Ινδία: Νέοι θάνατοι από τα μυστηριώδη φώτα, τι ερευνούν οι αρχές

Επιμέλεια: Newsroom
Ινδία: Νέοι θάνατοι από τα μυστηριώδη φώτα, τι ερευνούν οι αρχές

bet365

Nέα έξαρση θανατηφόρων περιστατικών που σχετίζονται με τα μυστηριώδη «φώτα-φαντάσματα Aleya» στην Ινδία.

Αναστάτωση στην Ινδία προκαλεί η νέα έξαρση θανατηφόρων περιστατικών που σχετίζονται με τα μυστηριώδη «φώτα-φαντάσματα Aleya», ένα παλιό και ανεξήγητο φαινόμενο που στοιχειώνει τους βάλτους της Δυτικής Βεγγάλης.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι σφαιρικοί φωτισμοί που εδώ και γενιές παρατηρούνται να αιωρούνται πάνω από βαλτώδεις περιοχές, φέρονται να ευθύνονται για σχεδόν 50 θανάτους ψαράδων τον τελευταίο αιώνα. Η παράδοση θέλει τα φώτα να είναι οι ψυχές εκείνων που πνίγηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες, με τη λαογραφία να τα περιγράφει ως κακόβουλα πνεύματα.

Η συζήτηση επανήλθε με δραματικό τρόπο μετά τον θάνατο πέντε ακόμα ψαράδων και τη συγκλονιστική μαρτυρία του Ratan Das, ο οποίος ισχυρίζεται ότι σώθηκε οριακά από παρόμοια εμπειρία. «Είδα τρία φωτεινά σώματα πάνω από το νερό, μπλε-πράσινα. Φαινόταν να με ακολουθούν, και ξαφνικά έχασα τον προσανατολισμό μου», δήλωσε και τόνισε ότι κατάφερε να βρει την ακτή μόνο με το πρώτο φως της ημέρας.

Η έξαρση θεάσεων – που σύμφωνα με τις αρχές έχει αυξηθεί κατά 300% σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους – έχει κινητοποιήσει τόσο επιστήμονες όσο και τοπικούς αξιωματούχους. Ο ατμοσφαιρικός φυσικός Δρ. Anirban Ghosh θεωρεί ότι τα φώτα προκαλούνται από εύφλεκτα αέρια βάλτου, όπως το μεθάνιο. Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχεται πως αυτή η εξήγηση δεν επαρκεί για να αιτιολογήσει την «στοχευμένη κίνηση και φαινομενική αντίδρασή τους στην ανθρώπινη παρουσία».

 

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης στους βάλτους με στόχο την επιστημονική διερεύνηση του φαινομένου. Παράλληλα, η αστυνομία εντείνει τις περιπολίες στην περιοχή, καθώς – όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματικός – «ανεξαρτήτως της προέλευσης, τα φώτα αυτά σκοτώνουν».

«Είναι στοιχείο της παράδοσής μας», σημείωσε τοπικός αξιωματούχος, «αλλά όταν η παράδοση μετατρέπεται σε απειλή για τη ζωή, οφείλουμε να παρέμβουμε».

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ