Σήμα της Europol: Με πλαστά τεστ κορονοϊού ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Gazzetta team
Σήμα της Europol: Με πλαστά τεστ κορονοϊού ταξιδεύουν στην Ευρώπη
Έκτακτο σήμα έστειλε η Europol αναφορικά με πλαστά πιστοποιητικά αρνητικών τεστ κορονοϊού που εντοπίστηκαν στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντίτιμο για το πλαστό πιστοποιητικό αρνητικού τεστ κορονοϊού ξεκινά από τα 40 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Europol, τον τελευταίο μήνα έχουν συλληφθεί «λαθρέμποροι» πλαστών πιστοποιητικών σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία.

Πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλες χώρες, ζητούν από τους ταξιδιώτες πιστοποιητικό αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό. «Είναι πολύ πιθανόν ότι εγκληματίες θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για την κατασκευή και πώληση πλαστών πιστοποιητικών για διαγνωστικά τεστ για την Covid-19, όσο παραμένουν οι περιορισμοί στα ταξίδια λόγω της πανδημίας», προειδοποιεί η Europol.

«Με δεδομένο το εύρος των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων, με τους εκτυπωτές υψηλής ποιότητας και τα ποικίλα λογισμικά, οι πλαστογράφοι είναι ικανοί να κατασκευάσουν πλαστά πιστοποιητικά υψηλής ποιότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας με έδρα τη Χάγη.

Οι συλλήψεις

Πριν από 10 ημέρες, ύποπτος για πώληση πλαστών πιστοποιητικών συνελήφθη στο βρετανικό αεροδρόμιο του Λούτον.

Στις αρχές του Νοεμβρίου, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα στο πλαίσιο της εξουδετέρωσης δικτύου διάθεσης πλαστών πιστοποιητικών αρνητικών τεστ για τον κορονοϊό με την χρησιμοποίηση του ονόματος υπαρκτού εργαστηρίου. Το δίκτυο διέθετε τα πλαστά πιστοποιητικά στο αεροδρόμιο του Παρισιού Ρουασί-Σαρλ-Ντε-Γκολ έναντι 150-300 ευρώ.

Στην Ισπανία, η αστυνομία συνέλαβε άνδρα που πωλούσε διαδικτυακά τέτοια πιστοποιητικά έναντι 40 ευρώ και στην Ολλανδία άτομα προωθούσαν τέτοια έγγραφα μέσω SMS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ