Αντιδρά η Αλβανία στην εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο Κατσίφα

Gazzetta team
Αντιδρά η Αλβανία στην εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο Κατσίφα
Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του θανάτου του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες μετά και την εμπλοκή της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η δικογραφία της υπόθεσης έχει ήδη διαβιβαστεί στην Αθήνα από την εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Τα συγγενικά πρόσωπα του θύματος προσκόμισαν την ταυτότητα του Κατσίφα ο οποίος είχε ελληνική υπηκοότητα και γι αυτό πλέον θα γίνει έρευνα και από την ελληνική δικαιοσύνη.

Από τα Τίρανα υπήρξε αντίδραση καθώς κάλεσαν την Ελληνίδα πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου της διαμήνυσαν ότι μόνη αρμόδια για την υπόθεση είναι η αλβανική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας: «στην πρέσβη ειπώθηκε ότι το σοβαρό αυτό συμβάν διερευνάται από την αλβανική Εισαγγελία. Αυτός ο θεσμός είναι η μόνη αρχή που, με βάση το αλβανικό Σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο, διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για κάθε αδίκημα που συμβαίνει στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας» .

Για πέντε λεπτά εξέτασε τη σορό ο ιατροδικαστής

Ενώ αρχικά το αίτημα είχε απορριφθεί αρκετές φορές, τελικά οι αλβανικές Αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» και ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης εξέτασε για πέντε λεπτά τη σορό του Κατσίφα, παρουσία του δικηγόρου, Κώστα Γιοβανόπουλου. Το αίτημα εγκρίθηκε αφού η σορός του 35χρονου είχε μεταφερθεί από το Αργυρόκαστρο στα Τίρανα. Εκεί διαπιστώθηκε ωστόσο ότι η σορός είχε εξεταστεί, τα τραύματα είχαν ραφτεί και στη συνέχεια ο Αλβανός ιατροδικαστής είχε πλύνει το σώμα.

«Τα τραύματα είχαν ήδη συρραφεί και το πτώμα του είχε πλυθεί» δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας τονίζοντας ότι ο ιατροδικαστής και ο ίδιος είδαν τη σορό μόλις για πέντε λεπτά.

«Μας επετράπη για 5 περίπου λεπτά να κάνουμε επιστασία της σορού. Είδαμε δύο διαμπερή τραύματα στο χώρο της καρδιάς και κανένα άλλο σημαντικό πλήγμα, άξιο να περιγραφεί» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Γιοβανόπουλος.

«Σεβόμενος την ιατροδικαστική επιστήμη, με τις κουβέντες που κάναμε, αντιληφθήκαμε ότι δεν υπήρξε εξ επαφής πυροβολισμός ωστόσο τα τραύματα στην πλάτη και το στήθος έχουν ήδη συρραφεί, οπότε δεν υπήρχε νόημα για περαιτέρω έρευνα γιατί όποια στοιχεία και υπολείμματα (αιθανόλης ή καπνού) και να υπήρχαν, δεν υπάρχουν πια γιατί έχουν συρραφεί. Το πτώμα έχει πλυθεί και δεν είχε νόημα η παραμονή μας εκεί» συνέχισε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Σε ερώτηση για το αν εντόπισαν τραύματα στα πόδια του 35χρονου ο κ. Γιοβανόπουλος δήλωσε ότι «δεν ήταν ορατό μακροσκοπικά κανένα τέτοιο τραύμα».

Μητέρα Κατσίφα: Εκτέλεσαν επίτηδες τον γιο μου

«Επίτηδες εκτέλεσαν τον γιό μου. Έχουν μίσος για τον ελληνισμό, τη Βόρεια Ηπειρο», ανέφερε η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που έχασε τη ζωή του από πυρά Αλβανών αστυνομικών στο χωριό Βουλιαράτες.

«Οι αρχές ήθελαν να μας δώσουν τη σορό του από την πρώτη μέρα, αλλά εμείς κάνουμε έρευνες, να μας βοηθήσουν οι ιατροδικαστές από τα Γιάννενα», δήλωσε η κ. Κατσίφα, ενώ ανέφερε ότι οι αρχές δεν τους έχουν ενημερώσει για το τι ακριβώς έγινε.

«Δεν φοβόταν το παιδί μου», ενώ επεσήμανε ότι η ίδια τον είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές για τον κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή του. «Εδώ - του έλεγα - υπάρχουν αρπακτικά», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του 35χρονου και πρόσθεσε ότι «το μόνο που έκανε είναι ότι σήκωνε σημαίες γιατί το παιδί μου έφυγε έξι χρονών από την Ελλάδα». Σημείωσε δε ότι πέραν από το «ότι κάθε 28η Οκτωβρίου στόλιζε το χωριό και την Αγία Σκέπη», δεν είχε μπλεξίματα με την αστυνομία.

«Ηθελαν να το λυγίσουν το παιδί μου (...) Το παιδί μου δεν το συνέλαβαν, έβαλαν τα σκυλιά του στρατού», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρόκειται να φύγω από εδώ από αυτόν τον τόπο, θα μείνω δίπλα στον γιό μου», είπε, χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή

Βίντεο ντοκουμέντο παρουσίασε το αλβανικό κανάλι Report Tv, από τα όσα συνέβησαν πριν τον θάνατο του Κατσίφα, στο χωριό Βουλιαράτες στη Βόρεια Ήπειρο.

Σ' αυτό, ακούγονται οι ριπές από τα όπλα, ενώ φαίνεται καθαρά ένας άνδρας που σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, είναι ο 35χρονος Έλληνας με στρατιωτική περιβολή και καλάσνικοφ στα χέρια να πυροβολεί.


Πηγή: reader.gr