Tα 5 πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis και κλιμακώνουν την ένταση

Gazzetta team
Tα 5 πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis και κλιμακώνουν την ένταση
Μία φρεγάτα και τέσσερις τουρκικές κορβέτες συνοδεύουν το Ορούτς Ρέις που ποντίζει καλώδια με βάση την ταχύτητά του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν διαρκώς το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στον πλου του στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν σε λειτουργία μηχανές τους για να δυσκολεύουν τα ηχοβολιστικά. Τα πλοία αυτά δεν δίνουν ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά προστατεύουν το τουρκικό ωκεανογραφικό από τη νηοψία.

Οι κορβέτες είναι τύπου ADA, καινούργιες και δεν τις βλέπουμε συχνά. Συνήθως οι Τούρκοι βγάζουν κορβέτες BURAK, ηλικίας μισού αιώνα, με μηδαμινές δυνατότητες. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε σε ανοιχτή θάλασσα, αφού πέραν της παλαιότητας, έχουν υποτυπώδη οπλισμό.

Μιλώντας για το θέμα αυτό, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Γιάννης Παλιούρας, είπε ότι έχουμε περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στην ανοιχτή θάλασσα με βάση το διεθνές δίκαιο, καθώς μπορεί να ελέγξει ερευνητικό, άοπλο, πολιτικό ουσιαστικά σκάφος με φουσκωτά με βατραχανθρώπους του λιμενικού και όχι στρατιωτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ούτε ένα ελληνικό υποβρύχιο παρά τις επίμονες προσπάθειές τους, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αντίθετα όταν τα δικά τους έλαβαν θέσεις σε περιοχές επιχειρήσεων την περίοδο εκείνη, σε κάθε περίπτωση εντοπιστήκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ