Νέα αεροσκάφη θα καλύπτουν την ίδια απόσταση αλλά με 90% λιγότερη εκπομπή CO2

Gazzetta team
Νέα αεροσκάφη θα καλύπτουν την ίδια απόσταση αλλά με 90% λιγότερη εκπομπή CO2
Η Hybrid Air Vehicles (HAV) μια μικρή εταιρεία με έδρα το Μπέντφορντ κατασκευάζει φιλικά στο περιβάλλον αεροσκάφη για μικρές αποστάσεις, όπως το Βαρκελώνη-Μαγιόρκα και το Λίβερπουλ-Μπέλφαστ.

Έχετε αναλογιστεί πως αεροπλάνα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, χρησιμοποιούνται για πολύ μικρότερες με αποτέλεσμα οι εκπομπές ρύπων να είναι πολλαπλάσιες, ιδίως του διοξειδίου του άνθρακα (CO2); Ευτυχώς μια μικρή εταιρεία με έδρα το Μπέντφορντ το σκέφτηκε και έχει την απάντηση: Εμπορικά αεροσκάφη.

Εξηγούμαστε… Η Hybrid Air Vehicles (HAV), θέλει μέχρι το 2025 να καλύπτει αποστάσεις όπως το Λίβερπουλ - Μπέλφαστ ή Βαρκελώνη - Βαλεαρίδες Νήσοι, μειώνοντας όμως τους ρύπους του διοξειδίου του άνθρακα κατά 90%. Αναπτύσσει δηλαδή ένα νέο αεροσκάφος φιλικό στο περιβάλλον.

Το Airlander 10 θα είναι 100 επιβατών και θα κάνει το Βαρκελώνη- Πάλμα ντε Μαγιόρκα σε 4,5 ώρες. Είναι περίπου ο ίδιος χρόνος που θα κάλυπτε κάποιος με το κανονικό αεροπλάνο, αλλά με μικρότερη μόλυνση από το διοξείδιο του άνθρακα.

Η HAV ανέλυσε ότι ο κάθε επιβάτης θα αφήνει 4,5 κιλά CO2, όταν με κανονικό αεροπλάνο αφήνει 53 κιλά.

Άλλες διαδρομές που έχουν προγραμματιστεί είναι το Λίβερπουλ-Μπέλφαστ, η οποία θα διαρκεί 5 ώρες και 20 λεπτά, Όσλο-Στοκχόλμη σε 6,5 ώρες, Σιάτλ -Βανκούβερ σε 4 ώρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HAV, Τομ Γκράντι, είπε: «Αυτό δεν είναι προϊόν πολυτελείας, είναι μια πρακτική λύση στις προκλήσεις που μας θέτει η κλιματική κρίση. Έχουμε αεροσκάφη που έχουν σχεδιαστεί για να ταξιδεύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις και εμείς τα χρησιμοποιούμε για πολύ μικρότερες, όταν στην πραγματικότητα υπάρχει μια καλύτερη λύση».

Ο Γκράντι είπε ότι η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εγκατάστασής της, ώστε να ξεκινήσει την παραγωγή αεροσκαφών. Ως εκ τούτου θα προσλάβει περίπου 500 άτομα για την κατασκευή του αεροσκάφους και στο σύνολό της θα στελεχωθεί με 1.500 εργαζομένους όταν τώρα έχει 70. Στόχος της είναι να παράγει περίπου 12 αεροσκάφη το χρόνο από το 2025.

Η HAV έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για να παραδώσει ένα αεροσκάφος στην πολυτελή σουηδική ταξιδιωτική εταιρεία OceanSky Cruises, η οποία δήλωσε ότι σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για να προσφέρει «βιωματικά ταξίδια» στον Βόρειο Πόλο με τον εξερευνητή της Αρκτικής, Ρόμπερτ Σουάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ