Η πραγματική «Μάρθα» του «Baby Reindeer» κάνει μήνυση στο Netflix και ζητάει 50 εκατομμύρια δολάρια

Επιμέλεια: Newsroom
Η πραγματική «Μάρθα» του «Baby Reindeer» κάνει μήνυση στο Netflix και ζητάει 50 εκατομμύρια δολάρια
Στη σειρά, η «Μάρθα» παρενοχλεί για χρόνια τον ηθοποιό, στέλνοντάς του χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φωνητικά, πηγαίνοντας στο μπαρ όπου αυτός εργάζεται και στις χιουμοριστικές παραστάσεις του.

Μια Βρετανή, που λέει πως είναι η γυναίκα που εμφανίζεται ως ένα βίαιο και χειριστικό πρόσωπο στο «Μικρό Ταρανδάκι» (Baby Reindeer), την πρόσφατη επιτυχημένη σειρά του Netflix, προσέφυγε χθες, Πέμπτη, εναντίον της πλατφόρμας για δυσφήμηση, ζητώντας ως αποζημίωση 170 εκατομμύρια δολάρια.

Η Φιόνα Χάρβεϊ βγήκε από την ανωνυμία αφού φαν της σειράς την αναγνώρισαν ως την αληθινή «Μάρθα», τη γυναίκα που κατασκοπεύει και παρενοχλεί τον «Ντόνι», το κεντρικό πρόσωπο στο «Μικρό Ταρανδάκι».

Σ' αυτή τη σειρά-φαινόμενο των επτά επεισοδίων, η οποία κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, ο σκωτσέζος ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκαντ, ο οποίος υποδύεται τον εαυτό του, σκηνοθετεί την παρενόχληση της οποίας ήταν για χρόνια θύμα από την πλευρά μιας γυναίκας. Μια «αληθινή ιστορία», αναφέρεται στους τίτλους.

«Αυτός ο ισχυρισμός (...) είναι το πιο μεγάλο ψέμα στην ιστορία της τηλεόρασης», υπογραμμίζεται στη μήνυση που κατατέθηκε από την Χάρβεϊ στην Καλιφόρνια. Η γυναίκα εκτιμά πως δυσφημήθηκε και κατηγορεί το Netflix ότι της προκάλεσε ηθική βλάβη.

«Είναι ένα ψέμα, το οποίο αφηγούνται το Netflix και ο δημιουργός της σειράς Ρίτσαρντ Γκαντ από απληστία και δίψα για δημοσιότητα· είναι ένα ψέμα με στόχο να προσελκύσει περισσότερους τηλεθεατές, περισσότερη προσοχή, να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα και να καταστραφεί μοχθηρά η ζωή της μηνύτριας Φιόνα Χάρβεϊ», σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της μήνυσης.

Αυτό συμβαίνει, προστίθεται, «επειδή ήταν καλύτερη ιστορία από την αλήθεια».

Στη σειρά, η «Μάρθα» παρενοχλεί για χρόνια τον ηθοποιό, στέλνοντάς του χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φωνητικά, πηγαίνοντας στο μπαρ όπου αυτός εργάζεται και στις χιουμοριστικές παραστάσεις του, φθάνοντας μέχρι να επιτεθεί στους γονείς και στη φιλενάδα του.

Εμφανίζεται επίσης να έχει πραγματοποιήσει μια σεξουαλική επίθεση εναντίον του ηθοποιού.

Στα τέλη Απριλίου, ο Ρίτσαρντ Γκαντ είχε καλέσει μέσω του Instagram τους φαν της σειράς να σταματήσουν να προσπαθούν να ανακαλύψουν την πραγματική ταυτότητα των προσώπων που εικονίζονται σ' αυτή.

Σε συνεντεύξεις είχε πει ότι έχει αλλάξει τις λεπτομέρειες της ιστορίας για να προστατεύσει την πραγματική «Μάρθα», όμως η ταυτότητα της Φιόνα Χάρβεϊ γρήγορα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χρήστες του Ίντερνετ να φθάνουν μέχρι και να διατυπώσουν απειλές εναντίον της.

Μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματός της, η Χάρβεϊ αρνήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι παρενοχλούσε με μηνύματα τον ηθοποιό ή ότι του επιτέθηκε. Λέει πως έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής της.

Το Netflix δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει.