Νέα προσφυγή στο ΣτΕ από οικολογικές οργανώσεις για το Ελληνικό

Gazzetta team
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ από οικολογικές οργανώσεις για το Ελληνικό
Δεν έχουν τέλος, όπως φαίνεται, οι αντιδράσεις για την επένδυση στο Ελληνικό, καθώς μία νέα προσφυγή κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας σήμερα, Δευτέρα, που ζητούν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση ως «αντισυνταγματικό και παράνομο».

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» και η «Οικολογική Συνεργασία» και ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. ως αντισυνταγματικό και παράνομο, ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα του, της έκτασης των 243 στρεμμάτων.

Στην αίτηση ακύρωσης υποστηρίζουν ότι υπάρχει πλάνη περί τα πράγματα ως προς δασικό τμήμα της έκτασης στο Ελληνικό, καθώς η σχετική μελέτη, προβλέπει τη διατήρηση ή την μεταφύτευση τμήματος της δασικής έκτασης, ενώ χαρακτηρίζει την επίμαχη δασική έκταση ως «τεχνητή δασική φυτεία».

Ετσι, υποστηρίζουν ότι, «η πλάνη περί των πραγμάτων, μαζί με την έλλειψη της πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, προσκρούει τόσο στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον στην έννοια του οποίου περιλαμβάνονται και οι δασικές εκτάσεις, όσο και στο δασικό νόμο 998/1979, ενώ αντιμετωπίζει και νομικό πρόβλημα ως το θεωρημένο αλλά παρανόμως μη αναρτηθέντα δασικό χάρτη της επίμαχης περιοχής».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή προσέφυγαν στο ΣτΕ 507 κάτοικοι και τέσσερα νομικά πρόσωπα,που υποστηρίζουν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά παράλληλα βλάπτει ανεπανόρθωτα την προσωπικότητά τους και το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα υγιές, βιώσιμο και αρμονικό περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, σε σημερινή του δήλωση, υποστήριξε ότι οι 507 «κατά συντριπτική πλειοψηφία δεν προέρχονται από τον δήμο μας».

Σημειώνεται ότι προ διμήνου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων) και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Πηγή: reader.gr