Αστυνομικοί στην Αττική είχαν κρυπτοτηλέφωνα για παράνομες επαφές με ναρκέμπορους: Το μυστικό σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν (vid)

Αστυνομικοί στην Αττική είχαν κρυπτοτηλέφωνα για παράνομες επαφές με ναρκέμπορους: Το μυστικό σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν (vid)
Αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν το μυστικό σύστημα επικοινωνιών SKY-ECC, με κύριο μέλημα να υποβοηθούν τους ναρκεμπόρους κι άλλους κακοποιούς χωρίς να εντοπίζονται οι συνομιλίες τους από ΕΥΠ και ΕΛΑΣ.

Ελληνες αστυνομικοί που υπηρετούν στην Αττική χρησιμοποιούσαν ειδικά κρυπτοτηλέφωνα για να επικοινωνούν με διακινητές ναρκωτικών κι άλλα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτές οι παράνομες επαφές τους.

Όπως αποκάλυψε ο στο Mega ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, στελέχη της ΕΛΑΣ χρησιμοποιούσαν το μυστικό σύστημα επικοινωνιών SKY-ECC που είχε δημιουργηθεί ειδικά για τα μέλη της «μαφίας» σε όλο τον κόσμο, με κύριο μέλημα να υποβοηθούν τους ναρκεμπόρους κι άλλους κακοποιούς χωρίς να εντοπίζονται οι συνομιλίες τους από τα συστήματα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ.

Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα φαίνεται να προέκυψε σε έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ που ξεκίνησε προ μερικών εβδομάδων, μετά από αδράνεια μεγάλου χρονικού διαστήματος, με βάση στοιχεία που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) κι άλλες ξένες διωκτικές αρχές για τη χρήση του προαναφερόμενου μυστικού συστήματος επικοινωνιών από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

Σε μία διερεύνηση σημαντικών στοιχείων που παρακολουθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και η ηγεσία της ΕΛΑΣ λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας της.

Το Sky ECC, όπως είχε αποκαλύψει «ΤΟ ΒΗΜΑ» από το καλοκαίρι του 2023 αλλά και σε δημοσίευμα προ έξι μηνών, ήταν μια συνδρομητική κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και επικοινωνίας που δημιουργήθηκε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας από την εταιρεία Sky Global με κύρια έδρα στον Καναδά, με «μυημένη» πελατεία 171.000 ποινικών (δεν δίνονταν σε νόμιμους πολίτες κ.λπ.).

Κι αυτό γιατί έδινε πλήρεις εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παγίδευσης των εν λόγω κρυπτοτηλεφώνων (κόστιζαν περίπου 2.000 ευρώ) από τις αρχές ασφαλείας.

Μάλιστα, εκτός από την ηλεκτρονική κρυπτογράφηση των δεδομένων που ανταλλάσσονταν υπήρχε η δυνατότητα απόκρυψης του στίγματος του κινητού των χρηστών, απενεργοποίησης και αφαίρεσης των καμερών και των μικροφώνων από τις συσκευές, αλλά και διαγραφής όλων των δεδομένων αν υπήρχε επέμβαση των υπηρεσιών ασφαλείας!

Η εν λόγω πλατφόρμα «αόρατων» επικοινωνιών χρησιμοποιούνταν από πολυεθνικά κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης, ηρωίνης, μεθαμφεταμινών κ.λπ. από τη Νότια Αμερική, από την Ασία κ.λπ. με προορισμό την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες, αλλά και για συμβόλαια θανάτου συμμοριών στην Ευρώπη.

Όμως, το 2021 έγινε επιδρομή των βελγικών και ολλανδικών αρχών στα γραφεία της Sky Global και εκεί εντοπίστηκαν στην κεντρική βάση της -πριν υποστεί την αυτόματη διαγραφή- τα εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα κι άλλα δεδομένα που αντήλλασσε για πολλούς μήνες το οργανωμένο έγκλημα σε όλο τον κόσμο!

Επιπλέον ο επικεφαλής της Sky Global κατηγορήθηκε για το στήσιμο του παραπάνω συστήματος, για να διευκολύνει το οργανωμένο έγκλημα.

Σταδιακά, λοιπόν, άρχισε η διεθνής αστυνομική συνεργασία και με τη συμμετοχή Ελλήνων αξιωματούχων για την εκμετάλλευση του κατασχεθέντος υλικού σε σχέση με τις επικοινωνίες και διασυνδέσεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Αρχικά διαπιστώθηκε ότι περίπου 3.000-4.000 ποινικοί, κάτοχοι αυτών των κρυπτοτηλεφώνων είχαν παρουσία ή σχέση με τη χώρα μας.

Όμως σ’ εκείνες τις πρώτες επαφές Ελλήνων και ξένων αξιωματικών στο εξωτερικό υπήρξε ενημέρωση της ελληνικής πλευράς ότι αυτό το παράνομο σύστημα κρυπτοτηλεφώνων της διεθνούς μαφίας εκτός από τους ποινικούς το είχαν στην χώρα μας και δύο τουλάχιστον ένστολοι που λειτουργούσαν ως «αρωγοί» των κυκλωμάτων.

Ετσι οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ έχουν ξεκινήσει ειδική έρευνα για την πλήρη καταγραφή της παράνομης δράσης των εν λόγω αστυνομικών το πώς και από ποιους προμηθεύθηκαν τα εν λόγω τηλέφωνα.

Επιπλέον σχετικά στοιχεία για τα μηνύματα που αντήλλασσαν στέλνονται και από τις ξένες διωκτικές αρχές, με τους ίδιους να έχουν απομακρυνθεί εν κρυπτώ από τις θέσεις τους.