Μηνύσεις κατά του TikTok για την χρήση προσωπικών δεδομένων των παιδιών

Gazzetta team
Μηνύσεις κατά του TikTok για την χρήση προσωπικών δεδομένων των παιδιών
Σε περιπέτειες έχει μπει η εφαρμογή TikTok μετά την αγωγή για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών.

Το TikTok αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να πληρώσει χιλιάδες ευρώ μετά από νομικές ενέργειες που κίνησε η επίτροπος για τα παιδιά στην Αγγλία, Άνι Λόνγκφιλντ, για τον τρόπο που η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών.

Η Λόνγκφιλντ υπέβαλλε την αγωγή για λογαριασμό εκατομμυρίων παιδιών που χρησιμοποιούν την δημοτική πλατφόρμα. Σε περίπτωση που το TikTok κριθεί ένοχο, τότε είναι πολύ πιθανό να πληρώσει αρκετές χιλιάδες ευρώ στα παιδιά.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση, το TikTok λαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών τηλεφώνου, των βίντεο, της ακριβούς τοποθεσίας και των βιομετρικών δεδομένων, χωρίς επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαραίτητη συναίνεση, που απαιτείται από το νόμο και χωρίς τα παιδιά ή οι γονείς να γνωρίζουν τι γίνεται με αυτές τις πληροφορίες.

Το TikTok απάντησε στα παραπάνω αναφέροντας: «Το απόρρητο και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok και έχουμε εφαρμόσει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες για να βοηθήσουμε στην προστασία όλων των χρηστών και ειδικότερα των εφήβων χρηστών μας. Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί στερούνται αξίας και σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε σθεναρά τη δράση αυτή».

Η αγωγή αφορά όλα τα παιδιά που έχουν χρησιμοποιήσει το TikTok από τις 25 Μαΐου 2018, ανεξάρτητα από το αν έχουν λογαριασμό ή τις ρυθμίσεις απορρήτου τους. Τα παιδιά που δεν επιθυμούν να εκπροσωπηθούν, μπορούν να εξαιρεθούν από όλη αυτή την διαδικασία.

«Το TikTok είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, που έχει βοηθήσει τα παιδιά να διατηρούν επαφή με τους φίλους τους κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς. Ωστόσο, πίσω από τα διασκεδαστικά τραγούδια, τις προκλήσεις χορού και τις τάσεις του lipsinging βρίσκεται κάτι πολύ πιο απαίσιο», δήλωσε στο BBC η Λόνγκφιλντ.

Για να προσθέσει: «Η εταιρεία είναι μια υπηρεσία συλλογής δεδομένων με ένα λεπτό πέπλο κοινωνικού δικτύου η οποία σκόπιμα και επιτυχώς εξαπατά τους γονείς. Οι γονείς έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες προσωπικές πληροφορίες συλλέγονται μέσω των σκιωδών πρακτικών συλλογής δεδομένων του TikTok».

Σύμφωνα με την Ofcom, το 44% των παιδιών, από 8 έως 12 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν το TikTok, παρά τις πολιτικές του που απαγορεύουν τα άτομα κάτω των 13 ετών στην πλατφόρμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ