President: Πωλείται αντί 110 εκατ. ευρώ το ψηλότερο ξενοδοχείο της Ελλάδας (pics)

Gazzetta team
President: Πωλείται αντί 110 εκατ. ευρώ το ψηλότερο ξενοδοχείο της Ελλάδας (pics)
Το ύψους 68 μέτρων, 22 ορόφων και 517 δωματίων, ξενοδοχείο President, πωλείται αντί 110 εκατομμύριων ευρώ.

Πωλητήριο στο ψηλότερο ξενοδοχείο της Ελλάδας, το President, έχει βάλει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η εταιρεία ΓΕΚΕ, στης οποίας την κυριότητα βρίσκεται το ακίνητο.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, μάλιστα, έχει αναθέσει σε ελληνικών συμφερόντων μεσιτικό γραφείο των Βρυξελλών την ανεύρεση αγοραστή για το ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 34.280 τετραγωνικών μέτρων.

Όσο για την τιμή του, αυτή φαίνεται πως διαμορφώνεται στα 110 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά σχεδόν τρεις φορές την κεφαλαιοποίηση ύψους 38 εκατ. ευρώ, της ΓΕΚΕ. Η «Καθημερινή» αναφέρει πως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, η οικογένεια Κεφάλα, επιδιώκει την πώληση του τετράστερου ξενοδοχείου τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ φέρεται να αξιολογεί την έξοδο της εισηγμένης εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το President έχει ύψος 68 μέτρων, είναι 22 ορόφων, αποτελείται από 517 δωμάτια και 918 κλίνες και διαθέτει 197 θέσεις στάθμευσης. Το ξενοδοχείο, που κατασκευάστηκε λίγο πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αποτελεί ορόσημο της κυβιστικής αρχιτεκτονικής, ανακαινίστηκε πλήρως το 2004, ενώ η ΓΕΚΕ έχει υλοποιήσει εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης και κατά τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει εμφανιστεί κάποιος υποψήφιος αγοραστής...

Στο ρεπορτάζ τονίζεται, επίσης, πως λόγω της πανδημικής κρίσης, η φετινή χρονιά υπήρξε η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών για τη ΓΕΚΕ, όπως, βέβαια, και για τη συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχειακών εταιρειών. Το President τέθηκε σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας από τις 23 Μαρίου έως τις 18 Ιουνίου, ο συνεδριακός τουρισμός έχει ελαχιστοποιηθεί, ενώ οι κρατήσεις των ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας και εν γένει στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφουν ιστορικό χαμηλό.

Ενδεικτικά είναι τα τα στοιχεία, που είχαν παράσχει οι επικεφαλής της ΓΕΚΕ και φέρνει στο «φως» η «Κ», κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του περασμένου Αυγούστου, καθώς από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, κατά μέσον όρο η πληρότητα του ξενοδοχείου διαμορφώθηκε σε 27%, από 74% το οκτάμηνο του 2019. Νωρίτερα, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 23 Μαρτίου και συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, η πληρότητα του President ανήλθε σε 39% και 34%, έναντι 57% και 70%, αντίστοιχα, κατά τις συγκεκριμένες δύο χρονικές περιόδους του 2019.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 73,58%, στο 1,4 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η ΓΕΚΕ εμφάνισε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) -277.000 ευρώ έναντι 2,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Στο εξάμηνο κατέγραψε ακόμη καθαρές ζημίες 669,8 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 1,3 εκατ. ευρώ, εμφανίζει ταμειακά διαθέσιμα 5,4 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ