Φάλαινα στον Πειραιά: Πότε εκτιμάται ότι πέθανε, παρέμβαση της WWF

Gazzetta team
Φάλαινα στον Πειραιά: Πότε εκτιμάται ότι πέθανε, παρέμβαση της WWF
Πότε εκτιμάται ότι πέθανε και πώς επηρέασε η αλλαγή των ανέμων. Τι εξηγεί το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός με την νεκρή φάλαινα που βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/12) στον Πειραιά, και συγκεκριμένα 2,4 ναυτικά μίλια νότια της Ακτής Πειραϊκής.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF ζητάει να ληφθούν μέτρα από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να μην εξαφανιστούν από τις ελληνικές θάλασσες τα μεγάλα κητώδη.

Στην ανακοίνωση της WWF αναφέρεται:

«Μια ακόμα νεκρή πτεροφάλαινα βρέθηκε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, ξεβρασμένη αυτή τη φορά στην παραλία της Φρεαττύδας, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά. Παρότι τα αίτια του θανάτου δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη, είναι πολύ πιθανό ότι το ζώο συγκρούστηκε με κάποιο πλοίο.

Η πτεροφάλαινα είναι είδος που χαρακτηρίζεται ως Τρωτό στη Μεσόγειο και παρατηρείται πολύ σπάνια στο Αιγαίο, ειδικά σε περιοχές με τόσο έντονη θαλάσσια δραστηριότητα όπως ο Σαρωνικός. Το ζώο βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, ενώ η ουρά του έχει κοπεί πιθανόν ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με πλοίο. Η σύγκρουση μπορεί είτε να έγινε μεσοπέλαγα και να προκάλεσε τον θάνατό του, ή να συνέβη μετά τον θάνατο και πριν εκβραστεί στην παραλία της Φρεαττύδας».

Ωστόσο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» τα αίτια θανάτου δεν έχουν προσδιοριστεί ενώ η εναλλαγή των καιρικών φαινομένων κάνει δύσκολο τον προσδιορισμό της τοποθεσίας θανάτου της.

Εκβρασμός Πτεροφάλαινας στις Ακτές του Πειραιά Stranding of a Fin Whale off the Shores of Attica Πτεροφάλαινα μήκους...

Δημοσιεύτηκε από Archipelagos - Institute of Marine Conservation στις Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020