Κορονοϊός: «Πολύ πιο επικίνδυνη η κατάσταση από τον Μάρτιο», λέει ο καθηγητής Βατόπουλος (vid)

Gazzetta team
Κορονοϊός: «Πολύ πιο επικίνδυνη η κατάσταση από τον Μάρτιο», λέει ο καθηγητής Βατόπουλος (vid)
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκης Βατόπουλος, κάνει έκκληση για την αποφυγή κρουσμάτων κορονοϊού.

«Και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον κορονοϊό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν», είπε στην ΕΡΤ Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόσθεσε πως «αν θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε».

«Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες», τόνισε και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο».

«Φοβάμαι και για άλλα βαριά περιστατικά με νέους»

«Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», συμπλήρωσε σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης κοπέλας που νοσηλεύεται διασωληνωμένη. Μετέπειτα ο κ. Βατόπουλος πρόσθεσε ότι «και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους, ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν».

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επωάσεως μιας εβδομάδας μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.