Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εκτιμά τη βιολογική ηλικία από μια απλή selfie

Επιμέλεια: Newsroom
Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εκτιμά τη βιολογική ηλικία από μια απλή selfie
Ερευνητές από το Mass General Brigham στη Βοστώνη ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται FaceAge. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο που μπορεί να εκτιμήσει τη βιολογική –και όχι απλώς τη χρονολογική– ηλικία ενός ατόμου, χρησιμοποιώντας μόνο μια φωτογραφία του προσώπου του, ακόμα και μια απλή selfie.

Η βιολογική ηλικία θεωρείται σημαντική ένδειξη της γενικής κατάστασης υγείας και μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες ιατρικές αποφάσεις, όπως το αν ένας ασθενής είναι αρκετά δυνατός για να υποβληθεί σε επιθετικές θεραπείες. Το FaceAge δοκιμάζεται αυτή την περίοδο πιλοτικά και σύντομα αναμένεται να εφαρμοστεί σε ομάδα περίπου 50 ασθενών.

Πώς λειτουργεί το FaceAge

Ο αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε με περίπου 59.000 εικόνες ανθρώπων άνω των 60 ετών, κυρίως από δημόσιες πηγές όπως η Wikipedia, το IMDb και τη βάση δεδομένων UTKFace. Σε δοκιμές με 6.200 καρκινοπαθείς, διαπιστώθηκε ότι η βιολογική τους ηλικία, σύμφωνα με το FaceAge, ήταν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική τους – και αυτό συνδεόταν με μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης.

Πειραματική αξιολόγηση με γιατρούς

Σε μελέτη, οι γιατροί κλήθηκαν να προβλέψουν αν κάποιοι ασθενείς θα ζούσαν για πάνω από έξι μήνες, με βάση:
Μόνο φωτογραφία ➝ 61% ακρίβεια
Φωτογραφία + κλινικά στοιχεία ➝ 74% ακρίβεια
FaceAge + κλινικά στοιχεία ➝ 80% ακρίβεια

 

Πραγματικά παραδείγματα

Ο δρ. Ρέιμοντ Μακ ανέφερε την περίπτωση ενός 86χρονου ασθενούς με καρκίνο του πνεύμονα, στον οποίο χορήγησε επιθετική θεραπεία, βασιζόμενος στο γεγονός ότι φαινόταν πιο νέος. Το FaceAge επιβεβαίωσε αργότερα ότι η βιολογική του ηλικία ήταν πάνω από 10 χρόνια μικρότερη. Ο ασθενής είναι σήμερα 90 ετών και σε καλή κατάσταση.

Πιθανές εφαρμογές και προκλήσεις

Αν και πολλά υποσχόμενο, το FaceAge δεν αντικαθιστά τους γιατρούς, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά, προσφέροντας ένα πιο αντικειμενικό μέτρο αξιολόγησης. Οι δημιουργοί του εργαλείου τονίζουν ότι χρειάζονται ηθικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, ειδικά αν αυτό χρησιμοποιηθεί για λόγους πέρα από την υγεία – όπως από ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο αλγόριθμος μπορεί να επηρεάζεται από παράγοντες όπως ο φωτισμός, το μακιγιάζ, ο τόνος δέρματος ή ακόμα και οι αισθητικές επεμβάσεις. Γι' αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω εκπαίδευσή του ώστε να γίνει πιο «ανθεκτικός» σε τέτοιες μεταβλητές.

Μια νέα προσέγγιση στην έννοια της ηλικίας

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το FaceAge αξιολογεί διαφορετικά τα χαρακτηριστικά της ηλικίας σε σύγκριση με τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, η φαλάκρα ή τα γκρίζα μαλλιά παίζουν μικρότερο ρόλο στον υπολογισμό της βιολογικής ηλικίας απ’ όσο νομίζαμε.

Η τεχνολογία αυτή ίσως ανοίγει τον δρόμο για νέους, πιο αντικειμενικούς δείκτες υγείας, ξεκινώντας από κάτι τόσο καθημερινό όσο μια απλή φωτογραφία του προσώπου μας.