«Τρελάθηκε» ο καιρός: Θερμή εισβολή στην Ευρώπη λίγο πριν τα Χριστούγεννα (pics & vid)

Gazzetta team
«Τρελάθηκε» ο καιρός: Θερμή εισβολή στην Ευρώπη λίγο πριν τα Χριστούγεννα (pics & vid)
Μετά τα κρύα, τις καταιγίδες και τα χιόνια... έρχεται καλοκαίρι! Τι καιρό θα έχουμε σήμερα στην Ελλάδα.

Όχι ότι μας προκαλεί εντύπωση...

Άλλωστε, ο καιρός έχει «τρελαθεί» χρόνια τώρα.

Μετά, λοιπόν, από τα κρύα, τις καταιγίδες και τα χιόνια, η ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο Βόρειο Ημισφαίριο φέρνει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το meteo.

Και αυτό, μια βδομάδα, σχεδόν, πριν από τα Χριστούγεννα...

Ήδη από την Κυριακή, παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ στην κεντρική Ευρώπη, με τον υδράργυρο στο Μόναχο, για παράδειγμα, να φτάνει τους 14 βαθμούς Κελσίου, 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα!

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την πορεία των αερίων μαζών στην Ευρώπη, μέχρι και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019.

Η απόκλιση των θερμοκρασιών σε ύψος περί τα 1500 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε υψηλές τιμές ρεκόρ πάνω από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Ο χάρτης δείχνει την απόκλιση της θερμοκρασίας σε αυτό το ύψος από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1979-2010, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019.

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις αναμένονται στα βόρεια και ανατολικά Βαλκάνια, ενώ στην περιοχή μας ο υδράργυρος θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο, με τη θερμοκρασία τοπικά να ξεπερνά τους 20°C.

Στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα περιμένουμε χαμηλές νεφώσεις και ομίχλη που θα κρατήσουν τον υδράργυρο κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Τέλος, ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει ενδεικτικές προγνωστικές τιμές μέγιστης θερμοκρασίας σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και τις αντίστοιχες κλιματικές τιμές για την περίοδο που διανύουμε. Σε ορισμένες ημιορεινές και ορεινές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης οι αποκλίσεις από τις κανονικές για την εποχή τιμές θα ξεπεράσουν τους 15°C.

Kαλός καιρός και στην Ελλάδα

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στη χώρα μας, με τα πρώτα προγνωστικά να δίνουν μέσα στην εβδομάδα ακόμη και 19 βαθμούς στην Αττική.

Ο καιρός σήμερα Δευτέρα

Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα τοπικά αυξημένες, περιμένουμε σήμερα Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019.

Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα σε πολλές περιοχές θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, τοπικά πυκνές. Νωρίς το πρωί στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο θα εκδηλωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -3 έως 12 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 0 έως 15, στην Ήπειρο από 2 έως 18 βαθμούς, και στην Κεντρική Ελλάδα από 2 έως 16, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 8 έως 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 20, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 19 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 6 έως 18 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα ανοικτά νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι, 4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα ή τοπικές ομίχλες τις πρωινές και νυκτερινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 9 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη τις πρωινές και νυκτερινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς, ενώ περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.