Άμεση απάντηση Ζελένσκι στην πασχαλινή εκεχειρία του Πούτιν: «Θέλουμε 30 μέρες, όχι ώρες»

Επιμέλεια:  Νίκος Δενδρινός
Άμεση απάντηση Ζελένσκι στην πασχαλινή εκεχειρία του Πούτιν: «Θέλουμε 30 μέρες, όχι ώρες»
Ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός για το Πάσχα, το Κίεβο εμφανίζεται δύσπιστο και σκεπτικό, αποφεύγοντας να δηλώσει αν θα συμμετάσχει.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Μόσχας ως «μια ακόμη προσπάθεια να παιχτεί πολιτικό παιχνίδι με ανθρώπινες ζωές». Όπως τόνισε, ρωσικά drones εμφανίστηκαν στον ουρανό της Ουκρανίας, με την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας να ενεργοποιείται άμεσα.

«Έτσι βλέπει η Ρωσία το Πάσχα και την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε με νόημα. Ωστόσο, δεν προχώρησε σε σαφή τοποθέτηση για το αν η Ουκρανία θα ανταποκριθεί στην πασχαλινή πρόταση του Κρεμλίνου.

Σιμπίχα: «Λόγια χωρίς αντίκρισμα από τη Ρωσία»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), δήλωσε πως η Ρωσία έχει «μακρά ιστορία υποσχέσεων που δεν τηρεί». Όπως σημείωσε, «η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση», ενώ προέτρεψε τους εταίρους της Ουκρανίας να εστιάσουν στις πράξεις και όχι στα λόγια του Πούτιν.

Ο Σιμπίχα επανέφερε επίσης πρόταση πλήρους και άνευ όρων εκεχειρίας διάρκειας 30 ημερών, που είχε κατατεθεί από τον Μάρτιο και παραμένει –όπως λέει– χωρίς ρωσική ανταπόκριση.