Εντυπωσιακές αποκαλύψεις για το καλοκαίρι του 2015: Το σχέδιο Βαρουφάκη και ο ρόλος Δραγασάκη

Gazzetta team
Εντυπωσιακές αποκαλύψεις για το καλοκαίρι του 2015: Το σχέδιο Βαρουφάκη και ο ρόλος Δραγασάκη
Το Plan B της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως το είχε εισηγηθεί το καλοκαίρι του 2015 ο τότε υπουργός Οικοινομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απασχολεί ξανά την επικαιρότητα, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τον τρόπο πληρωμών και το «διπλό» νόμισμα.

Κινητά τηλέφωνα στο ψυγείο, κουπόνια αντί μισθού, ένα αμφιβόλου χρηστικότητας παράλληλο σύστημα πληρωμών, μερικά αγνώστης ταυτότητας... IOU, και μια γενικότερη... δημιουργική ασάφεια καλύπτει μέχρι και σήμερα, δύο χρόνια μετά την αρχική του σύλληψη, το Βαρουφάκειο σενάριο περί Plan B κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015.

Για πρώτη φορά υπουργός της κυβέρνησης επιβεβαίωσε τα όσα υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ότι, δηλαδή, είχε παρουσιάσει το περίφημο σχέδιο του για παράλληλο σύστημα πληρωμών στο υπουργικό συμβούλιο.

Δίπλα στις αποκαλύψεις των τότε συνεργατών και συμβούλων του Βαρουφάκη, Γκλεν Κιμ και Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, σειρά είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ αποκάλυψε ότι το θέμα είχε συζητηθεί σε υπουργικό συμβούλιο εκείνης της περιόδου, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος συμφωνούσε.

Αντιδράσεις από τα κόμματα- Τι απαντά ο Βαρουφάκης

Οι δηλώσεις Τσιρώνη, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Ο τότε, αλλά και τώρα Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο πρώην Υπουργός κ. Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο I.O.U. και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του. Επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη. Αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες. Άλλωστε, ο κ. Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι “το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μια νυχτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή”. Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, το θέμα της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 και του σχεδίου παράλληλων πληρωμών, με χορήγηση «κουπονιών» αντί ευρώ, «σηκώνει» η ΝΔ με εννέα βουλευτές να καταθέτουν στη Βουλή ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις Βαρουφάκη. Η Πειραιώς επιμένει σε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα, παρά την άρνηση της κυβέρνησης.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Χρηστίδη να προειδοποιεί ότι δεν θα καταφέρει η κυβέρνηση να αποφύγει την διερεύνηση της υπόθεσης. «Ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, ο κ. Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιωπή ιχθύος. Όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν τη διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από τη Δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και "θα είναι ντάλα μεσημέρι"!», τόνισε. «Τότε κατήγγειλαν όσους αποκάλυπταν τα τυχοδιωκτικά σχέδια τους, όπως έκανε το Ποτάμι. Τώρα ομολογούν με τον πιο φυσικό τρόπο, ότι συζητούσαν ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο για παράλληλο νόμισμα» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας. Οπως προσθέτει, «ο κ.Τσιρώνης αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλύτωσαν. Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα» ανέφερε από τη μεριά του το Ποτάμι.

«Και βέβαια ανέπτυξα στο υπουργικό Συμβούλιο το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Εκ των ων ουκ άνευ!», ήταν η αντίδραση -μέσω twitter- του κ. Βαρουφάκη στις αντιδράσεις των κομμάτων.

Βαρουφάκης: Πότε συζητήθηκε για πρώτη φορά το σύστημα παράλληλων πληρωμών

Σε μια προ ημερών μακροσκελή ανάρτησή του στο blog του, ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει το παράλληλο σύστημά του, όπως το είχε επινοήσει μαζί με τον Γκλεν Κιμ και τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ελπίζοντας πως το σχέδιο θα οδηγούσε στην επικράτηση της κυβέρνησης στο μπρα ντε φερ της με τους δανειστές και στην παραμονή της στην Ευρωζώνη με όρους θεαματικά καλύτερους από αυτούς που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

Οπως αποκαλύπτει, είχε παρουσιάσει το σχέδιο του για το σύστημα παράλληλων πληρωμών στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα στην Κυψέλη, τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία του Νίκου Παππά και του Γιάννη Δραγασάκη. Αλλά και ως υπουργός πια τον Μάρτιο του 2015 είχε ξαναπαρουσιάσει, όπως λέει, το πρόγραμμά του στο υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό της πλειοψηφίας των υπουργών.

Το σύστημα αυτό, διατείνεται ο πρώην υπουργός, θα μπορούσε, μέσω των ΑΦΜ και του taxisnet, να εξυπηρετήσει τις συναλλαγές ιδιωτών με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ τους, να δώσει δημοσιονομικές ανάσες στην κυβέρνηση, να της επιτρέψει να δανείζεται από τους πολίτες παρακάμπτοντας τις αγορές και παρέχοντάς τους ταυτόχρονα σημαντικές φοροαπαλλαγές, και άλλα υπέροχα. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι πιστωτές, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, γνωρίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, θα αποδυναμώνονταν στη διαπραγμάτευση, καθώς δεν θα μπορούσαν «να βασιστούν πλέον στην πεποίθηση ότι απειλώντας μας με κλείσιμο τραπεζών εμείς θα κάνουμε πίσω».

Πάντως, η πρόταση του κ. Βαρουφάκη για το «παράλληλο σύστημα πληρωμών», σε συνδυασμό με τις άλλες ιδέες του, όπως την ανάκτηση του ελέγχου της Τραπέζης της Ελλάδος και τη στάση πληρωμών στα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ, δεν ευοδώθηκε, καθώς όπως ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, αλλά και ο κ. Γκάλμπρεϊθ, έχουν δηλώσει επανειλημμένως "το Σχέδιο Χ δεν είχε προχωρήσει ποτέ πέρα από το στάδιο των ασκήσεων επί χάρτου".

Τσιρώνης: Τί μας είπε ο Γιάνης στο υπουργικό

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στο σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης στο υπουργικό συμβούλιο τον Μάρτιο του 2015.

«Να σας πω το μοντέλο που ειχε εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και είναι και σωστό. Που είναι εξωχρηματική συναλλαγή. Μου χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα. Παίρνω ένα IoU, δεν μου δίνει μετρητά γιατί υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας, τα δίνω εγώ στον προμηθευτή μου, ο προμηθευτής μου με αυτά πληρώνει το δικό του ΤΑΧΙS. Και γίνεται η κυκλική συναλλαγή χωρίς να αναγκαστούμε να δώσουμε ρευστό, που το ρευστό έλειπε εκείνη την εποχή. Αυτό το είχε εισηγηθεί, εγώ το είχα επικροτήσει» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

Και κατόπιν πρόσθεσε: «Αυτό είναι και θέση των οικολόγων πράσινων πολλά χρόνια πριν. Ότι εμείς πιστεύουμε στην εξωχρηματική συναλλαγή και στα bitcoins. Έχουμε δηλαδή άποψη για τα bitcoins, όπως είναι το brixton pound στην Αγγλία. Υπάρχουν πολύ πετυχημένα παραδείγματα παράλληλου νομίσματος εξωχρηματιστικού».

«Αυτά τα νομίσματα στα οποία εγώ αναφέρομαι στη βιβλιογραφία, τα lets που λέμε, δεν είναι παράλληλα νομίσματα. Δεν μπαίνουν στη διαδικασία τη χρηματιστική. Δεν διανέμονται από τράπεζες, είναι πρωτοβουλίες πολιτών. Και στην Ελλάδα έχουν υπάρξει τέτοιες πρωτοβουλίες» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

Ωστόσο, και μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Τσιρώνης προχώρησε σε αναδίπλωση και με διευκρινιστική δήλωση ανέφερε ότι «αφού κατέρρευσαν οι κινδυνολογίες για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να διαστρέψουν εκ νέου την πραγματικότητα. Όλες και όλοι γνωρίζουν ότι το «σύστημα παράλληλων πληρωμών» (Ι.Ο.U) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα. Οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά την παντελή έλλειψη προγραμματικής αντιπρότασης και τον εγκλωβισμό της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Γκάλμπρεϊθ: "Βάζαμε τα κινητά στο ψυγείο"

Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.

Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούσαν το βασικό περίγραμμα του Σχεδίου Β ή «Σχεδίου Χ» που προετοίμαζε από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας η ομάδα του πρώην υπουργού Οικονομικών με συντονιστή τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. Οι συνθήκες αυτής της μυστικότητας περιελάμβαναν ακόμη και τοποθέτηση των κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων για την ασφάλεια των επικοινωνιών, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη).

Ο Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο, μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές». Αυτές, πάντως, σίγουρα δεν περιελάμβαναν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την οποία είχαν προβλέψει οι εμπνευστές του σχεδίου.

Κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.

"Με κουπόνια το 10% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων"

Tο σχέδιο για το παράλληλο σύστημα πληρωμών, που ετοίμαζε η κυβέρνηση και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το 2015, αποκαλύπτει ο Γκλεν Κιμ, στενός συνεργάτης του τότε υπουργού, την περασμένη Δευτέρα σε ημερίδα της ιταλικής Βουλής, που διοργάνωνε το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση θα ξεκινούσε την εφαρμογή του από τους δημόσιους υπαλλήλους, εκδίδοντας κουπόνια για το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης. Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς. Θα ήταν «όπως τα κουπόνια εφημερίδων», θα «έμοιαζε με ευρώ αλλά δεν θα ήταν» θα αφορούσε αρχικά το 10% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιούνταν για εξόφληση χρεών στην εφορία.

Σύμφωνα με όσα εφερε στο φως η εφημερίδα «Καθημερινή» , ο Κιμ ανέφερε ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημοσίους υπαλλήλους εκδίδοντας κουπόνια για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στα πρότυπα κουπονιών σίτισης. Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν και για άλλες πληρωμές και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με τον Κιμ, το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν υπήρχε χρόνος.

Οπως υποστήριξε ο Κορεάτης, του είχαν ζητήσει να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο "δημοσιονομικό νόμισμα" στην Ελλάδα. «Σκεφτήκαμε ότι αυτό το δημοσιονομικό νόμισμα έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι», δήλωσε ο Κιμ. Το περιγράφει δε, σύμφωνα με την "Καθημερινή", ως ένα "κουπόνι σίτισης", το οποίο συχνά δίνεται ως μέρος προσφορών των εφημερίδων και με το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ με έκπτωση.

Και αυτό το "δημοσιονομικό νόμισμα" που σχεδιαζόταν θα είχε μορφή κουπονιού, αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, ενώ στο πίσω μέρος θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του, αλλά και για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε. Ένα ερώτημα ήταν κατά πόσον ήταν νομικά εφικτή η δημιουργία ενός δημοσιονομικού νομίσματος καθώς με βάση το νομικό πλαίσιο του 1927, απαγορεύεται στο κράτος να εκδίδει χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών. Το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε, αναφέρει η "Καθημερινή", από την ομάδα του Κιμ, ο οποίος αποφάσισε πως το ειδικό αυτό νόμισμα θα ήταν για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα βασικά στοιχεία του συστήματος που σχεδιαζόταν, ήταν ότι αρχικά θα ήταν μόνο για τους 500.000 δημοσίους υπαλλήλους που η πρόσβαση της κυβέρνησής στο μισθολόγιό τους ήταν εύκολη και θα αφορούσε το 10% του μισθού τους. Το 10% αποφασίστηκε όπως δήλωσε ο Κιμ, "για να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά τα κουπόνια". Με αυτό το 10% έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν την εφορία και έτσι τα έσοδα θα αυξανόταν τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει.

Ο Κιμ ανέφερε πως προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για την χρήση των κουπονιών, αν δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, τότε θα επανεκδίδονταν σε χαμηλότερη αξία για το επόμενο φορολογικό έτος. Αυτό το πρόγραμμα θα το ονόμαζαν πιλοτικό και όχι μόνιμο, τονίζει ο Κιμ, θεωρώντας ότι αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να το αποσύρουν αν δεν λειτουργούσε.

Επιβεβαιώνει Γκλεν Κιμ ο Γκάλμπρεϊθ

Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Κιμ στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» επί της ουσίας επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του περί κουπονιών αντί μισθού. «Ο Γκλεν Κιμ μιλάει εδώ για έναν από τους μηχανισμούς που εξετάστηκαν», αναφέρει ο κ. Γκαλμπρέιθ προσθέτει: «Τα S&H Green Stamps ήταν ένας γνωστός μηχανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεκαετία του 1960 και ίσως και πιο πρόσφατα. Ανάλογες μέθοδοι είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα από πόλεις των ΗΠΑ για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων - ακόμη και από την Πολιτεία της Καλιφόρνιας το 2009».

Επιμένει ο Βαρουφάκης

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε προχθεσινό του άρθρο στην ΕΦ.ΣΥΝ., επιμένει πως "άλλη μία επέτειος του «όχι» επιβεβαιώνει την ανάγκη παράλληλου συστήματος πληρωμών".

"Από το 2010 όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών ήρθαν αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις από δανειστές που δεν δίστασαν να τους εκβιάσουν στη βάση τού: «Είτε περνάτε τα μέτρα που σας υπαγορεύουμε είτε σας κλείνουμε τις τράπεζες και σας πετάμε από το ευρώ». Η οργανωμένη άμυνα της χώρας απέναντι στον ωμό αυτόν εκβιασμό ήταν, και είναι, καθήκον κάθε κυβέρνησης, κάθε υπουργού Οικονομικών. Και η μόνη γραμμή άμυνας σε αυτόν τον εκβιασμό, για μια κυβέρνηση που δεν έχει στόχο να βγει από το ευρώ, είναι ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών. Χωρίς τέτοιο σύστημα, η Ελλάδα θα παραμένει στο έλεος δανειστών που, εν γνώσει τους, επιβάλλουν μέτρα που ερημοποιούν τη χώρα ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα (υποτίθεται ότι) «κυβερνά». Το παράλληλο σύστημα πληρωμών και οι υποσχετικές (IOU): μια ιδέα που η τρόικα θεωρεί εξαιρετική εφόσον ωφελεί μόνο τα δικά της τα παιδιά", γράφει ο Βαρουφάκης.

"Από τότε που ξέσπασε η κρίση εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα το σύστημα παράλληλων πληρωμών με υποσχετικές (IOU) για ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου εξέδωσε υποσχετικές (IOU) για να πληρώνει προμηθευτές του Δημοσίου το 2010. Πιο πριν, από το 2008, τότε που ξέσπαγε η τραπεζική κρίση, η ΕΚΤ επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες (και σε πολλές ευρωπαϊκές) να εκδώσουν δισεκατομμύρια υποσχετικών (IOU) που βέβαια θα ήταν άνευ αντικρίσματος (δεδομένου ότι οι τράπεζες είχαν ουσιαστικά πτωχεύσει) αν δεν επιβαλλόταν στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να τις εγγυάται. Εν ολίγοις, από το 2009 έως σήμερα η Εθνική, η Alpha, η Eurobank και η Πειραιώς επιβιώνουν στη βάση κρατικών υποσχετικών (IOU) των οποίων η ονομαστική αξία, έως και σήμερα, ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ! Οταν λοιπόν η τρόικα εσωτερικού διακωμωδεί το παράλληλο σύστημα πληρωμών και τις υποσχετικές (IOU), τις πληρωμές με «κουπόνια» ή «χαρτάκια χωρίς αντίκρισμα», όπως λένε, είτε δηλώνουν άγνοια του τι συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα είτε δηλώνουν ότι το να δίνονται δισεκατομμύρια υποσχετικών (IOU) σε τραπεζίτες και προμηθευτές είναι «μια χαρά ιδέα», αλλά το να χρησιμοποιούνται για τη στήριξη συνταξιούχων, μικρομεσαίων και φτωχών οικογενειών (σε περίοδο που η τρόικα πάει να τους πνίξει) είναι «φαιδρό», «ανόητο» και «εγκληματικό»", τονίζει.

"Το 2009 η Πολιτεία της Καλιφόρνιας αδυνατούσε να καταβάλει τις οφειλές της σε δανειστές, προμηθευτές και πολίτες. Ετσι, εξέδωσε υποσχετικές (IOU) με τις οποίες κατέβαλε τις οφειλές εκείνες. Με τη σειρά τους, οι πολίτες που έλαβαν τις υποσχετικές μπορούσαν να κάνουν τρία πράγματα με αυτές: α) Να τις κρατήσουν, ώστε κάποια στιγμή να τις εξαργυρώσουν για μετρητά (όταν η Καλιφόρνια θα ξεπέρναγε την κρίση ρευστότητάς της). β) Να τις μεταφέρουν σε άλλους πολίτες ή επιχειρήσεις ως πληρωμή. γ) Να τις χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν μελλοντικούς τους φόρους προς την Πολιτεία της Καλιφόρνιας. Το παράλληλο σύστημα πληρωμών της Καλιφόρνιας βοήθησε τα μέγιστα στη διαχείριση της κρίσης της Πολιτείας και κατάφερε να κρατήσει την Καλιφόρνια στη... ζώνη του δολαρίου όσο καιρό χρειαζόταν για να ορθοποδήσει δημοσιονομικά. (Αργότερα, οι υποσχετικές εκείνες εξαργυρώθηκαν με δολάρια.) Τον ίδιο σκοπό είχε και το σύστημα παράλληλων πληρωμών που είχα σχεδιάσει για την Ελλάδα: να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη δίνοντας ανάσες ρευστότητας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, παρά την άρνηση ρευστότητας από την ΕΚΤ", καταλήγει, μεταξύ άλλων, ο Βαρουφάκης.

Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι και η διάψευση από το Μαξίμου

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς εκείνη την περίοδο είχε φέρει στο φως το βιβλίο με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να το πει αυτό», το οποίο περιελάμβανε εκμυστηρεύσεις του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σε δύο δημοσιογράφους της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Στο βιβλίο -τα βασικά σημεία του οποίου είχαν αποκαλυφθεί το Οκτώβριο του 2016- ο Ολάντ φέρεται να περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία ο ρώσος πρόεδρος του ανέφερε ότι ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία, που είχε προηγηθεί, τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη χώρα του. Πιθανόν να πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2015. Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης παρουσία του ρώσου πρόεδρου είχε κάνει μια αμφίσημη δήλωση που προκάλεσε και ποικίλες ερμηνείες για τους προσανατολισμούς της νέας κυβέρνησης και ως προς την Ε.Ε.

«Είμαστε λαός της θάλασσας, δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε καινούργιες θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλέστερα λιμάνια» είχε σημειώνει τότε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πάντως ότι τότε, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου είχαν διαψεύσει τους γάλλους δημοσιογράφους: «Υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Ελληνα Πρωθυπουργό». «Ισια - ίσια, κοινός τόπος και των δύο υπήρξε πάντοτε ότι η μόνη προοπτική για την Ελλάδα είναι η παραμονή στην Ευρωζώνη» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: thetoc.gr