Τουλάχιστον 100 μετανάστες συνεχίζουν να αγνοούνται στη Μεσόγειο

Gazzetta team
Τουλάχιστον 100 μετανάστες συνεχίζουν να αγνοούνται στη Μεσόγειο
Το ναυάγιο έγινε στα ανοικτά της πόλης Αλ Χομς, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Περίπου εκατό μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο μετά από ναυάγιο στα ανοικτά της Λιβύης.

Στη φουσκωτή βάρκα είχαν επιβιβαστεί πάνω από εκατό άνθρωποι αλλά μόλις οι 17 από αυτούς, ανάμεσά τους αρκετές γυναίκες, κατέστη δυνατό να διασωθούν, είπε ο ναύαρχος Αγιούμπ Κάσεμ, εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ναυαγοί κρατιούνταν για ώρες από τα απομεινάρια της βάρκας ως την έλευση των σκαφών που τους διέσωσαν.

Το ναυάγιο έγινε στα ανοικτά της πόλης Αλ Χομς, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας, διευκρίνισε ο Κάσεμ.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης διέσωσε ακόμα 267 μετανάστες από κράτη της Αφρικής που είχε επιβιβαστεί σε δύο βάρκες οι οποίες κινδύνευαν να βυθιστούν στα ανοιχτά της πόλης Ζαουίγια, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον δέκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι περίπου 50 -ανάμεσά τους μικρά παιδιά- κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στα ανοικτά της Λιβύης.

Το 2017, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μεταξύ των μεταναστών που προσπάθησαν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης ήταν τουλάχιστον 3.116, εκ των οποίων 2.833 στα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι προσπάθειες μεταναστών να κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι μειώθηκαν σημαντικά από το καλοκαίρι, μετά την κλιμάκωση των προσπαθειών της Ιταλίας για να εμποδίζονται οι αποπλεύσεις πλεούμενων με μετανάστες και τη σύναψη συμφωνιών με τις λιβυκές αρχές και με παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Πηγή: reader.gr