Σαν ταινία: Η δραπέτευση του Βρετανού κομάντο από τα νύχια των Ναζί (vid)

- Το αρχείο που έφερε στο φως ο γιος του
- Η αποστολή: Η έκρηξη που τα άλλαξε όλα και η προδοσία που τους έφερε στο χείλος του γκρεμού
- Η φονική ενέδρα, το τέλος της καταδίωξης και η απόδραση
- Μια αποστολή που άγγιξε το... θαύμα
Ηρωικές πράξεις ενός κομάντο της SAS (Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία της Βρετανίας) που πέτυχε «αδύνατη» απόδραση απ' τη Γκεστάπο, αφού πρώτα ανατίναξε ένα γερμανικό τρένο, αποκαλύπτονται 81 χρόνια αργότερα.
Ο Λοχίας Τζον Άλκοκ φαινόταν καταδικασμένος όταν σχεδόν 40 Γερμανοί στρατιώτες περικύκλωσαν το γαλλικό αγρόκτημα όπου κρυβόταν. Ωστόσο, σχεδίασε μία τολμηρή απόδραση κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης συμπλοκής σε κοντινή απόσταση, σκοτώνοντας έξι απ' τους εχθρούς και πηδώντας πάνω από έναν τοίχο με τους Γερμανούς να τον καταδιώκουν.
Το αρχείο που έφερε στο φως ο γιος του
Ο Άλκοκ κρύφτηκε σε πυκνό δάσος, περιμένοντας τους εχθρούς έναν προς έναν, πριν συνεχίσει προς τις συμμαχικές γραμμές στα σύνορα Γαλλίας-Γερμανίας. Στην τελική του προσπάθεια για ελευθερία, πέρασε μέσα από γερμανικές θέσεις στις πιο βαριά οχυρωμένες γραμμές της Δυτικής Ευρώπης, στα Βόσγια Όρη, χωρίς να εντοπιστεί. Σε μία παράδοξη αλλά σωτήρια κίνηση, κατέλαβε ένα αμερικανικό πολυβολείο για να αποφύγει να σκοτωθεί από φίλια πυρά.
Η ιστορία του βετεράνου του Ντανκέρκ ήρθε στο φως για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη χειρόγραφων 30 ετών, τα οποία είχε γράψει ο γιος του, Γκρείαμ, βασισμένος σε συνομιλίες με τον πατέρα του. Ο Γκρέιαμ Άλκοκ διατήρησε επίσης το πολεμικό αρχείο του πατέρα του και το έδειξε στο ιστορικό και συγγραφέα Ντάμιεν Λιούις, ο οποίος ερεύνησ περεταίρω μέσα απ' τα Εθνικά Αρχεία και δημοσίευσε το βιβλίο του «SAS Great Escapes Four».
Η αποστολή: Η έκρηξη που τα άλλαξε όλα και η προδοσία που τους έφερε στο χείλος του γκρεμού
Ο Τζον Άλκοκ, πρώην μαθητευόμενος χασάπης από το Γκουλ του Γιορκσάιρ, ρίχθηκε πίσω απ' τις εχθρικές γραμμές στις 15 Σεπτεμβρίου 1944 στην περιοχή Αλσατία-Λορένη, ως μέρος της Επιχείρησης Pistol. Αποστολή τους ήταν να πλήξουν σιδηροδρομικές γραμμές και επικοινωνίες και να φτάσουν στις αμερικανικές γραμμές.
Η τετραμελής ομάδα του Άλκοκ, με τους δεκανείς Χόλντεν, Χάνα και τον στρατιώτη Λίτσακ, δεν είχε μεταφορικά μέσα και ελάχιστα εφόδια, ενώ έπεσαν έξω απ' την προγραμματισμένη ζώνη ρίψης λόγω κακοκαιρίας.
Με τη βοήθεια ντόπιων αγροτών, φύτεψαν εκρηκτικά σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο Insming και ανατίναξαν τρένο, διακόπτοντας μια κρίσιμη γερμανική γραμμή ανεφοδιασμού και σκοτώνοντας δύο αξιωματικούς. Από εκείνη τη στιγμή, η Γκεστάπο τους καταδίωκε ανελέητα.
Ενώ κρυβόταν σε ένα άλλο αγρόκτημα, δύο Πολωνοί εργάτες τους πρόδωσαν και λίγο αργότερα δύο φορτηγά γεμάτα Γερμανούς περικύκλωσαν το σπίτι. Ο Άλκοκ, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να πολεμήσουν για να επιβιώσουν, τοποθέτησε τους άντρες στον πίσω διάδρομο.
Δύο Πολωνέζες που υποστήριζαν τους Συμμάχους βγήκαν απ' την μπροστινή πόρτα για αντιπερισπασμό, αποσπώντας τους Γερμανούς απ' τις πίσω θέσεις. Μέσα σε δευτερόλεπτα, η μάχη ξέσπασε μέσα στο σπίτι. Ο Άλκοκ και οι άντρες του σκότωσαν τουλάχιστον έξι απ' αυτούς.
Η φονική ενέδρα, το τέλος της καταδίωξης και η απόδραση
Μετά απ' αυτό, διέφυγαν απ' την πίσω πόρτα, πήδηξαν έναν τοίχο και έτρεξαν στο δάσος. Εκεί, έστησαν ενέδρα και σκότωσαν τρεις ακόμα διώκτες τους, αποτρέποντας οποιαδήποτε άλλη καταδίωξη. Ωστόσο, άκουσαν δύο πυροβολισμούς - οι Πολωνέζες είχαν εκτελεστεί. Ο Άλκοκ γνώριζε ότι αν τους έπιαναν, βάσει της Διαταγής των Κομάντο του Χίτλερ, θα είχαν την ίδια μοίρα.
Μετά από δύο εβδομάδες πίσω απ' τις εχθρικές γραμμές, ντυμένοι πλέον με πολιτικά, έφτασαν στις γραμμές των Γερμανών. Διέσχισαν κανάλι και χαρακώματα, φτάνοντας σε έναν λόφο που θεωρούσαν ότι κατείχαν οι Αμερικανοί. Για να αποφύγουν να γίνουν στόχος, κατέλαβαν τη θέση του πολυβολείου, εξηγώντας στους Αμερικανούς ότι ήταν σύμμαχοι. Ο Άλκοκ οδηγήθηκε στο αρχηγείο των ΗΠΑ, όπου παρέδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τις γερμανικές θέσεις.
Μια αποστολή που άγγιξε το... θαύμα
Ο Ντάμιεν Λιούις τόνισε: «Με κάποιον τρόπο, ο Άλκοκ τα κατάφερε. Οδήγησε την ομάδα του στην ασφάλεια μέσα από τις γραμμές του εχθρού χωρίς ούτε έναν τραυματισμό». Η Επιχείρηση Pistol θεωρείται επιτυχία, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και προσέφερε κρίσιμες πληροφορίες για τη συμμαχική νίκη.
Η αδελφή επιχείρηση, Operation Loyton, κατέληξε σε τραγωδία με 32 SAS στρατιώτες να συλλαμβάνονται και να εκτελούνται. Ο Άλκοκ τιμήθηκε με αναφορά σε διαταγές για τη συμμετοχή του και υπηρέτησε μέχρι το 1966. Πέθανε το 1997 σε ηλικία 78 ετών.