.

«Είχαμε μια αύξηση των ναρκωτικών και των αγχολυτικών αλλά ταυτόχρονα και των διεγερτικών ναρκωτικών», ανέφερε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Αναμφισβήτητα αυτή η περίοδος μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερες δυσκολίες. Μελέτες δείχνουν αύξηση στις αγχώδεις διαταραχές, στην κατάθλιψη, σε συμπτώματα ψυχαναγκαστικού τύπου.

Ακραίες υπερβολές μετά τους περιορισμούς

Είναι γεγονός πως μετά το τέλος μιας πανδημίας ή π.χ. μετά από φυσικές καταστροφές, ο κόσμος προσπαθεί να «ανακτήσει» όλα τα χαμένα. Περισσότερη κινητικότητα, περισσότερα ψώνια, περισσότερο σεξ κλπ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ειδικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ