Μετά από 185 χρόνια καταργήθηκε ο νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας στην Ινδία

Gazzetta team
Μετά από 185 χρόνια καταργήθηκε ο νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας στην Ινδία
Με μία ιστορική απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας κατήργησε μετά από... 158 χρόνια το νόμο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία.

Η απόφαση θεωρείται σταθμός για τα δικαιώματα των ανθρώπων της LGBTQI κοινότητας στη χώρα αφού μέχρι πρότινος βρίσκονταν αντιμέτωποι με σοβαρές ποινές που έφθαναν μέχρι και τα ισόβια.

Η απόφαση για την κατάργηση του νόμου ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης και προκάλεσε πανηγυρισμούς στην LGBTQI κοινότητα.

Μία από τους πέντε ανθρώπους που υπέγραφαν την προσφυγή υπέρ της κατάργησης του νόμου, δήλωσε ότι «άρχισε να ελπίζει ξανά».

«Είχα αρχίσει να γίνομαι κυνική, να μην πιστεύω στο σύστημα, αλλά ειλικρινά αυτή η απόφαση δείχνει ότι η δημοκρατία μας λειτουργεί και σέβεται την ελευθερία στην έκφραση, την επιλογή και τα δικαιώματα», δήλωσε η Ρίτου Νταλμία.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται μετά από μακροχρόνιους κοινωνικούς αγώνες και προσφυγές στη χώρα. Ανάλογες προσφυγές είχαν γίνει το 1994 και το 2001, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού οι δικαστές δεν καταργούσαν τον νόμο.

Το πρώτο βήμα έγινε το 2009 με την κατάργηση ενός άρθρου του επίμαχου νόμου που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία, ορίζοντας ότι η απαγόρευση της «σαρκικής συνεύρεσης ενάντια στους κανόνες της φύσης» παραβίαζε τα δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την ισότητα και ήταν αντίθετη με το ινδικό Σύνταγμα.

Ακολούθησαν νέες, αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονταν οι διώξεις ομοφυλόφιλων και οι καταδίκες τους από τα δικαστήρια.΄

Το 2017, η απόφαση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή που κατήργησε εξ' ολοκλήρου το νόμο 377 του ινδικού Ποινικού Κώδικα.

Ο νόμος

Στην Ινδία η ομοφυλοφιλία θεωρείται ταμπού, δεν συζητείται ανοιχτά και μέχρι σήμερα θεωρούνταν παράνομη.

Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ήταν παράνομες στην Ινδία κάτω από τον νόμο της Βρετανικής Εποχής που χρονολογείται το 1860, δηλαδή τον 377 του Ποινικού Κώδικα.

Στο νόμο που καταργήθηκε καταδικαζόταν η σαρκική επαφή ενάντια στη φύση και οι ποινές για όσους τον παραβίαζαν ξεκινούσαν από τα δέκα χρόνια και έφθαναν μέχρι και τα ισόβια.

Η παράγραφος του νόμου 377:

Οποιοσδήποτε εθελοντικά έχει σαρκική επαφή ενάντια στην προσταγή της φύσης με οποιονδήποτε άντρα, γυναίκα ή ζώο, θα καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση ή με φυλάκιση για περίοδο που μπορεί να αγγίξει και τα δέκα χρόνια και μπορεί να υποστεί και πρόστιμο.

Παράλληλα, τα μέλη της LGBTQI κοινότητας βρίσκονται αντιμέτωπα με το στίγμα ή τον εκβιασμό στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις, ακόμη και με κατηγορίες ότι ευθύνονται για την εξάπλωση ασθενειών όπως το AIDS.