Turkiye: «Η UNESCO καταχώρησε τη Γαλάζια Πατρίδα που όρισε η Τουρκία» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Turkiye: «Η UNESCO καταχώρησε τη Γαλάζια Πατρίδα που όρισε η Τουρκία» (vid)
Αναφορές του τουρκικού Τύπου αναφέρουν πως η UNESCO καταχώρησε τη Γαλάζια Πατρίδα που όρισε η Τουρκία.

Η Τουρκία προωθεί τη «Γαλάζια Πατρίδα» μέσω UNESCO

Σε μια κίνηση με έντονο γεωπολιτικό και επικοινωνιακό φορτίο, η Τουρκία προχώρησε στην κατάθεση του επίμαχου χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στην UNESCO, επιδιώκοντας την έμμεση διεθνή αναγνώριση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο χάρτης, ο οποίος αποτυπώνει το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 16 Απριλίου και προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην Αθήνα.

Η κατάθεση έγινε στην ψηφιακή πλατφόρμα της UNESCO και της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής (UNESCO-IOC), στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα με τη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας (DG MARE), για την εφαρμογή διεθνών κατευθύνσεων στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία φαίνεται να επισπεύδει την πρωτοβουλία της ως απάντηση τόσο στην πρόσφατη παρουσίαση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου, όσο και στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία Θαλάσσιου Πάρκου στις νότιες Κυκλάδες, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου για τους Ωκεανούς στη Νίκαια.

 

Την εκπόνηση του τουρκικού χάρτη είχε αναλάβει το Ινστιτούτο DEHUCAM (Κέντρο Εφαρμοσμένων Ερευνών Χωρικού Σχεδιασμού & Περιβάλλοντος), με σκοπό την ενσωμάτωσή του στη διεθνή βιβλιογραφία για τη θαλάσσια πολιτική, ενισχύοντας την τουρκική διπλωματική παρουσία στον παγκόσμιο διάλογο περί αειφόρου διαχείρισης των θαλάσσιων πόρων.

Η εν λόγω πρωτοβουλία, ωστόσο, δημιουργεί έντονη ανησυχία στην ελληνική πλευρά, καθώς μέσω ενός τεχνικού και επιστημονικού πλαισίου – όπως είναι αυτό της UNESCO – η Άγκυρα επιδιώκει να προσδώσει θεσμικό κύρος και διεθνή νομιμοποίηση σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες, τις οποίες διεκδικεί μονομερώς εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ αναμένεται να υπάρξει επίσημη διπλωματική αντίδραση τόσο σε επίπεδο UNESCO όσο και προς την Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί θεμέλιο λίθο κάθε θαλάσσιας συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

O χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας

Γαλάζια Πατρίδα

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ