«Μαμά, δεν θα ξαναπάω σινεμά»

Gazzetta team
«Μαμά, δεν θα ξαναπάω σινεμά»
H Ευγενία Κουντούρη μεταφέρει στο Reader τα όσα έμαθε από μία γνωστή της, ο γιος της οποίας έκανε το λάθος να είναι στον κινηματογράφο που έπαιζε τον Joker όταν πήγε για έλεγχο η αστυνομία.

Το ζήτημα της εισβολής των αστυνομικών στους κινηματογράφους το Σαββατοκύριακο, όπου παίζονταν η ταινία Joker και την προσαγωγή των ανήλικων στα αστυνομικά τμήματα πήρε πολιτικές διαστάσεις.

Λογικό. Είναι άλλωστε ένα «πιπεράτο» θέμα που δίνει άπλετο χώρο για αντιπαραθέσεις και που δίνει παράλληλα την δυνατότητα στους εκπροσώπους κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να ... ξεδιπλώσουν τα επιχειρήματα τους σε τομείς αρκετά δημοφιλείς, όπως είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Τους γονείς όμως των οποίων τα παιδιά εμπλέκονται στο περιστατικό, το τελευταίο που τους απασχολεί είναι η πολιτική διάσταση του θέματος, αλλά η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών τους, που στην ηλικία των 16 βίωσαν μια εμπειρία που τους τρομοκράτησε, που τους ντρόπιασε και που τους έκανε να αισθανθούν λιγότερο «παιδιά» απ' ότι έχουν δικαίωμα να αισθάνονται στην ηλικία τους.

Τυγχάνει να γνωρίζω μια μητέρα (που φυσικά θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της), της οποίας ο 16χρονος γιος εμπλέκεται στο περιστατικό που συνέβη το Σαββάτο σε γνωστή αλυσίδα Κινηματογράφων, η οποία στεγάζεται σε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Μια μητέρα η οποία βίωσε μια εξαιρετικά εξουθενωτική συναισθηματική εμπειρία και η οποία τώρα πρέπει να διαχειριστεί και την κακή ψυχολογία του παιδιού της, που επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από το αστυνομικό τμήμα του Αμαρουσίου (όπου παρέμειναν για περίπου 7 ώρες) της είπε: «μαμά, δεν θα ξαναπάω σινεμά». Μια μητέρα που μπήκε στην διαδικασία να παρηγορεί και να του εξηγεί πως φυσικά και θα ξαναπάει σινεμά, «απλά θα προσέχουμε ώστε οι ταινίες να μην είναι για άνω των 18 ετών». Εάν σε αυτή την δήλωση του παιδιού, αλλά και την απάντηση της μητέρας του διακρίνεται «τρόμο», τότε πιάσατε το νόημα.

Μιλάμε για μία παρέα παιδιών που πήγαν μεσημέρι να δουν μια ταινία και που όταν άναψαν τα φώτα μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα και οι αστυνομικοί ρώτησαν «ποιοι είναι ανήλικοι;», σήκωσαν τα χέρια τους. Σήκωσαν τα χέρια τους και δεν κρύφτηκαν γιατί δεν περνούσε καν από το μυαλό τους το ενδεχόμενο να έχουν «παρανομήσει». Αργότερα όμως αυτά τα παιδιά βρέθηκαν στο ίδιο χώρο με πραγματικούς παρανόμους. Στον ίδιο χώρο με διακινητές ναρκωτικών και χρήστες ουσιών, με τους γονείς να προσπαθούν να τους εξηγήσουν πως η δική τους «παρανομία» δεν ήταν δα και τόσο σοβαρή.

Μπείτε για λίγο στην θέση αυτών των γονιών, βάλτε τα παιδιά σας στη θέση αυτών των παιδιών. Ένα από αυτά, ένα παιδί που πηγαίνει Λύκειο, δεν σταματούσε να κλαίει γιατί οι γονείς του αναγκάστηκαν να «συρθούν στο τμήμα εξαιτίας του».

Γονείς, όπως η γνωστή μου, που άκουσε ανακριτή και αστυνομικό να συζητούν για το αν θα έπρεπε να μεταφερθούν στη ΓΑΔΑ και να τους απαγγελθούν κατηγορίες για αμέλεια ανηλίκου. Για αμέλεια ανηλίκου! Μια μητέρα που βρίσκονταν πάντα δίπλα στα δυο της παιδιά αναγκάστηκε να ακούει επί μία ώρα κατήχηση για το πόσο «κακή γονέας» είναι από τον προϊστάμενο αστυνομικό, γιατί επέτρεψε στις 12:30 ώρα το μεσημέρι να πάει σινεμά ο γιος της και να παρακολουθήσει μια ταινία που ... δεν ήταν για την ηλικία του. Που αναγκάστηκε να μείνει μαζί με το παιδί της επτά ολόκληρες ώρες σε ένα αστυνομικό τμήμα σαν κοινή εγκληματίας λες και ο μικρός είχε κλέψει, είχε χτυπήσει, είχε συλληφθεί να κάνει κάτι πραγματικά φοβερό και τρομερό.

Το τελευταίο που απασχολεί αυτή τη μητέρα είναι η πολιτική διάσταση του θέματος. Σαφώς και θέλει να γνωρίζει το γιατί έγινε αυτό. Σαφώς και θέλει να μάθει ποιος ευθύνεται γι' αυτή την ταλαιπωρία που υπέστη τόσο η ίδια όσο και το παιδί της. Αλλά περισσότερο απ' όλα θα ήθελε να κάνει το γιο της να ξεχάσει οτι έγινε και να συνεχίσει να πηγαίνει στο σινεμά χωρίς να φοβάται.

Πηγή: reader.gr