ΥΠΕΞ Ιρλανδίας: «Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών επέβαιναν στο αεροπλάνο της Ryanair»

Gazzetta team
ΥΠΕΞ Ιρλανδίας: «Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών επέβαιναν στο αεροπλάνο της Ryanair»
«Φοβόμαστε για τη ζωή του Προτάσεβιτς», δηλώνει η Τιχανόφσκαγια. «Αντιδράσαμε νόμιμα», απαντά το Μινσκ.

«Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών αποβιβάσθηκαν από το αεροσκάφος της Ryanair όταν εξαναγκάσθηκε σε προσγείωση στο Μινσκ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι.

«Πέντε ή έξι άνθρωποι αποβιβάσθηκαν. Μόνο ο ένας συνελήφθη, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών», είπε.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair είχε δηλώσει: «πεποίθησή μας είναι ότι πράκτορες της KGB αποβιβάσθηκαν επίσης στο αεροδρόμιο». Οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας έχουν διατηρήσει την ρωσική τους ονομασία, κληρονομιά της σοβιετικής εποχής, και παραμένουν «KGB».

Η Λευκορωσία είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία και δορυφόρος της Μόσχας, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Φοβόμαστε για τη ζωή του Προτάσεβιτς», δηλώνει η Τιχανόφσκαγια

Φόβους για τη ζωή του Λευκορώσου αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη χθες Κυριακή στο Μινσκ, εξέφρασε σήμερα η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Ο Προτάσεβιτς συνελήφθη χθες αφότου το αεροσκάφος της Ryanair στο οποίο επέβαινε με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας αναχαιτίστηκε από τις λευκορωσικές αρχές και εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μινσκ.

«Φοβόμαστε πραγματικά, όχι μόνον για την ελευθερία του, αλλά και για τη ζωή του», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο Sky News, η Τιχανόφσκαγια, η οποία έχει καταφύγει στη Λιθουανία, σημειώνοντας ότι ο Προτάσεβιτς είναι ένα πολύ προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το Μινσκ απαντά ότι έδρασε νόμιμα και απορρίπτει τις «αβάσιμες κατηγορίες» της ΕΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες της ΕΕ και υπογράμμισε ότι έδρασε νόμιμα μετά την αναχαίτιση αεροσκάφους της RyanAir το οποίο κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, όπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτό.

Η Λευκορωσία ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μινσκ έπειτα από απειλή για τοποθέτηση βόμβας, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ την κατηγορούν ότι έστειλε μαχητικό αεροσκάφος να αναχαιτίσει το Boeing 737 της Ryanair προκειμένου να το αναγκάσει σε προσγείωση και να συλλάβει τον αντιφρονούντα Ρομάν Προτάσεβιτς.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα ικανά μας όργανα ακολούθησαν τους διεθνείς κανόνες», επεσήμανε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του.

Παράλληλα απέρριψε «τις αβάσιμες κατηγορίες» των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες, όπως κατήγγειλε, «πολιτικοποιούν» την υπόθεση.

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η λευκορωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ειδικούς να επισκεφθούν τη χώρα, αν αυτό χρειαστεί, προκειμένου να ερευνήσουν το περιστατικό.

Από την πλευρά της η λευκορωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της χώρας εξέδωσαν «σύσταση» προς το πλήρωμα της Ryanair μετά την προειδοποίηση για βόμβα, όμως δεν το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο Μινσκ με απειλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ