Πότε θα αποφυλακιστούν οι Xρυσαυγίτες

Gazzetta team
Πότε θα αποφυλακιστούν οι Xρυσαυγίτες
Αίτηση υφ' όρων απόλυσης μπορούν να κάνουν τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής στα 5 περίπου χρόνια φυλάκισης, αρκεί να εργαστούν μέσα στις φυλακές (μαγειρεία, πλυντήρια, βιβλιοδετεία κτλ.) και να μην υποπέσουν σε πειθαρχικό παράπτωμα.

Εδώ και μερικές ώρες μπήκε ταφόπλακα στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής με την -δεύτερη- ιστορική απόφαση του δικαστηρίου.

Ήδη, στη διάθεση των αρχών βρίσκονται όλα τα ηγετικά στελέχη, εκτός από τον υπαρχηγό, Χρήστο Παππά, που παραμένει άφαντος από... συνειδητή επιλογή, όπως είπε ο δικηγόρος του, και τον Γιάννη Λαγό, ο οποίος λέει ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, συνεχίζοντας να προκαλεί, αφού καλεί την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ως μάρτυρα!

Άπαντες, λοιπόν, οι συλληφθέντες κρατούνται στη ΓΑΔΑ, για να οδηγηθούν αύριο (23/10) στις φυλακές.

Αρκετοί, όμως, είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πόσο θα μείνουν μέσα. Πότε, δηλαδή, θα αποφυλακιστούν.

Καταρχήν να υπενθυμίσουμε πως το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έδωσε σήμερα αναστολή εκτέλεσης της ποινής στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Ευστάθιο Μπούκουρα, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης, στους οποίους, όμως, έθεσε περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εγγύηση 20.000 ευρών και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους κάθε 1η και 15η κάθε μήνα).

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον χρόνο αποφυλάκισης των καταδικασθέντων, εξαρτάται από την ποινή που τους επιβλήθηκε, δηλαδή σε πόσα χρόνια έχει καταδικαστεί ο καθένας. Δικαίωμα υφ' όρων απόλυσης μπορεί να κάνει κάποιος μετά την έκτιση των 3/5 της ποινής του.

Αίτημα αποφυλάκισης στα 5 χρόνια, αλλά μόνο αν δουλέψουν και δεν υποπέσουν σε πειθαρχικό παράπτωμα

Επομένως, τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής, τα οποία καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο σε κάθειρξη 13 ετών και κάτι μηνών (από 5 έως 8 μήνες), έχουν τη δυνατότητα, κατά μέσον όρο, να καταθέσουν αίτηση υφ' όρων απόλυσης στα 5 περίπου χρόνια φυλάκισης. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση συντομότερα.

Αλλά, μόνο αν εργαστούν μέσα στις φυλακές (μαγειρεία, πλυντήρια, βιβλιοδετεία, κ.λπ.), όπου οι ημέρες εργασίας έχουν ευεργετικό υπολογισμό και δεν υποπέσουν σε πειθαρχικό παράπτωμα κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους.

Υπάρχει, φυσικά και η περίπτωση να αιτηθούν υφ' όρων απόλυση για ανήκεστο βλάβη της υγείας τους, εάν η υγεία τους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο των φυλακών ή κρίνεται αναγκαία ιδιαίτερη υγειονομική περίθαλψη, κ.λπ.

Από το σύνολο του χρόνου φυλάκισης, θα αφαιρεθεί το διάστημα της 18μήνης προφυλάκισής τους. Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει μεγαλύτερο χρόνο προφυλάκισης από τα άλλα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής.

Τι ισχύει αν εκτίσουν τις ποινές τους σε αγροτικές φυλακές

Υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο να εκτίσουν ορισμένοι τις ποινές τους σε αγροτικές φυλακές. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος φυλάκισης μειώνεται, καθώς τα «μεροκάματα» στις φυλακές αυτές είναι ευνοϊκότερα, από ότι εάν εργαστούν σε οποιαδήποτε άλλη φυλακή.

Για τους πρώην βουλευτές, οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (χωρίς ή με ελαφρυντικά) και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 5 έως 7 χρόνια, ο χρόνος που μπορούν να ζητήσουν υφ' όρων απόλυση είναι λιγότερος των 5 ετών και μεγαλύτερος των 4 ετών.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, δε, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια και κάθειρξη 14 ετών, μπορεί και αυτός να αιτηθεί υφ' όρων απόλυση αφού εκτίσει τα 20 έτη της ποινής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ