Τα πιο παράξενα σύνορα στον κόσμο: Περνούν ακόμη και μέσα από σπίτια (vid)

Τα πιο παράξενα σύνορα στον κόσμο: Περνούν ακόμη και μέσα από σπίτια (vid)
Σε μια ήσυχη γωνιά της βόρειας Ευρώπης υπάρχει μια «γεωπολιτική ανωμαλία», όπου πολλά κτίρια έχουν διεθνή σύνορα που τα διασχίζουν.

Στο βόρειο άκρο της Ευρώπης, ένα μικρό χωριό λειτουργεί σαν ζωντανό εργαστήριο γεωπολιτικής: το Baarle-Nassau στην Ολλανδία φιλοξενεί πάνω από 20 βελγικά θυλάκια, ορισμένα από τα οποία περιλαμβάνουν και... ολλανδικά θυλάκια εντός τους.

Το αποτέλεσμα; Μερικά σπίτια βρίσκονται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά κράτη, με τους κατοίκους να μετακινούν την πόρτα τους για οικονομικούς λόγους ή να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το ταίρι τους, αλλά σε διαφορετική χώρα.

Πώς δημιουργήθηκε αυτό το χαοτικό παζλ

Το περίπλοκο αυτό σύνορο είναι κατάλοιπο του Μεσαίωνα, όταν γαίες μοιράζονταν μεταξύ τοπικών αριστοκρατών. Το Baarle-Hertog ανήκε στον Δούκα της Βραβάντης, ενώ το Baarle-Nassau στη δυναστεία των Nassau. Μετά την ανεξαρτησία του Βελγίου το 1831, το ζήτημα των συνόρων παρέμεινε άλυτο έως και το 1995, όταν επιτέλους έγινε η επίσημη χαρτογράφηση.

 

Η περιοχή μοιάζει εξωτερικά με ένα τυπικό ολλανδικό χωριό, με κόκκινα τούβλα και λιτά σπίτια. Ωστόσο, λευκοί σταυροί στο πεζοδρόμιο, σημαίες στις πόρτες και διαφορετικά νούμερα σπιτιών υποδεικνύουν ποιο σπίτι υπάγεται σε ποιο κράτος. Το 75% των 9.000 κατοίκων είναι Ολλανδοί, αλλά η συνύπαρξη είναι στενή – πολλοί έχουν διπλή υπηκοότητα.

Τα σύνορα της πόλης

Όταν τα όρια καθορίζουν ακόμα και τις... σωληνώσεις

Η καθημερινότητα στη διαχείριση της πόλης απαιτεί συνεχή συνεννόηση μεταξύ των δύο δημάρχων – ένας Ολλανδός και ένας Βέλγος. Η συντήρηση δρόμων, τα σχολεία, η ύδρευση και οι άδειες οικοδομής είναι όλα ζητήματα που μπορεί να περιπλέκονται από το γεγονός ότι ένα πεζοδρόμιο ή μια λάμπα ανήκει στη μία χώρα, ενώ εξυπηρετεί την άλλη.

Οι κάτοικοι συχνά αξιοποιούν τις διαφορές στη νομοθεσία των δύο κρατών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολίτης που δεν μπορούσε να χτίσει πολυκατοικία επειδή η είσοδος του οικοπέδου ήταν στην Ολλανδία. Η λύση; Άνοιξε δεύτερη πόρτα στο βελγικό τμήμα και απέκτησε δύο διευθύνσεις – μία σε κάθε χώρα.

Τα σύνορα της πόλης διαπερνούν ακόμα και τα σπίτια

Η μοναδικότητα του χωριού προσελκύει τουρίστες, με την τοπική αγορά να θυμίζει πόλη των 40.000 κατοίκων αντί για 9.000. Οι διαφορές στη νομοθεσία δημιουργούν και καθημερινά παράδοξα: Βέλγοι 16 ετών μπορούν να πίνουν αλκοόλ, κάτι που δεν ισχύει στην Ολλανδία. Τα βελγικά μαγαζιά πουλούν πυροτεχνήματα, ενώ η κατοχή τους είναι παράνομη στον ολλανδικό νόμο – με συνέπεια οι ολλανδικές αρχές να στήνουν ελέγχους στα σύνορα της... ίδιας πόλης.

Ένα χωριό μοντέλο συμβίωσης

Παρά τα προβλήματα, οι κάτοικοι ζουν αρμονικά, με κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις και σχολικές ρυθμίσεις που ενώνουν τις δύο πλευρές. Το μοντέλο έχει τραβήξει την προσοχή μέχρι και Ισραηλινών συμβούλων, ως παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων.