Δίκη Χρυσής Αυγής: «Καταπέλτης» ο συνήγορος των αλιεργατών για τον Μιχαλολιάκο

Gazzetta team
Δίκη Χρυσής Αυγής: «Καταπέλτης» ο συνήγορος των αλιεργατών για τον Μιχαλολιάκο
Ότι ο φύρερ της Χρυσής Αυγής, είχε γνώση και ενέκρινε όλες τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής του οργάνωσης, υποστήριξε στη συνέχεια της αγόρευσής του, ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Την διακοπείσα την Τρίτη αγόρευσή του, συνέχισε ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης αναφερόμενος στο modus operandi των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής εν γνώσει του Νίκου Μιχαλολιάκου, στις δυο χαρακτηριστικότερες επιθέσεις, οι δίκες των οποίων έχουν τελεσιδικήσει αλλά και στο «σημείο καμπής» του πογκρόμ εις βάρος μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2011 και έπειτα από τη δολοφονία Καντάρη

Το modus operandi των επιθέσεων της ΧΑ

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, αναφέρεται σε δυο συγκεκριμένες ενέργειες της Χρυσής Αυγής, για τις οποίες τα τότε μέλη της, καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Και στις δυο περιπτώσεις, όπως και στις συσχετισμένες υποθέσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η ναζιστική οργάνωση αρχικά αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της, η οποία τελικώς αποδείχθηκε διαρκούσης της διαδικασίας. Αναφέρει ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών:

«Προκύπτει από αρκετά νωρίς ένα κοινό modus operandi. Αριθμητική υπεροπλία, στοχοποίηση με κριτήριο την αντίθετη ιδεολογία με τη ΧΑ, επιθέσεις όταν τα θύματα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ομοιόμορφη ενδυμασία, οπλισμός (γλομπ, ρόπαλα, σιδερογροθιές), εκ των προτέρων σχεδιασμένη επίθεση, διαρκούν λίγο και η αποχώρηση είναι συντεταγμένη.

Δυο επιθέσεις σημαίνουσες ξεκαθαρίζουν από νωρίς την επιδίωξη τέλεσης κακουργηματικών πράξεων. Η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση που δεν επιδίωξε απλά κακουργηματικές πράξεις, τις τέλεσε. Επίθεση κατά Κουσουρή από Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο, η απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Αντίπνοια, από το μέλος της ΚΕ, Σιατούνη.

Πολυπρόσωπες επιθέσεις με επικεφαλής στέλεχος της οργάνωσης, κίνητρο ιδεολογικό, επιλογή θυμάτων με πολιτικά κριτήρια. Το modus operandi είναι το ίδιο, όμως το πλήγμα είναι συντριπτικό και ο δόλος ανθρωποκτόνος. Οι αποφάσεις –αμετάκλητες- αναφέρουν τη Χρυσή Αυγή, αν και δεν εξέταζαν τις υποθέσεις στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης.

Η συνάντηση του 1998 στα δικαστήρια, ήταν τυχαία και συμπτωματική. Οι αδιόριστοι είχαν δίκη όπως και οι Χρυσαυγίτες. Αντάλλαξαν και εξυβριστικά συνθήματα και σκωπτικά σχόλια. Η επίθεση στον Κουσουρή, δεν έγινε όμως εκείνη την ώρα, εν θερμώ. Η παρέα του Κουσουρή πήγε για καφέ και η ΧΑ εξαφανίστηκε. Το κινούν αίτιο, δεν ήταν τα σκωπτικά σχόλια, αλλά η εθνικιστική ιδεολογία, που οδήγησε στην στοχοποίηση του Κουσουρή και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του.

Τι παραπάνω γνωρίζει το δικαστήριό σας σήμερα; Τότε ο Μιχαλολιάκος μιλούσε για πολιτική δίωξη της ΧΑ, όταν ο Περίανδρος έφυγε από τη ΧΑ, ο Μιχαλολιάκος άλλαξε άρδην τη στάση του. Η εκδοχή που διδάσκεται στα δόκιμα μέλη της οργάνωσης σήμερα –σύμφωνα με έγγραφα που είδαμε- είναι πως ο Περίανδρος παραβίασε εντολή απεμπλοκής του Μιχαλολιάκου».

«Ο Μιχαλολιάκος γνώριζε και ενέκρινε»

«Χρειάζεται να αποδειχθεί εντολή Μιχαλολιάκου;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, αναφερόμενος εμμέσως στις προβλέψεις του 187 και συνέχισε «Ο Μιχαλολιάκος ενέκρινε τις επιθέσεις. Ξέρει ότι ο Περίανδρος ήταν δράστης απόπειρας ανθρωποκτονίας και τον κάλυπτε και στηρίζει τον Σιατούνη για τον οποίο επίσης γνωρίζει.

Η ΧΑ δηλώνει από το 2008 ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Σιατούνη, όμως ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος ήρθε και είπε «τον διαγράψαμε».

«Από το εγχειρίδιο του ναζιστικού κόμματος η διπλή δομή της ΧΑ»

Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, εξήγησε ότι η ύπαρξη των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώθηκε και από απολογούμενους και μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι απλώς τους έδωσαν διαφορετικό όνομα.

«Στο παραπεμπτικό βούλεμα υπάρχει η περιγραφή του μηχανισμού. Χρειάζεται να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο της έννοιας και όχι της λέξης. Οι μάρτυρες χρησιμοποίησαν πολλές λέξεις περιγράφοντας το ίδιο πράγμα, ομάδες ασφάλειας, τάγματα ασφαλείας, διμοιρίες, φάλαγγα, πολιτοφυλακή.

Το σημαντικό είναι αυτό που περιγράφει το κατηγορητήριο και είχαμε από όλους τους μάρτυρες την επιβεβαίωση. Οι μάρτυρες υπεράσπισης εύκολα απαντούσαν ότι δεν έχει τάγματα εφόδου».

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, περιγράφει μάλιστα και τους… προγόνους των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, εκείνων δηλαδή του χιτλερικού κόμματος, κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου αλλά και πως αντιμετωπίζονταν από τον ίδιο τον Χίτλερ:

«Τα τάγματα εφόδου, ήταν αρχικά «τμήματα άθλησης», στρατιωτικοποιημένες ομάδες ένστολων ανδρών που δήλωναν την πίστη τους στο φύρερ, που ήταν διοικητής των συγκεκριμένων ομάδων αλλά και ηγέτης του κόμματος. Έλεγε τότε, όταν καλούνταν να απολογηθεί γι αυτά, ότι «δεν έχουν επιθετικό χαρακτήρα, είναι απλά ομάδες περιφρούρησης των εκδηλώσεών μας».

Βγαλμένη από το εγχειρίδιο του ναζιστικού κόμματος η διπλή δομή του κόμματος».

«Πολιτικό κεφάλαιο για τη ΧΑ τα σπασμένα κεφάλια μεταναστών»

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μίλησε όμως και για τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, απ’ όπου η Χρυσή Αυγή – πριν ακόμα αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση- δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής. Στο κομμάτι αυτό της αγόρευσής του, ο Θανάσης Καμπαγιάννης προσπάθησε ακόμα να αποδομήσει τον ισχυρισμό της υπεράσπισης που υιοθέτησε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό και η εισαγγελική πρόταση ότι «η Χρυσή Αυγή δεν είχε λόγο να κάνει τέτοιες επιθέσεις αφού ανέβαινε δημοσκοπικά».

«Η υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας, του 2010 ήταν ο στόχος, οι επιθέσεις σε βάρος μεταναστών ήταν το εργαλείο. Τα σπασμένα κεφάλια μεταναστών σήμαιναν πολιτικό κεφάλαιο για την ίδια. Υπάρχει μια απόπειρα σύγχυσης από την υπεράσπιση μεταξύ αγανάκτησης για τα προβλήματα και μεταξύ οργανωμένης δράσης της ΧΑ. Η δράση της ΧΑ δεν ήταν αποτέλεσμα αγανάκτησης, αλλά σχεδίου. Είναι διακριτό που έχουμε να κάνουμε με δυσαρέσκιες των κατοίκων και που δράση της ΧΑ.

Όπου υπάρχει ΧΑ, υπάρχουν εγκληματικές πράξεις. Το βίντεο του παλιού Εφετείου του 2009, η μάχη του Αγίου Παντελεήμονα, το πογκρόμ μετά τη δολοφονία Καντάρη. Πλήρως ορατό και κατανοητό ποια είναι η δράση της Χρυσής Αυγής και ποιοι οι Χρυσαυγίτες. Ανταποκρίονται σε παραγγέλματα, έχουν ομοιόμορφη εμφάνιση, παίζουν ξύλο με τα ΜΑΤ, έχουν επικεφαλής Λαγό και Κασιδιάρη.

Η οργάνωση παινεύεται για τη δράση της αυτή. «Ο Χρυσαυγίτης καθάρισε τον Άγιο Παντελεήμονα». Τι ήταν συγκέντρωση και συλλογή υπογραφών; Ο Παναγιώταρος προανήγγειλε το πογκρόμ τον Οκτώβριο του 2010, που έχει καταγραφεί σε δημοσίευμα. Ρατσιστική επίθεση από ομάδα νεαρών σε βάρος μετανάστη με κάτοικο να απευθύνεται στον Παναγιώταρο και να του λέει «Μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο».

«Σημείο καμπής το πογκρόμ του Μαΐου του 2011»

Σημείο καμπής για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τον Θανάση Καμπαγιάννη, είναι το πογκρόμ κατά μεταναστών που ακολουθεί τη δολοφονία Καντάρη τον Μάιο του 2011.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Σημείο καμπής το πογκρόμ μετά τη δολοφονία Καντάρη. Δεν μπορεί να υπάρξει από το βίντεο και τις φωτογραφίες καμία σύγχυση μεταξύ κατοίκων και μελών της ΧΑ που κυνηγούν όποιον μελαμψό βρουν μπροστά τους. Στην είσοδο της Αθηνάς, υπάρχει μια ομάδα κρανοφόρων που κατευθύνεται από τον Ηλία Κασιδιάρη».

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης μάλιστα, διάβασε και το ανατριχιαστικό έγγραφο του ΕΚΑΒ σχετικά με τις κλήσεις μεταναστών στο ΕΚΑΒ από το κέντρο της Αθήνας. Και ενώ τις δυο μέρες που προηγούνται της επίθεσης δεν υπάρχει ούτε ένα σχετικό τηλεφώνημα, την ημέρα του πογκρόμ, αναφέρει: «Όλοι οι τραυματισμοί γίνονται το απόγευμα της 12ης Μαίου. Από τις 17:42 ως τις 20:45 προκύπτουν 8 περιστατικά με ξενικά ονόματα από το ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία. Ένα περιστατικό είναι με περίστροφο, τα υπόλοιπα με ρόπαλα ή με μαχαίρια. Αυτό είναι το «ό,τι κινείται σφάζεται».

Αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο δικαστήριο

Το δεύτερο αυτό κομμάτι της αγόρευσης του Θανάσης Καμπαγιάννη, παρακολούθησαν από το ακροατήριο, τρεις πρώην υπουργοί (Κατερίνα Παπανάτσιου, Θοδωρής Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου) και πέντε συνολικά εν ενεργεία βουλευτές (Μαμουλάκης, Σαρακιώτης, Αγαθοπούλου) .

Στο ακροατήριο και ο ομότιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και πρώην υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χριστόπουλος.

Πηγή: reader.gr