Προειδοποίηση Σαρηγιάννη: 2.000 κρούσματα φέρνει η βρετανική μετάλλαξη

Gazzetta team
Προειδοποίηση Σαρηγιάννη: 2.000 κρούσματα φέρνει η βρετανική μετάλλαξη
«Ήπια» χαρακτηρίζει, για την ώρα, την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Αυξημένα κρούσματα προέβλεψε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για το επόμενο δίμηνο - όποτε θα φανεί και η επίδραση του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο Mega, ο κύριος Σαρηγιάννης ανέφερε πως τα 842 κρούσματα «δεν ήταν εντυπωσιακός αριθμός», αν και ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που προέβλεπαν τα μοντέλα.

Ανοιχτά σχολεία μόνο με πολύ μεγάλο αριθμό τεστ

Απαντώντας στο ερώτημα πού θα βρίσκονται τα κρούσματα σε 15 ημέρες, ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση πως «θα είμαστε κοντά στα 1.000 και λίγο παραπάνω».

«Με δεδομένο το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού θα βλέπουμε περαιτέρω αύξηση, μεγαλύτερη από ότι θα θέλαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα είναι το τι θα κάνουμε από Δευτέρα, αν θα ανοίξουν τα σχολεία», σημείωσε ο καθηγητής, διευκρίζοντας πως ο ίδιος τίθεται υπέρ του ανοίγματος «αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πολύ μεγάλο αριθμό τεστ και πολύ διευρυμένο αριθμό αλληλουχίσεων των δειγμάτων».

«Αν δεν γίνει, καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε», τόνισε.

Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ τον Μάρτιο

Δυσοίωνες ήταν, παράλληλα, οι προβλέψεις του κύριου Σαρηγιάννη για την επιδημιολογική εικόνα του Μαρτίου: «Στις 15 Μαρτίου θα είναι 1.700 κρούσματα και θα φτάσουμε στα 2.000 τέλος Μάρτη», ανέφερε ο καθηγητής.

Αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, «οι αριθμοί θα είναι μεγάλοι, αλλά όχι δραματικοί ακόμα, στο επίπεδο του Νοεμβρίου». Το ΕΣΥ, ωστόσο, είναι εκείνο που θα δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς όπως τόνισε, «τώρα είμαστε μισοάδειοι, αλλά θα γεμίσουμε σχετικά γρήγορα».

Αναφορικά με το επίπεδο των θανάτων, τέλος, τον Μάρτη το μοντέλο δεν αναφέρει δραματική αύξηση, αν και ο ημερήσιος αριθμός υπολογίζεται περί τους 50 νεκρούς συμπολίτες μας.

Πηγή: Reader.gr