Γαλλία: Δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το διάταγμα που περιορίζει σε 30 τον αριθμό των πιστών στις λειτουργίες

Gazzetta team
Γαλλία: Δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το διάταγμα που περιορίζει σε 30 τον αριθμό των πιστών στις λειτουργίες
Καθολικές οργανώσεις είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας διέταξε την Κυριακή (29/11) την κυβέρνηση να αναθεωρήσει, μέσα σε τρεις ημέρες, το διάταγμα με το οποίο περιορίζει σε 30 τον αριθμό των πιστών που επιτρέπεται να παρίστανται σε θρησκευτικές τελετές.

«Επιβάλλεται στον πρωθυπουργό να τροποποιήσει, μέσα σε διάστημα τριών ημερών (…) τους όρους (σ.σ. του διατάγματος) λαμβάνοντας αναλογικά μέτρα για την εποπτεία των συγκεντρώσεων σε χώρους λατρείας» ανέφερε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφασή του.

Καθολικές οργανώσεις είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταγγέλλοντας το διάταγμα της κυβέρνησης το οποίο θεωρούσαν «περιττό, δυσανάλογο και μεροληπτικό». Οι δικαστές έκριναν ότι λόγω του ορίου των 30 ατόμων σε πολλές περιπτώσεις οι πιστοί κάποιες μέρες δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στις λειτουργίες, ακόμη και αν αυξηθεί ο αριθμός τους. Ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε την Επισκοπή του Παρισιού, ο Αντουάν Ντελβολβέ, σημείωσε εξάλλου ότι στο διάταγμα δεν λαμβανόταν υπόψη των μέγεθος των χώρων λατρείας.

Από το Σάββατο στη Γαλλία χαλάρωσαν ορισμένοι περιορισμοί, με το άνοιγμα κυρίως των καταστημάτων. Ωστόσο μπαρ, εστιατόρια και γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.