Σε καραντίνα 50 κατσίκες λόγω κορονοϊού

Gazzetta team
Σε καραντίνα 50 κατσίκες λόγω κορονοϊού
Τελικά η φιλολογία που είχε αναπτυχθεί όλο αυτό το διάστημα για το αν τα ζώα μπορούν να μολυνθούν από τον Covid-19, πήρε την απάντησή της.

Στην Ινδία έχει αναπτυχθεί έντονη ανησυχία στην κοινότητα των κτηνοτρόφων, καθώς 4 κατσίκες έχασαν επιβεβαιωμένα τη ζωή της από το κορονοϊό.

Η περιοχή της χώρας που συνέβη το περιστατικό ονομάζεται Καρνατάκα. Αυτό έγινε λίγες μόνο μέρες, αφού δύο βοσκοί διαγνώσθηκαν θετικοί από την ασθένεια.

Η επόμενη κίνηση μετά το θάνατο των τεσσάρων αιγοπροβάτων, ήταν να τεθούν σε καραντίνα για λόγους καθαρά προληπτικούς πενήντα κατσίκες. Οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι θα ασθενήσουν και αυτά τα ζώα, ενώ κάποιοι είναι της άποψης ότι θα πρέπει να σφαγιασθούν άμεσα.

Το αρχικό τεστ των βοοειδών για τη νόσο ήταν αρνητικό, αλλά οι επιστήμονες συνεχίζουν τις αναλύσεις. Τα ζώα βρέθηκαν θετικά σε εποχικές ασθένειες που είναι κοινές στα στα ζώα, δήλωσε ένας Ινδός αξιωματούχος κτηνοτρόφος ονόματι Μπασαβαρατζέντρα. Και συνέχισε: «Έχουμε στείλει τα δείγματα σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών στο Μποπάλ για να μετριαστούν οι φόβοι των χωρικών. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην Ινδία, μέχρι σήμερα, κανένα ζώο δεν είχε νοσήσει από την Covid-19».

Ωστόσο, τα δείγματα έδειξαν ότι τα βοοειδή έχουν συμπτώματα της πανώλης των αιγοπροβάτων και της μυκοπλασματικής λοίμωξης. Αυτές οι ασθένειες στα ζώα και απαιτούν επίσης καραντίνα, με βάση τους ειδικούς.

Πάντως, κατά τον καθηγητή Τσιντανάντα, που είναι επικεφαλής του τμήματος Επιστήμη των Ζώων, στο Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ζωονοσογόνοι ιοί, όπως η νόσος Covid-19, εξαπλώνονται από ανθρώπους σε ζώα. Αντίθετα από ζώα σε ανθρώπους μεταδίδονται οι ζωονοσογόνοι ιοί.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι ακόμη σαφές στους επιστήμονες, ποια ζώα μεταδίδουν τον κορoνοϊό προκαλώντας τη νόσο τον άνθρωπο, αλλά η αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού έχει δείξει ότι σχετίζεται με δύο άλλους θανατηφόρους ιούς που προέρχονται από νυχτερίδες.