Το «βουνό των σκουπιδιών» στην Ινδία θα ξεπεράσει σε ύψος το Ταζ Μαχάλ (pics)

Gazzetta team
Το «βουνό των σκουπιδιών» στην Ινδία θα ξεπεράσει σε ύψος το Ταζ Μαχάλ (pics)
H χωματερή του Γκαζιπούρ καλύπτει έκταση ίση με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου κι οσονούπω αναμένεται να ξεπεράσει σε ύψος το μνημείο του Ταζ Μαχάλ.

Η Ινδία αποτελεί ένα από τα πιο μολυσμένα κράτη σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς οι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια κάτοικοί της παράγουν σε καθημερινή βάση δεκάδες αν όχι εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών, μεγάλο τμήμα των οποίων μεταφέρεται σε αχανείς εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως χωματερές, μέχρι να βρεθεί ένας μονιμότερη τρόπος ώστε να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους.

Μία από αυτές τις χωματερές, η οποία πλέον είναι και η μεγαλύτερη αντίστοιχη σε ολόκληρο το ασιατικό κράτος, είναι η χωματερή στο Γκαζιπούρ, η οποία και καταλαμβάνει έκταση ίση με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Αποτέλεσμα εικόνας για gazipur india garbage mountain twitter

Η χωματερή του Γκαζιπούρ, ωστόσο, κινδυνεύει να αποτελέσει μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Ινδίας για τους πιο λάθος λόγους, καθώς υπολογίζεται πως κάποια στιγμή μέσα στο 2020 το βουνό των σκουπιδιών της χωματερής θα γίνει ψηλότερο από το εμβληματικό μνημείο του Ταζ Μαχάλ.

Πιο συγκεκριμένα, το Ταζ Μαχάλ που κατασκευάστηκε το 1653 έχει ύψος 73 μέτρων, με το βουνό των σκουπιδιών του Γκαζιπούρ να μετράται πριν από λίγες ημέρες στα 65 σχεδόν μέτρα, όμως με δεδομένο ότι ο ρυθμός αύξησης του ύψους των σκουπιδιών αγγίζει ετησίως τα 10 μέτρα, σε λίγους μόλις μήνες η χωματερή του Γκαζιπούρ θα βλέπει αφ' υψηλού το καταπληκτικό δημιούργημα της Άγκρα.

Agra-Taj Mahal-18-Suedseite-2018-gje.jpg

Μάλιστα, το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αξιωματούχων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι θεωρούν πως η ανάδειξη της παραπάνω πραγματικότητας θα μπορέσει να ευαισθητοποιήσει τους αρμοδίους φορείς της Ινδίας, καθώς η χωματερή του Γκαζιπούρ που δημιουργήθηκε το 1986 θα έπρεπε να έχει κλείσει το 2000, όταν τα συγκεντρωμένα απορρίμματα ξεπέρασαν σε όγκο την χωριτικότητά της.

Πληροφορίες: dailymail.co.uk.