Σαρώνει τη χώρα η «Ζηνοβία», έρχονται χιόνια και στην Αττική (vids)

Gazzetta team
Σαρώνει τη χώρα η «Ζηνοβία», έρχονται χιόνια και στην Αττική (vids)
Σφοδρές χιονοπτώσεις σε Εύβοια και Πήλιο, χιόνια και σε Πάρνηθα, Τρίκαλα. Νωρίτερα εγκλωβίστηκαν φοιτητές με λεωφορείο στη Νότια Εύβοια. Στην «κατάψυξη» η χώρα και την Κυριακή.

Προελαύνει η κακοκαιρία Ζηνοβία και δημιουργεί ολοένα και περισσότερα προβλήματα, με τις χιονοπτώσεις να καθιστούν αναγκαία τη χρήση αλυσίδων σε πολλά σημεία της χώρας. Χιόνια αναμένονται τις επόμενες ώρες στα βόρεια τμήματα της Αττικής, ενώ οι χιονοπτώσεις είναι πυκνές σε Πάρνηθα, Εύβοια και Πήλιο.

Στα λευκά έχουν ντυθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και οι κορυφές των βουνών της Εύβοιας.

Χιονίζει, εξάλλου και στον κεντρικό δρόμο Χαλκίδας Αιδηψού από τον Παγώντα προς τον Άγιο, όπου οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πυκνή χιονόπτωση παρατηρείται στον δρόμο Μετοχίου Βίταλου στη Νότια Εύβοια και στην Κεντρική Εύβοια στο δήμο Διρφύων Μεσσαπίων από την Στενή και πάνω.

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στο Πήλιο. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που πλήττει και τη Μαγνησία, αφού χιονίζει σχεδόν σε όλο το Πήλιο, από την Πορταριά μέχρι και την ανατολική πλευρά του όρους.

Με ελαφρά χιονόπτωση σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα περίπου έφθασε η «Ζηνοβία» στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, που προς το παρόν δεν δημιουργεί προβλήματα.

Η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά, χωρίς προβλήματα στις μετακινήσεις.

Περιπέτεια για φοιτητές στη Νότια Εύβοια

Στη Νότια Εύβοια, ήδη μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο οι 53 φοιτητές της Γεωπονικής Αθηνών, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κοντά στο Μετόχι, όπου το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παρέκλινε της πορείας του λόγω της χιονόπτωσης και ακινητοποιήθηκε. Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική στην Κύμη, όπως επίσης και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας και της αστυνομίας, τα οποία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μεταφοράς των 53 επιβατών και όπως τονίζουν υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας, δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί επίσης στον δρόμο από τη Χαλκίδα προς στη βόρειο Εύβοια, καθώς στους Στρόπωνες χιονίζει.

Σε ό,τι αφορά τη Φθιώτιδα από το ύψος των Καμμένων Βούρλων και νότια προς την περιοχή της Λοκρίδας, από τις 8:30 το βράδυ άρχισαν να εκδηλώνονται τα πρώτα φαινόμενα χιονοπτώσεων, χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

Aπαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στις περιοχές:

ΠΕΛΛΑ: Επ. Ο. Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ. έως Χιονοδρομικό Κέντρο.
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Επ.Ο. Καστοριάς-Φλώρινας από 25ο έως 28ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).
ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Επ.Ο. Φλώρινας-Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας, λόγω πιθανής χιονόπτωσης ή παγετού.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας - Θερμαινόμενοι χώροι στους δήμους

Σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία.

Από το απόγευμα έχει τεθεί σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας με 18 εκχιονιστικά μηχανήματα για την περίπτωση ανάγκης διάνοιξης δρόμων που είναι στην αρμοδιότητα της και 15 μηχανήματα άμεσης επέμβασης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Παράλληλα ήδη έχουν διατεθεί ικανές ποσότητες αλατιού σε Δήμους κατόπιν σχετικού αιτήματος τους, ενώ υπάρχει επάρκεια αλατιού για την κάλυψη των αναγκών της Αττικής.

Επίσης, όλοι οι Δήμοι της Αττικής διαθέτουν θερμαινόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το ΕΑΑ-meteo επισημαίνει ότι:

• Οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες θα επεκταθούν ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

• Ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, καθώς και σε τμήματα του νομού Αττικής, ιδιαίτερα από το βράδυ της Κυριακής.

• Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη Θράκη.

• Από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως κατά τη διάρκεια της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τόπους στην Κεντρική Στερεά, στην υπόλοιπη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.