«Η οικονομική καταστροφή είναι σαν να έπεσαν πάνω μας ταυτόχρονα τρεις βόμβες νετρονίων» (vid)

Gazzetta team
«Η οικονομική καταστροφή είναι σαν να έπεσαν πάνω μας ταυτόχρονα τρεις βόμβες νετρονίων» (vid)
Οικονομικός αναλυτής τονίζει πως η οικονομική κρίση που έρχεται στην Αμερική ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερη από εκείνη του 2008-2009

Ένα ζοφερό μέλλον περίγραψε με δηλώσεις του στο Boom Bust του RT ο οικονομικός αναλυτής Tobin Smith, CEO της εταιρείας Transformity Research.

Όπως πιστεύει, λοιπόν, η οικονομική κρίση που έρχεται στην Αμερική, και όχι μόνο λόγω του κορονοϊού, ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερη από εκείνη του 2008-2009.

«Η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να σταματήσει τον πανικό στις τάξεις των επενδυτών με τα επείγουσα μέτρα που λαμβάνει, αλλά αυτές οι κινήσεις είναι περισσότερο σαν να πυροβολείς με νεροπίστολο, ενώ χρειάζεσαι μπαζούκας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, πως «το πραγματικό πρόβλημα της Αμερικής είναι το χρέος, το οποίο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο σήμερα από όσο ήταν πριν από μια δεκαετία».

Δήλωσε επίσης: «Μιλάμε τόσο για μια υγειονομική καταστροφή όσο και για μια οικονομική καταστροφή. Είναι σαν να έπεσαν πάνω μας ταυτόχρονα τρεις βόμβες νετρονίων. Αρχικά, έχουμε τη βόμβα του κορονοϊού και την πανδημία, μετά έχουμε τη δεύτερη, της πετρελαϊκής κρίσης. Και η τρίτη βόμβα είναι πως η κυβέρνηση κάθεται και συνεδριάζει, λαμβάνοντας τα μισά μέτρα από όσα θα έπρεπε, ενώ λαμβάνει χώρα μια εικονική οικονομική επίθεση».

Και συμπλήρωσε: «Οι παράγοντες αυτοί έχουν ισοδύναμες επιπτώσεις σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν ήδη βυθίσει τη χώρα σε ύφεση».

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αναλυτές, που απάντησαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου, θεωρούν ότι οι πιθανότητες η οικονομία των ΗΠΑ να περάσει σε ύφεση είναι 80%.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κρίση του κορονοϊού προκάλεσε κατάρρευση των χρηματιστηρίων, με αποτέλεσμα η Fed να ανακοινώσει ότι μηδενίζει τα επιτόκιά της και να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά δεν επαρκούν για να ανακόψουν την καθοδική πορεία της οικονομίας, φοβούμενοι ότι οι συνέπειές της θα είναι σοβαρές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.