«Ναρκωτικό της Barbie»: Επείγουσα προειδοποίηση για το επικίνδυνο ρινικό σπρέι μαυρίσματος

Παρά το γεγονός ότι προωθείται ως ένας εύκολος τρόπος για φυσικό μαύρισμα, οι γιατροί τονίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και πρήξιμο στον εγκέφαλο και καρκίνο.
Το συγκεκριμένο προϊόν, γνωστό και ως «ναρκωτικό της Barbie», διατίθεται ως ρινικό σπρέι και υπόσχεται χάλκινο, ομοιόμορφο μαύρισμα. Ωστόσο, το Melanotan II δεν έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), γεγονός που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια όσων το χρησιμοποιούν.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει από ναυτία και πονοκεφάλους, μέχρι μεταβολές στους σπίλους (ελιές στο δέρμα), κοιλιακούς πόνους, εμετό, ακόμη και πριαπισμό (μια επικίνδυνη κατάσταση με παρατεταμένη στύση στους άνδρες που δεν οφείλεται σε σεξουαλική διέγερση).
Έχουν επίσης καταγραφεί περιπτώσεις ραβδομυόλυσης, κατά την οποία οι μύες διαλύονται και απελευθερώνουν τοξίνες στο αίμα, προκαλώντας πιθανή νεφρική ανεπάρκεια.
Παρά τους ξεκάθαρους κινδύνους, πολλοί είναι εκείνοι που τους αγνοούν και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν.
Μαρτυρίες και προειδοποιήσεις
Μια γυναίκα, η Edith Eagle, αφηγήθηκε την εμπειρία της λέγοντας πως χρησιμοποίησε το σπρέι πριν από διακοπές στα Κανάρια Νησιά και μέσα σε δύο ημέρες κατέληξε στο νοσοκομείο με σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Περιέγραψε την αίσθηση σαν να «πνιγόταν μέσα στο ίδιο της το σώμα».
Η Δρ. Τζένιφερ Λεβίν, πλαστική χειρουργός, επισημαίνει ότι το φαινόμενο ενισχύθηκε από τη μόδα του «Barbie look», με πολλούς να επιδιώκουν την εμφάνιση του «ηλιοκαμένου» ανεξαρτήτως κινδύνων.
Η χρήση του Melanotan II απαγορεύεται σε πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, ενώ πλατφόρμες όπως το TikTok έχουν αποκλείσει σχετικά hashtags (#melanotan, #tanningnasalspray). Παρ' όλα αυτά, η διανομή του μέσω της μαύρης αγοράς συνεχίζεται, με το προϊόν να κυκλοφορεί σε μορφή ενέσεων, χαπιών, κρέμας και σπρέι.
Μελέτες δείχνουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι βασικός παράγοντας στη διάδοση αυτών των μη εγκεκριμένων προϊόντων.
Τέλος, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία υπενθυμίζει ότι κάθε χρόνο περίπου 8.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από μελάνωμα, τονίζοντας τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και πρόληψης.