Θα ανοίξουν τα σινεμά χωρίς ποπ κορν και θα πηγαίνουμε με μάσκες;

Νίκος Ράλλης
Θα ανοίξουν τα σινεμά χωρίς ποπ κορν και θα πηγαίνουμε με μάσκες;
Οι κανόνες για τα σινεμά στην Τσεχία «γεννούν» το ερώτημα και για το τι θα γίνει στην Ελλάδα. Κυρίως με το ποπ κορν...

Ένας ακόμη κλάδος που πλήττεται σφοδρά από το lockdown λόγω κορονοϊού όλην αυτή την περίοδο είναι και οι κινηματογράφοι, οι οποίοι, άλλωστε, ήταν από τους πρώτους που κατέβασαν ρολά. Ειδικά οι λεγόμενοι «μικροί», αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και αν, τελικά, δεν αλλάξει κάτι και το χρονοδιάγραμμα για την άρση των μέτρων μείνει ως έχει, τα σινεμά θα είναι από τις τελευταίες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό. Μπορεί και οι τελευταίες. Το πότε, παραμένει ακόμη άγνωστο. Θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιούνιο ή και νωρίτερα, προς τα τέλη Μαΐου. Συμπεριλαμβάνονται, όμως, δεδομένα στο έβδομο και τελευταίο στάδιο, όπου θα ανοίξουν εστιατόρια και καφετέριες και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα θερινά σινεμά τώρα, είναι μια άλλη ιστορία, καθώς έχει ανακοινωθεί επίσημα πως βρίσκονται στο πέμπτο στάδιο και θα ανοίξουν μαζί με τα ξενοδοχεία 12άμηνης λειτουργίας -άγνωστη και για αυτά η ημερομηνία. Για τα θερινά συγκεκριμένα τονίζεται πως θα υπάρχει 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%.

Αλλά αυτά φαίνεται πως είναι μερικά μόνο από τα νέα μέτρα...

Αν δούμε το παράδειγμα της Τσεχίας, που ανοίγει πρώτη τους κινηματογράφους στην Ευρώπη, ενδέχεται να ζήσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις στις αίθουσες.

Η Τσεχία, λοιπόν, ανακοίνωσε σήμερα (1/5) ότι ναι μεν θα ανοίξει τα σινεμά -και τα θέατρα- στις 11 Μαΐου, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς. Καταρχήν οι θεατές θα πρέπει να αφήνουν άδεια κάθε δεύτερη σειρά. Τα ζευγάρια, δε, θα μπορούν να κάθονται δίπλα ο ένας στον άλλον, ωστόσο θα πρέπει να αφήνουν μια θέση κενή από τους υπόλοιπους θεατές. Άπαντες, δε, θα φοράνε μάσκα! Και το μαχαίρι στην καρδιά τώρα: Απαγορεύονται ποπ-κορν και κάθε είδους σνακ, προφανώς για να αποφευχθεί ο συνωστισμός!

Και άντε, μια χαρά οι κενές θέσεις, θα έχεις και άπλα. Άντε και οι μάσκες, θα τις συνηθίσουμε. Πώς θα βγει, όμως, μια ολόκληρη ταινία χωρίς κάτι να μασουλάς; Βέβαια, όχι πως θα έχουμε και πολλές επιλογές στους κινηματογράφους το φετινό καλοκαίρι, αφού οι περισσότερες πρεμιέρες έχουν αναβληθεί για αργότερα.

Όπως και να έχει, αναμένουμε με ενδιαφέρον τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν οι κινηματογράφοι και στη χώρα μας.