Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

Gazzetta team
Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος
Ένας από τους μεγαλύτερους αγωνιστές της Ελλάδας, ο Μανώλης Γλέζος δεν είναι πια μαζί μας...

Σε απέραντη θλίψη βύθισε όλη την Ελλάδα, η είδηση πως ο Μανώλης Γλέζος άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο ιστορικός αγωνιστής της Αριστεράς κατέληξε το μεσημέρι της Δευτέρας; λίγο μετά τις 13:00 λόγω προβλήματος στην καρδιά.

Τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 18 Μαρτίου, ήταν νοσηλευόμενος.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα, η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Η ζωή του Μανώλη Γλέζου

Γεννήθηκε στην Νάξο στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 και μαζί με τον με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μίας εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Μετά την ολοκλήρωση του πολέμου, εργάστηκε στον Ριζοσπάστη, φτάνοντας στην θέση του αρχισυντάκτη, ενώ στη συνέχεια διευθυντής και στην Αυγή. Ο πολιτικός του λόγος όμως, είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί και να καταδικαστεί εις θάνατο τρεις φορές.

Βλέπετε, μέχρι να πάρει γενική αμνηστία, είχε ουκ ολίγες δικαστικές περιπέτειες.

Στα πολιτικά τώρα, υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα βουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όντας πρώτος σε ψήφους, ενώ το 2015 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτέμβρη, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.