Θάνατος πάπα Φραγκίσκου: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο διαδοχής (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Θάνατος πάπα Φραγκίσκου: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο διαδοχής (vid)
Ποια είναι η επόμενη μέρα στο Βατικανό μετά τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο πάπας Φραγκίσκος τη Δευτέρα του Πάσχα μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν τον τελευταίο μήνα.

Ο καθηγητής Ιωάννης Λίλης μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε τις επόμενες διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Καθολική Εκκλησία. Μετά την ταφή, θα συγκληθεί το Κονκλάβιο, δηλαδή η Σύνοδος των Καρδιναλίων κάτω των 80 ετών, που έχουν δικαίωμα εκλογής. Η διαδικασία δεν προβλέπεται να κρατήσει περισσότερο από έναν μήνα.

Η μυστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στην Καπέλα Σιξτίνα, με τους Καρδινάλιους να παραμένουν κλεισμένοι εντός, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα. Το σήμα για την εκλογή είναι ο γνωστός λευκός καπνός.

«Η εκλογή μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Υπάρχουν περιπτώσεις που επιλέχθηκε κάποιος που δεν υποψιαζόταν κανείς, ακόμη και εκτός του κύκλου των Καρδιναλίων. Δεν αποκλείεται να δούμε έκπληξη και φέτος», σχολίασε ο καθηγητής Θεολογίας, αναφέροντας μάλιστα ένα χαρακτηριστικό ανέκδοτο που κυκλοφορεί στο Βατικανό: «Υπάρχουν τρία πράγματα που δεν ξέρει ποτέ ο Πάπας: πού είναι η φτώχεια των Φραγκισκανών, πού η υπακοή των Ιησουιτών και ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας».

 

Σε ερώτηση για το ποιο θα είναι τελετουργικό της ταφής, ο Ιωάννης Λίλης ανέφερε: «Το Βατικανό, ως κρατική οντότητα, καλεί στην τελετή όλους τους αρχηγούς κρατών. Ο Πάπας είναι και αρχηγός κράτους του μικρότερου παγκοσμίως. Άρα, η παρουσία υψηλόβαθμων πολιτικών και θρησκευτικών προσώπων είναι δεδομένη».

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η ταφή γίνεται συνήθως στην αυλή της Βασιλικής, λόγω του μεγάλου πλήθους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει έκπληξη και στην τελετή: «Ο Φραγκίσκος ίσως να έχει αφήσει εντολές για μια εξαιρετικά λιτή ταφή, κάτι που θα τονίσει τη σεμνότητά του, ακόμη και στο τέλος».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λίλης έγινε και στις σχέσεις του Πάπα Φραγκίσκου με την Ορθόδοξη Εκκλησία λέγοντας ότι «όταν επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, φίλησε το χέρι του, αλλά και το εγκόλπιό του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο. Ήταν ένδειξη βαθιάς ενότητας και σεβασμού», υπενθυμίζοντας πως και ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει σπουδάσει στο Παπικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης.